Rundveehouderij

Nieuws

Meer perspulp door minder droging

Venray - In 2013 is er met 725.000 ton 9,5 procent meer bietenperspulp aan melkveehouders geleverd dan in 2012. Dit blijkt uit cijfers van de Overleggroep Producenten Natte Veevoeders (OPNV).

Belangrijkste oorzaak van deze stijging is dat de suikerindustrie steeds minder pulp droogt in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Minder drogen drukt de kosten en verlaagd de CO2-uitstoot. Voor de overige vochtrijke voeders geldt dat het volume gedaald is, maar die daling wordt grotendeels gecompenseerd door een stijging van het droge stofpercentage met 0,6 procent. Door een dalende bierproductie werd er afgelopen jaar met 551.000 ton 7,2 procent minder bierbostel aan de melkveehouderij geleverd.

De afzet van aardappelproducten lag lager doordat er minder aardappelen verwerkt werden. Ook speelt hier mee dat aardappelverwerkers zoeken naar andere afzetmogelijkheden in de humane sector en industriële sector. De afgezette hoeveelheid aardappelpersvezel daalde van 400.000 naar 340.000 ton, de afzet van aardappelsnippers bleef met 165.000 ton vrijwel gelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.