Rundveehouderij

Nieuws 5 reacties

Kosten aanpak BVD en IBR geschat op ruim €200 miljoen

Doetinchem – Het totaal aan bestrijdingskosten van de dierziekten BVD en IBR voor een periode van vier jaar komt uit op €212 miljoen. Dat blijkt uit een schatting aan de hand van de kosten die een sectorbrede bestrijding van BVD en IBR met zich mee zou kunnen brengen.

Bij IBR is 28 procent van de bedrijven gecertificeerd IBR-vrij. 16 procent heeft geen afweerstoffen in de tankmelk, en kan na bloedonderzoek het IBR-vrij certificaat behalen. Voor de overige 55 procent van de bedrijven zou vaccineren een goede keuze zijn. Gerekend over de eerstkomende vier jaar, kom je dan gemiddeld op kosten van €1.255 per bedrijf per jaar.

Bij BVD is 25 procent van de bedrijven gecertificeerd vrij. Waarschijnlijk kan nog eens 45 procent van de bedrijven zo opgaan voor BVD-vrij certificering. Voor 30 procent van de bedrijven past vaccinatie prima. Gerekend over de eerstkomende vier jaar, brengt dit gemiddeld €1.374 per bedrijf aan jaarkosten met zich mee.

Voor BVD en IBR samen gaat het dus om €2.629 per bedrijf per jaar. Voor alle 17.000 melkveebedrijven gaat het om een kostenpost van bijna €45 miljoen per jaar. Reken je ook de aanpak op vleesveebedrijven mee dan komt daar jaarlijks nog eens €7 miljoen bij. Een collectieve bestrijding van BVD en IBR moet waarschijnlijk gepaard gaan met extra monitoring in de kalverhouderij. Ervan uitgaande dat dit kan voor krap €1 miljoen  per jaar, komen de totale kosten van een collectieve aanpak van BVD en IBR op €53 miljoen per jaar: in totaal €212 miljoen voor de komende vier jaar.

Lees volgende week meer in de gezondheidsspecial Boerderij Extra.

Laatste reacties

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.