Rundveehouderij

Nieuws 1068 x bekeken

Nieuwe testmethode spoort groeihormoon op

Doetinchem - Met een nieuwe testmethode is het mogelijk om het gebruik van groeihormonen ter bevordering van de melkproductie op te sporen. Dit stelt Susann Ludwig van het Rikilt, zij promoveert 23 juni aan de Wageningen UR op dit onderwerp.

Het gebruik van groeihormonen is sinds 2000 in de Europese Unie verboden. Controle was moeilijk omdat er tot nu toe geen betrouwbare testen waren.

Het gebruik van groeihormonen is lastig op te sporen omdat het kunstmatige hormoon vrijwel identiek is aan lichaamseigen hormonen. Bij de nieuwe testmethode wordt daarom naar vier biomerkers in het bloed gezocht. Veranderingen in het niveau van lichaamseiwitten verraden dan het gebruik van de hormonen. Op deze manier is ongeveer 95 procent van de behandelde koeien op te sporen. Dit betekent dat het Rikilt als eerste instituut voldoet aan de eisen van de Europese Unie voor dergelijke testen. De nieuwe test is nog niet geheel sluitend, bij 12 procent van onbehandelde koeien kwam toch een positieve uitslag naar voren. Volgens Ludwig geen groot probleem, omdat deze nieuwe testmethode voor juridisch bewijs bevestigd moet worden door een duurdere, complexere methode.

Of registreer je om te kunnen reageren.