Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Fonterra-leden tekenen voor melkprijs van €0,235 per kilo

Auckland – Voor de tweede helft van het seizoen hebben 180 leden-melkveehouders van Fonterra de melkprijs voor een deel van hun productie vastgezet op €0,235 per kilo. Dat meldt het Nieuw-Zeelandse Stuff.

De 180 leden hebben ingeschreven voor prijzen tussen de $4,50 (NZD) en $4,70 per kilo milksolids (gecombineerd vet en eiwit).

Omdat opnieuw niet het volledig aangeboden volume, dat komend half jaar tegen een gegarandeerde prijs kan worden afgenomen, benut wordt, kunnen de veehouders rekenen op laatstgenoemd bedrag. Het gaat bij de huidige koers om een melkprijs van €0,235 per kilo bij 4,4 procent vet en 3,2 procent eiwit.

Fonterra stelde voor de tweede helft van het seizoen een volume van 20 miljoen kilo milksolids beschikbaar. Hiermee kon maximaal 35 procent van de productie per bedrijf worden afgedekt. Er was belangstelling voor ruim 14 miljoen kilo milksolids. In juni vorig jaar werd een volume van 40 miljoen kilo milksolids beschikbaar gesteld. Hiermee kon maximaal 75 procent van de productie per bedrijf worden afgedekt. Destijds werd er voor 25 miljoen kilo ingetekend tegen een prijs van toen nog $7 (NZD) of omgerekend bij de huidige koers €0,35 per kilo melk. Deze groep melkveehouders is duidelijk goed af, gezien de forse melkprijsdaling afgelopen halfjaar.

Fonterra heeft de regeling voor een vaste melkprijs in de markt gezet om leden-melkveehouders meer zekerheid te kunnen bieden. Door voor een bepaald melkvolume de melkprijs vast te zetten, kunnen melkveehouders in ieder geval aan hun financieringsverplichtingen voldoen. Tijdens de proef werd het beschikbaar gestelde volume melk nog ruim overtekend.

Eén reactie

  • benedenberg

    prima volgens mijn staat ik ingelogd als boerderij79 ?????

Of registreer je om te kunnen reageren.