Rundveehouderij

Nieuws 2494 x bekeken 4 reacties

Roemeense zuivelsector krimpt een derde

Boekarest - De Europese sancties tegen Rusland en het daarop volgende importverbod van Rusland voor Europees voedsel, heeft de Roemeense zuivelindustrie een derde van zijn omvang gekost. Dit meldt de Dutch-Romanian newsletter.

In Polen, Hongarije, Duitsland, Oostenrijk en Slowakije zijn door het invoerverbod grote voorraden ontstaan die tegen afbraakprijzen op onder meer de Roemeense markt worden gedumpt. Daarnaast zal de invloed merkbaar worden van de melkquota die op 1 april worden afgeschaft in de EU. Elk land mag dan in beginsel zo veel produceren als het kan en milieutechnisch verantwoord is.

Op 1 april 2014 waren er 152 zuivelfabrieken in Roemenië, eind 2014 nog maar 130 meer. Ondertussen is de consumptie van zuivelproducten in Roemenië met 6 procent gestegen. De waarde van de zuivelmarkt in het land wordt geschat op €900 miljoen. De belangrijkste producenten in Roemenië zijn FrieslandCampina, Danone, Albalact, Olympus, Delaco en Hochland.

Laatste reacties

 • joannes

  De minder effectieve worden uit de markt gedrukt in crisis. Dat is niet goed voor de werkgelegenheid?

 • m.en.mh.miedema

  Is dat niet een proces wat hier ook heeft plaatsgevonden? In het verleden had bijna elk dorp of stad een eigen zuivelfabriek, er zijn er maar een handvol meer van over.

 • koestal

  joannes @,is in Nederland ook al lang gebeurd

 • joannes

  Met het verschil @koestal, dat er in die tijd voldoende alternatieve banen waren in NL. De Multinationals gingen in die tijd werknemers halen in Tsjechoslowakije, Portugal, Turkije, Spanje en Later Marrokko. Waar zijn de banen in Roemië?

Of registreer je om te kunnen reageren.