Rundveehouderij

Nieuws 6193 x bekeken 14 reacties

Stapsgewijs strengere emissienormen melkvee

Den Haag - De norm voor ammoniakemissie vanuit nieuwe melkveestallen wordt de komende jaren aangescherpt van nu 12,2 tot 8,6 kilo per dierplaats per jaar vanaf 2018. Voor vleeskalveren tot 8 maanden gaat vanaf 2020 een norm gelden van 2,5 kilo per dierplaats per jaar.

Dit staat in het besluit Emissiearme huisvestingssystemen landbouwdieren, dat staatssecretaris Dijksma naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Voor de melkveehouderij komt de regelgeving neer op een emissiebeperking met 33 procent, voor de vleeskalverhouderij met 28 procent.

De norm voor melk- en kalfkoeien boven de twee jaar wordt verhoogd naar 12,2 kilo ammoniak per dierplaats per jaar. Deze geldt voor nieuwe stallen, gebouwd tussen 1-1-2008 en 1-1-2015. Ook geldt de norm bij uitbreidingen met meer dan 20 dierplaatsen per jaar en in geval van kleinere uitbreidingen van de stalcapaciteit vanaf 2015. Wordt weidegang toegepast, dan geldt een ruimere emissienorm van 13 kilo ammoniak per dierplaats per jaar. Vanaf 2015 wordt een strengere norm van 11 kilo ammoniak van kracht en geldt de stelregel dat elk nieuw stalsysteem minstens 15 procent emissiereductie moet opleveren. Vanaf 2018 geldt een norm van 8,6 kilo, ofwel een emissiereductie met minstens 33 procent. Bij stalsystemen met voorlopige emissiefactoren moet worden gerekend met iets strengere eindnormen. Niet onder de regels vallen vrijloopstallen en stallen van biologische veehouders.

Voor vleeskalverbedrijven met dieren tot 8 maanden wordt vanaf 1-1-2020 een norm van kracht van 2,5 kilo ammoniak per dierplaats, ofwel minstens 28 procent emissiereductie. De beperkingen moeten worden behaald via gebruik van luchtwassers en emissie-arme vloeren en mestschuiven.

Laatste reacties

 • bertes

  en dit alles met onderzoeken die niet met feiten werken, maar met aannames. Frankrijk wil wel aanpassing. In Nederland hebben we LTO.
  maar die heeft er altijd mee ingestemd. dus die gaat niet tegen trippelen.
  ingestemd. om de weg vrij te maken voor de grotere bedrijven om uit te kunnen breiden.

 • veldzicht

  Welja,aanscherpen,aanscherpen en nog eens aanscherpen, het geld groeit de boeren op de rug,waneer houdt die onzin eens op.

 • koestal

  achter het bureau wordt alles weer aangescherpt,dit is meestal gebaseerd op aannames van zgn. milieudeskundigen

 • koeien10

  er zit aan mest en vee altijd een luchtje daar kun je ook als deskundige aan wennen.

 • haam

  wat zei rutte ook alweer vrijdag geen nieuwe regels voor onze boeren of heeft hij dit weekend in een grote glazen bol gekeken en gezegd abacadabra ik zie ik zie wat jij niet ziet. ????

 • .....

  Belachelijk dat de VVD meewerkt aan dit beleid

 • joohoo

  Wij herkennen ons niet in dit verhaal.

 • zeikamp

  Onder de regels vallen wel stallen van biologische melkveehouders

 • juur

  Dat is goed nieuws Eindelijk wordt rekening met naast wonenden gehouden En is met 2 maten meten verleden tijd. De tegen standers van deze nieuwe regels hebben nu hun vet.

 • joannes

  @juur, koop een huis bij een stadspark ipv naast de boer! Goedkoop in de natuur en dan óók nog rechten claimen op de buurt die er al jaren z´n brood verdient, is Asociaal! Letterlijk en Figuurlijk!

 • Venstra

  Hoge ammoniakuitstoot valt en staat met het rantsoen. Jammer dat dat niet eens word aangekaart, in plaats van het bij de bron aan te pakken is men maar druk met klepjesroosters, mestkappen, injecteurs en andere onzin. Methaangas ontstaat en de lucht zet dus uit en die hou je echt niet tegen met klepjes e.d.

 • juur

  Joannes IK heb levenslang op deze plek gewoond. Ik heb altijd met de buren rekening gehouden Ik heb altijd hier men brood verdient maar niet met overlast tot de buren. een voormalig hobby WAO bedrijf wordt uit gebreid tot een groot bedrijf intensieve veehouderij voor naast onze woning Alles word zo ingericht dat ze er zelf zo weinig mogelijk overlast van ondervinden. Er zijn genoeg bedrijven te koop waar men geen overlast tot de buurt is. Wat is Asociaal.

 • schoenmakers1

  juur, de bedrijven waar niemand er last van heeft liggen vaak te dicht bij natuur, en ja, daar mag helemaal niks

 • juur

  Schoenmaker Dat is onzin. Hier is een nieuwbouw locatie te koop die al jaren te koop staat op minimaal 400 meter van woningen met kant en klare bouw vergunning. ER zijn genoeg agrarische bouwblokken te koop waar men geen overlast tot de buren is OP 50 meter een stal bouwen voor naast andermans woning intensive veehouderij dat zijn de boosdoeners binnen de landbouw. Ikke en rest kan stikken.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.