Rundveehouderij

Nieuws 18 reacties

FrieslandCampina verlaagt voorschot beperkt

Amersfoort - De leden van FrieslandCampina ontvangen over januari 2015 een gemiddelde melkprijs van €30,15 per 100 kilo. Dat is slechts 50 cent minder dan ze over december ontvingen, maar wel €12,75 minder dan in januari 2014.

Dit geeft aan hoe sterk de melkprijs in een jaar tijd is gedaald. Vergeleken met een jaar geleden, ontvangt de gemiddelde melkveehouder van FrieslandCampina nu ongeveer een derde minder.

Ook de biologische melkprijs is op zijn retour, maar hierbij de is de prijsdaling minder hevig dan in de gangbare melkveehouderij.

Biologische leden van FrieslandCampina ontvangen over januari 2015 gemiddeld €46,14 per 100 liter melk (bij 5 ton per jaar). Dat is €2 minder dan ze over december ontvingen en €3,09 per 100 kilo minder dan gemiddeld over het hele jaar 2014.

Voor een verklaring voor de veranderende uitbetaalprijzen verwijst FrieslandCampina naar de referentiebedrijven. Bij de meeste van hen dalen de melkprijzen omdat er op mondiaal niveau een groot aanbod van melk is. Het overschot op de markt dat hiervan het gevolg is, moet eerst zijn weggewerkt voordat de markt weer kan herstellen. FrieslandCampina weet nog niet precies wat de referentiebedrijven gaan uitbetalen over januari 2015, maar stelt daar een prognose voor op. Aan het begin van het jaar is die altijd met vrij veel onzekerheden omgeven. DOC Kaas vertaalde de huidige ongunstige marktomstandigheden veertien dagen geleden al in een forse daling van de voorschotprijs voor december naar net iets minder dan €26,00 per 100 kilo. Arla maakte ongeveer een week daarna bekend de melkprijs te gaan verlagen naar ongeveer €29,50 per 100 kilo.

Laatste reacties

 • brutus71

  Dit valt mee, na al die slechte berichten is een daling van 50 cent acceptabel.

 • rmw

  Daar kun je als DOC boer jaloers op zijn.

 • ...............

  Als het maar niet elke maand is.

 • A1967

  De bioprijs wordt 46 euro, daaldt dus 2 euro

 • Mozes

  Ik had gerekend op minstens 3 cent verlaging. Dit is zes maal beter dan ik verwacht had.

 • japke33

  ze kijken naar de referentie bedrijven!! En waar kijken de referentie bedrijven dan naar? Die kunnen wel een prijs zetten, maar FC niet....

 • abtje

  Wie gaat er als eerste weer verhogen?

 • info36

  We zijn blij met een slechte prijs? Vreemd!
  Maar ja, boeren blijven boeren.

 • j.r.j.porsius1

  Nou dan nog even wachten en dan met z'n allen zoveel mogelijk melk gaan produceren zodat het overschot een mooi excuse kan blijven voor de fabrieken om de prijs te blijven drukken! Het bedrijf blijven runnen met nul € rendement dit is wel vaker voorgekomen moet je voorleggen aan een burger om eens een half jaar ofzo voor nul € naar zijn baas te gaan die verklaren ons voor gek. Er zijn genoeg bedrijven die een kritische melkprijs van 35 cent nodig hebben kijk maar eens naar al die mooie nieuwe stallen kost een paar centen maar dan heb je ook wat. Ben benieuwd hoelang die dat dan volhouden hoop alleen dat er dan ook eens wat banken meegaan de schijthoop op. Maar ja de boer die ploetert wel weer voort.

 • a3aan

  Zeg a1967 sinds wanneer is daald met dt?
  Groetjes je buurmeisje

 • bramegberts1

  Ik heb al vaker gezegd dat de referentiebedrijven enorme afbreuk doen aan de kracht van FrieslandCampina. De directie spint hier garen bij terwijl onze bestuurders er maar bij staan en er alleen maar naar mogen kijken, hoe bizar

 • niet

  beginnetje

 • brutus71

  # 11 Bram, niet zo negatief, jij komt net als ik uit de Coberco stal, toen werd er vaak veel beloofd, maar het resultaat was vaak erg matig.
  Nu wordt er gewoon die garantie prijs betaald, je kent de formule en ze behalen elk jaar nog een respectabele prestatie toeslag en door de jaren heen staat gemiddeld de totale melkprijs van RFC. Op 1, dat was bij ons in het verleden veel slechter.(Coberco tijd)

 • PIETER123

  Waar is de marktwerking bij de biologisch melkprijs.De markt kan de vraag niet aan.(gelukkig nu wel los van de gangbare melkprijs)

 • geen boer

  @14 de markt heeft altijd gelijk. Wellicht dat er voor biologische producten toch minder vraag is dan u denkt.

 • Katrijn van Dalen

  Volgens mij is 30,75 - 0,50 = 30,25 en geen 30,15. Scheelt weer 10 cnt;-)

 • tinus888

  dit is de boerderij vergelijking annejoy

 • klaas.van.der.horst1

  Beste Annejoy,

  In de header staat een foutje. Wij berekenen de melkprijs zoals een melkveehouder met 700.000 kilo melk per jaar ontvangt. Die krijgt over januari €30,15 en kreeg over december €30,63 (is dus min 48 cent). Wij rekenen de werkelijke prijs bij 7 ton melk uit om te kunnen vergelijken met andere bedrijven. FC zelf communiceert de garantieprijs, maar die kunnen we niet vergelijken.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.