Rundveehouderij

Nieuws 5350 x bekeken 20 reactieslaatste update:22 jul 2014

'Biscuitmeel drager furazolidon'

Utrecht - Gemalen biscuit is waarschijnlijk de drager geweest van de verboden stof furazolidon, die vorige week in vleeskalveren werd aangetroffen. Dit melden bronnen rond het onderzoek.

Alle vijf veebedrijven die bij het onderzoek in beeld zijn gekomen, zijn bedrijven met rosékalveren. De dieren zijn voor zover nu bekend via één handelaar naar de slachterij gegaan. Deze handelaar heeft geen vaste relaties met een bepaalde slachterij.

Zowel de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) als de Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector (SKV) hebben furazolidon aangetroffen in voer en urine van kalveren.

Steeds was het in zeer lage concentraties en vormde het geen gevaar voor de volksgezondheid, maar furazolidon is een verboden stof en mag dus niet in veevoer, dieren of vlees aanwezig zijn.

Hoewel een aantal zaken helder is geworden, is veel ook nog onduidelijk. Bijvoorbeeld hoe en waarom furazolidon in het biscuitmeel terecht is gekomen. Is het er per ongeluk in gekomen, of is het toegevoegd? Als het is toegevoegd, waarom zat het dan in voer voor afmest-dieren en niet in voer voor dieren in de opfokfase, wanneer het middel het meeste effect kan hebben? Ook is niet duidelijk of het vervuilde veevoer via de handelaar bij de kalverhouders is gekomen, of dat ze zelf een kleine nevenstroom voer hebben aangeboord.

Zowel LTO vleeskalverhouderij als de slachterijen tonen zich uiterst ongelukkig met de zaak, vanwege de publiciteit en vanwege de terugroepactie. Vicevoorzitter Chris de Jong van de LTO-vakgroep Vleeskalverhouderij stelt dat de zaak maar weer eens aantoont hoe groot het belang is van geborgde voeders en gesloten ketens.

Laatste reacties

 • koestal

  ongelukkige samenloop van omstandigheden,sterkte er mee

 • veluwsboertje

  De vraag is waarom was dit biscuitmeel op de markt
  het is geen gangbaar diervoedermiddel ,dus waarschijnlijk een
  afgekeurde partij uit de koekjesfabriek.
  Rest de vraag waarom is deze partij afgekeurd voor menselijke consumptie

 • gerjan slingenbergh

  De tarwe voor de biscuits was behandeld met furazolidon tegen ontstekingen.

 • klaas.van.der.horst1

  @Gerjan. Bedoel je dat de tarwe met furazolidon was behandeld tegen schimmels, of dat de tarwe al door de akkerbouwer was behandeld om ontstekingen te voorkomen bij de dieren/mensen die het graan zouden consumeren?

 • Burnetti

  '...Furazolidon
  Het gebruik van furazolidon is niet toegestaan in voedselproducerende dieren onder de vigerende Europese wetgeving. Uit toxicologisch onderzoek met furazolidon blijkt dat het kankerverwekkend is bij proefdieren, en er wordt aangenomen dat AOZ (3-amino-2-oxazolidinon), een afbraakproduct van furazolidon, een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van tumoren. Blootstelling aan AOZ via het vlees of orgaanvlees kan ook een risico vormen voor de consument...'

 • Mozes

  Klaas van der Horst, is furazolidon nu een antibioticum of een fungicide die mogelijk in de graanteelt gebruikt wordt?

 • agro1

  als het een stof is, die normaal gesproken toegevoegd wordt op het einde van de aanhoudperiode, zal dit dan beslist niet groeiremmend werken. niet waarschijnlijk, dat een akkerbouwer dit 'voorbehoedend' toevoegt, want een akkerbouwer weet niet, waar zijn met zorg geteelde prima product terechtkomt en welke mishandelingen er onderweg op losgelaten worden. toch een beetje oppassen met koekjes en met al degene, die ze al dan niet gemalen tot zich nemen. eigenlijk leeft Suarez best wel riskant. ciolos boppe!!!

 • agro1

  furazolidon
  (67-45-8)
  engelse vertaling: furazolidone
  CAS Nummer: 67-45-8
  NSC Nummer: 6469
  Medicijn voor het behandelen van infecties.
  wordt uiteraard door akkerbouwers over het gewas toegepast. vooral veel industrieel afval in veevoer gebruiken, opdat het u goed ga. ciolos boppe!!!

 • agro1

  pardon, in 7 wordt bedoeld het BEGIN van de aanhoudperiode. ciols boppe!!!

 • klaas.van.der.horst1

  @mozes
  Furazolidon/Nitrofuranes zijn verboden in de veehouderij en viskweek, worden nog wel eens gebruik bij de bewaring van granen - voor de bestrijding van parasieten. Vooral buiten Europa.

 • joannes

  Zo @agro1, het NVWA moet dus stroomopwaards in de keten op zoek naar het misbruik. Misschien moeten ze wel in eigen gelederen kijken naar de regels. Wanneer het bij akkerbouwers is toegestaan, is het logisch dat het in het veevoer, en zeker in industrieel afval voorkomt. Daar kan je een Kalvermester niet voor aanklagen! Trouwens, hoeveel zit er niet in ons dagelijks brood? Wannneer het internationaal als ¨voorbehoedsmiddel¨ gebruikt wordt zal het waarschijnlijk overal en vooral in granen voorkomen.

 • schoenmakers1

  en zo komt men weer op het punt, hoe meer regels je maakt, hoe meer er fout kan gaan

 • wilcovanlaar1

  Laat de nvwa inderdaad maar eens goed kijken, wat er in de akkerbouw gebruikt wordt. Want op deze manier maken ze hardwerkende gezinsbedrijven kapot, die er werkelijk niets aan kunnen doen !

 • vandenbrandcv1

  raar dat het wel in koekjes gebruikt word. en niet in veevoer? snap het niet zo goed. ook bv fruitschillen mag je ook niet gebruiken als veevoer, maar het fruit mag je wel met schil en al opeten?

 • agro1

  beste johannes en wilco, ironie is u vreemd, natuurlijk gebruiken akkerbouwers geen ontstekingsremmers over het gewas, het idee alleen al. wat uit de akkerbouw komt is beslist zeeeeer verantwoord. de mishandeling van onze mooie producten gebeurt als wij er geen zicht meer op hebben, maar er wel op aangekeken worden. en de veehouderij fungeert als afvalbak voor de industrie, alleen jammer, dat dit indirect voor menselijke consumptie is.ciolos boppe!!!

 • Mozes

  Klaas van der Horst #10, bedankt voor het antwoord.
  Ik begrijp uit het antwoord dat het mogelijk is dat noch de graanteler, noch de veehouder het middel heeft gebruikt, maar dat het misschien gebruikt is door een tussenhandelaar die het graan in bewaring heeft gehad.

 • joohoo

  Toe gevoegd bij het inschepen ??? . Of komt het toch uit de voedings industrie. Waarom wordt het zo laat ontdekt aan het eind van de lijn , Hoeveel controle posten zijn al gepasseerd ??. Protocol feestje ,, iedereen is verantwoordelijk behalve ik ,,,,

 • Jan van het Zand

  Het begint op dopingcontrole te lijken. Die wielrenner Contador had ook doping gebruikt: Glenbutarol. In een hoeveelheid waarbij een luis nog niet eens een adrenalinestoot van krijgt.
  Nu hebben ze een hoeveelheid nauwelijks meetbare stof furazolidon ontdekt, die ook nog eens niet schadelijk is voor de gezondheid van de mens, en dan maken ze een ophef. Tuurlijk het hoort niet in voedsel. Uitzoeken als NVWA, maar hou je mond erover dicht in de pers. En als alles duidelijk is ná onderzoek kun je aangeven: We hebben de schuldige gevonden en die wordt bestrafd. Koekkoek, wordt eens wakker. Het wordt anders als er wel gevaar voor de gezondheid aanwezig is vanwege de vondst van gevaarlijke hoeveelheden. Dan heeft de pers een functie, maar bij dit voorval is dat absoluut niet het geval. Het is meer iets voor de roddelrubriek.

 • klaas.van.der.horst1

  In het kalfsvlees zat tussen de 29 en 41 microgram furazolidon per kilo, zo staat in de Rapid Alert melding. Ik weet niet wat dat met een luis doet, maar het is ook weer niet helemaal niks. In het biscuitmeel moet wel wat meer hebben gezeten.

 • Burnetti

  @Parel
  Een kamerbrief van de NVWA is openbaar.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.