Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

'IBR en BDV-vrij in 2020'

Doetinchem - LTO verwacht dat een verplichte bestrijding van IBR en BVD start in 2016. Dat moet erin resulteren dat deze ziekten in 2020 het land uit zijn. Dat zegt Toon van Hoof, portefeuillehouder Diergezondheid en Dierwelzijn van LTO.

De IBR-aanpak heeft dan nagenoeg 17 jaar stilgelegen, nadat begin 1999 de verplichte entingen werden gestaakt als gevolg van problemen met de entstof die zich al eind 1998 openbaarden.

Op dit moment is 45 procent van de bedrijven IBR-vrij. Dat percentage is de laatste drie kwartalen iets gedaald. Bij BVD schommelt dat rond de 33 procent. Doordat andere landen wel een actieve bestrijding van IBR en BVD hebben, zo start België per 1 januari 2015 met een verplichte aanpak, is de noodzaak een tandje bij te zetten toegenomen. De kalver- en zuivelsector gaan daarom via een initiatiefgroep instrumenten ontwikkelen en invoeren en een communicatiecampagne opzetten. Die gaat dit najaar van start. Overigens is de voorgestelde aanpak een gezamenlijk initiatief van de melkveehouderij, kalverhouderij en vleesveesector. De kosten voor de bestrijding van de twee ziektes worden betaald door de drie sectoren.

Lees meer in de editie Rundveehouderij in Boerderij van dinsdag 12 augustus.

Rene Stevens

Laatste reacties

  • bella

    zorg eerst maar eens dat de bayer affaire afgewerkt wordt. als je hebt meegemaakt dat tientallen dieren ziek worden na enten en een aantal sterft, en een deel dat afgevoerd moet worden omdat ze niet weer 100% de oude worden,dan wil je never NOOIT meer enten.

  • awhurenkamp1

    bella ... helemaal mee eens .en zo weet ik er nog wel een paar geen draagvlak als dat niet eerst opgelost wordt......

Of registreer je om te kunnen reageren.