Rundveehouderij

Nieuws 10 reacties

Koeien door de draad

Waalwijk – Vier koeien van een melkveehouder uit Waalwijk raakten dinsdagavond gewond toen zij in paniek vluchtten voor een landende luchtballon.

Vervolgens ontstond er een verhitte discussie tussen de veehouder en zijn zonen enerzijds, en de piloot van de luchtballon anderzijds.

In het mandje van de luchtballon bevonden zich tijdens de noodlanding twintig mensen. De ballonvaarder vertelde later dat hij geen andere oplossing zag omdat de wind was weggevallen. Door de noodlanding raakten de koeien in paniek en kwam een drietal terecht in het prikkeldraad, waardoor zij snijwonden opliepen. Een vierde koe liep na het ongeval mank. Een aantal van de koeien die in deze wei liep zou drachtig zijn. Omdat de sfeer tijdens de daarop volgende discussie tussen de agrariër en ballonvaarder gespannen was is de politie ter plaatse geweest, en zijn er uiteindelijk gegevens uitgewisseld om zo de schade te kunnen afhandelen.

Jaarlijks vinden er in Nederland tussen de zeven- en negenduizend ballonvaarten plaats. Ballonvaarders mogen volgens de wet altijd in een weiland landen, omdat een luchtballon qua richting niet te sturen is en er dus geen vaste landingsplaats aan te wijzen valt. De eigenaar moet hen hiervoor toestemming verlenen. Toch is de discussie rondom het landen van luchtballonnen al vaker opgelaaid, wanneer dieren of gewassen schade opliepen van zo'n landing.

Laatste reacties

 • safflower

  Als boer de koeien dat had aan gedaan. kwam dierenpolitie boer straffen en of vee af nemen. Maar die windbuilen mogen alles doen en ook nog niet een schade betalen wat ergens op lijkt.Boer ziet maar hoe ie koeien terug krijgt en behandeld. niet vliegen over weiden waar vee loopt. de wind builen moeten maar boven zee vliegen. Is sowieso grote kwats om in zo'n ding te moeten zitten.Komt alleen maar gedonder en ongelukken van. 26 jaar geleden schoot ik er al op maar ja buks vrij ligt. koeien elke keer door draad heen en ik maar rennen en ze vangen.en draad maken. op houden met dit gedonder windbuilen. NL is teklein voor deze onzin.

 • joannes

  Klasse justitie!

 • Bloemestein

  de oplossing is vrij simpel, de ballon in beslag laten nemen tot de schade is geregeld.
  Dit zal echter wel weer op problemen stuiten met de overheid.
  Wat voegt ballonvaren overigens toe aan onze maatschappij?

 • landboer

  Als alles verboden wordt wat niets toevoegt aan deze maatschappij blijft er weinig over!

 • andre39q

  Prikkeldraad is toch niet meer van deze tijd ,

 • naar de lust

  Ga eens mee met een ballon vaart

 • a.t.herwijnen

  Helaas ben ik ook al verschillende malen het dupe geweest van ballonvluchten boven mijn land met vee. Doordat ze zeer laag over het weiland vliegen en dan plotseling de branders ontsteken schrikt het vee en deze rennen dan dwars door de omheining heen. Je hebt daarop weer extra werk om het vee terug te krijgen in je weiland en de omheining te repareren. meestal is dit s'avonds tegen zonsondergang waardoor je als boer extra stres hebt om het allemaal weer in orde te krijgen. Gebeurt ook dat je de volgend dag pas merkt dat je vee is uitgebroken. De ballonvaarders zullen geen contact met je maken als iets is voorgevallen met je vee. Dit kunnen ze makkelijk omdat er altijd wel een paar kijkers zijn die weten wie de eigenaar is van het perceel waarop geland is. Van mij mogen ze daarom acuut stoppen met dit lucht verkeer omdat het geen enkel economisch belang dient en alleen maar last veroorzaakt .

 • Zandboertje

  Er zijn zeer veel dingen die geen economisch belang draaien. Maar verbieden lijkt me ook niet nodig. Een collectief bedrag afspreken indien er schaden is lijkt me beter. Nut van hobbypaarden ontgaan me ook. Moet ik vaak voor wachten en zachtjes rijden wegens schrikgevaar. Maar om er nu direct dan maar gehakt van te maken, tja.

 • Elevage

  Tjonge jonge, wat een heetgebakerde reacties.
  Als iedereen nou meteen gaat stoppen met zijn hobby omdat het geen maatschappelijk nut dient, zijn we gelijk weer een aantal bedrijven armer!
  Laten we als eerste voorop stellen dat mensen het mooi vinden om een ballonvaart mee te maken en dat ze het niet doen omdat het een verplichting is. En dat iedereen dit ook positief wil afsluiten.......... dat lijkt me al een hele andere benadering.
  Hulp vragen van die 20 man in het mandje zal echt geen probleem opleveren. Maar ja, het probleem zit hier in het op een normale manier vragen.....................

  #Andre - inderdaad prikkeldraad is niet meer van deze tijd en veroorzaakt erg lelijke wonden. Waarom geen schriklint/draad??

  Als de wind wegvalt kun je toch wel gewoon warmte blijven houden in de ballon en meer naar een bovenste luchtlaag varen?? In de hoop dat je dan ergens anders kunt landen? Zo is het mij tenminste ooit uitgelegd door een ballonvaarder die in ons land aankwam.

  Ja ook wij hebben regelmatig ballonnen in het land, deels omdat we langs een hoogspanningslijn wonen en die zijn niet iedere keer te overbruggen. Maar nog nooit problemen gehad, altijd keurig formulieren ingevuld met alle gegevens.

 • a.t.herwijnen

  Het gaat over de normen en waarden van de ballonvaarders. Als deze wat meer respect zouden tonen dan mogen ze van mij hun hobby gerust blijven uitoefenen. Helaas heb je er altijd rotte appels bijzitten die het voor iedereen verpesten. De overheid zou hier meer in moeten sturen zodat het voor iedereen leuk blijft. Doen ze bij de boeren ook, veel regelgeving is afgestemd op de paar rotte appels onder de boeren

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.