Rundveehouderij

Nieuws 4284 x bekeken 13 reacties

Opbrengst hectare gras kan verder omhoog

Amersfoort - De opbrengst per hectare gras kan verder omhoog, dat stelt Michel de Haan onderzoeker bij Wageningen UR in het ledenblad 'Melk' van FrieslandCampina.

Voor een akkerbouwer is de hectare-opbrengst van zijn aardappelen of bieten een belangrijke bron van inkomen. Melkveehouders kijken vooral naar de melkproductie per koe. Waar in 1950 een hectare tarwe 4.000 kilo droge stof opbracht is dat nu 11.000 kilo, een stijging van 125 procent. De grasopbrengst nam in deze periode maar 43 procent toe, op dat vlak valt dus nog veel te winnen, stelt de Haan. Hij is ervan overtuigd dat de drogestofopbrengst per hectare grasland verder omhoog kan. Met alleen het invullen van de kringloopwijzer zullen gewasopbrengsten niet stijgen en krachtvoerkosten niet dalen. Werken met de kringloopwijzer is wel een uitstekend hulpmiddel om dit te realiseren.

Laatste reacties

 • koestal

  nog meer koeien per ha,de beste boeren zitten in Wageningen

 • Jan-Zonderland

  Weer zo'n 'onderzoeker' die het licht gezien heeft. Even appels met peren vergelijken en daaruit een conclusie trekken en de man heeft zijn eigen bestaansrecht weer veilig gesteld. Zeg dan gelijk ook eens even hoe e.e.a. dan zou moeten hr De Haan! Oh, dat is te moeilijk zeker.

 • pinkeltje

  Inderdaad een beetje appels met peren vergelijken. Als je alleen naar de stro opbrengst kijkt kon het wel eens zijn dat de tarwe niks meer of zelfs minder opbrengt als in 1950. Maar of je de korrelopbrengst van granen meteen in een rechte lijn kunt vergelijken met de opbrengst van gras? Ook de kwekers van grassen hebben sinds de vijftiger jaren zeker niet stil gezeten.

 • Gerjo-Kompier1

  Meer kilo's droge stof per ha is niet zo moeilijk, maar met behoud van de voederwaarde per kilo droge stof, dat is de uitdaging. 10 ton ds spinazie is het niet en 15 ton ds hooi is het ook niet. Het gaat om gras waarbij de koe gezond blijft en goed melk van geeft.

 • koestal

  De beste stuurlui staan aan wal

 • W Geverink

  Nummer 1 voor een hoge opbrengst is voldoende mestvarkens drijfmest. Een kennis in nederland verklapte dat sinds hij de schrikdraad uitzet opa tussen de tien en twintig cm verder onder de draad door maait en ook veel secuurder maait in de hoeken en rond de palen. Afhankelijk van het perseel pakt hij daar maar liefst tussen de 40 en 80 vierkante meter extra gras per ha mee.

 • alco1

  Misschien dat in het blad 'melk' van de FC een betere motivatie staat, maar zoals dit nu is het echt weer iets van een bureaucraat.

 • Henk j

  Volgens de overheid minder bemesten hoe kun je dan meer verbouwen op armere grond

 • Trot

  als we dhr de haan nu eens minder eten geven zou hij dan ook meer ideeen krijgen of net als gras ook minder produceren

 • Katrijn van Dalen

  Het artikel gaat over het inzicht dat de kringloopwijzer kan geven. Bovenstaand stukje is 1 alinea met een voorbeeld. In plaats van deze man meteen af te kraken, kan je ook kijken wat hij misschien voor nuttige dingen te melden heeft. Negatief doen is zo gemakkelijk...

 • agratax2

  Annejoy. Mee eens. Maar tevens vraag ik me af hoe het komt dat de opbrengst gras achter blijft bij de opbrengst tarwe (ook een gras). Ik zou heel simpel de conclusie kunnen trekken dat de kwekers hebben zitten slapen. ook niet waar de opbrengst + kwaliteit van gras is enorm gestegen. We zouden niet de tonnen Ds moeten vergelijken maar de liters melk per ha met aftrek van krachtvoer gift. Dus puur de melk uit gras!! Het gaat immers over melk /ha maar niet over gras / ha.

 • minasblunders1

  De kringloopwijzer kan onmogelijk inzicht geven, Annejoy. Ook bij de kringloopwijzer wordt nl. nog steeds uitgegaan van gelijkwaardigheid van mineralen die in verschillende leefwerelden voorkomen. Het is en blijft daarom (óók met de kringloopwijzer) Russisch roulette! Dus als deze 'onderzoeker' echt iets nuttigs wil doen, zal hij ECHT onderzoek moeten doen, inhoudende dat hij eerst eens controleert in welke verhouding de mineralen uit verschillende leefwerelden opgeteld/afgetrokken kunnen worden.

 • koeboertje

  Op koeniveau kunnen we tot 3 cijfers achter de komma uitrekenen wat we haar moeten voeren en wat we er dan uit krijgen , en we schromen niet om veel kosten voor de laatste liters te maken .
  Op graslandbeheer blijkt uit bovenstaande reakties dat de meeste dat niets interreseert, en hier is juist nog veel te verdienen

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.