Rundveehouderij

Nieuws 5 reacties

Frankrijk sluit dossier BSE af

Parijs – Twee Franse rechters hebben besloten de al zeventien jaar lopende zaak tegen mogelijke verdachten rond de BSE-affaire af te sluiten. Niemand zal verder in deze zaak worden vervolgd, aldus de rechters van instructie die met het onderzoek waren belast.

Het onderzoek is begonnen in 1997 en draaide om het mogelijke gebruik van diervoedermeel uit Groot-Brittannië. Daar speelde toen de grote BSE-crisis die ook heeft geleid tot de besmetting van mensen met de ziekte van Creutzfeldt-Jakob (CJD). Diervoedermeel wordt daarbij als bron van de ziekte koegekte gezien. In verband met de BSE stelde Frankrijk in maart 1996 een eenzijdig invoerverbod op vee en rundvlees uit Groot-Brittannië in dat pas in 2002 werd opgeheven.

In de Franse zaak werden vier personen, alle werkzaam bij een veevoerfabriek, verdacht van het illegaal invoeren van dat diervoedermeel. Daarbij werd hen vervalsing en fraude ten laste gelegd. Indirect werden het viertal ook aangeklaagd wegens 'niet opzettelijke betrokkenheid' bij de dood van CJD-slachtoffers. Volgens het openbaar ministerie is uiteindelijk vast komen te staan dat niet is bewezen dat producten die door de fabriek werden verkocht inderdaad diervoedermeel bevatten. Wat betreft CJD stellen de onderzoeksrechters 'dat het buitengewoon moeilijk bleek om met zekerheid een oorzakelijk verband vast te stellen tussen het eten van bepaalde soorten vlees en het overlijden'.

Laatste reacties

 • Heijdravleesvee

  Hebben collega (vleesvee)houders in Nederland wel eens uitgerekend wat de verplichte BSE test eenieder individueel heeft gekost?

  In ALLE andere landen van de Europese Unie kozen nationale regeringen ervoor een deel of het geheel van deze kosten te compenseren. In Nederland zijn de kosten van de test volledig op de veehouders afgewikkeld. Toen het nog niet geliberaliseerd was kostte de test maar liefst 330 gulden!!

  'De vervuiler betaalt' geldt sinds die tijd niet meer.

  En we dronken een glas, deden een plas en alle bleef zoals het was.

 • steenbok1

  denk dat geen melkveehouder dit wist

 • bankivahoen

  Zo zie je dat als je echt wilt boeren je niet in Nederland moet zijn. Het is nu toch al lang genoeg bekend dat je hier niet welkom bent en met drogredenen en op leugens gebaseerde wetgeving kapotgemaakt wordt !
  Het is aan een ieder om hier door te sukkelen of weg te wezen en buiten Europa het geluk te gaan zoeken. Het gaat hier alleen nog veel slechter worden. En niet alleen voor de boeren. Kijk om je heen en zie wat er in de steden al aan de gang is.

 • Ferm

  @steenbok1, wij wisten het wel, maar je doet er niets aan.
  @bankivahoen, ik denk dat de meeste veehouders die keuze niet meer kunnen maken.

 • LUCTOR

  Heb het altijd al een ondoorzichtig verhaal gevonden die slachtkosten ook incl bse test.
  Bij de een betaal je dit en bij de ander dat, normaal gesproken is diegene die slacht verantwoordelijk voor de kosten maar ja het is misschien wel lucratiever om de leverancier te laten betalen die kan toch weinig kanten meer op.Mocht ie eigenwijs zijn en z,n beesten laten staan komt ie met de mestwet etc wel in de knoei.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.