Rundveehouderij

Nieuws 3392 x bekeken 10 reacties

Geen loonbedrijven in zuiden die drijfmest in maisrij brengen

Wageningen – Onder de lijn Nijmegen - Rotterdam hebben zich geen loonbedrijven gemeld die drijfmest in de rij, tijdens of voor de maiszaai, kunnen toepassen.

Dit terwijl Noord Brabant en Limburg toch belangrijke provincies zijn als het gaat om de maisteelt. Ongeveer een maand geleden deed het Ruwvoerplatform de oproep aan loonwerkers die met deze technieken werken zich te melden. Het leidde tot 22 aanmeldingen van bedrijven die allen in het oosten, midden en noorden van het land gevestigd zijn.

Drijfmest in de rij brengen verhoogd de benutting van nutriënten. Zo kan een gelijke opbrengst met minder meststoffen gehaald worden, of een hogere opbrengst bij gelijk bemestingsniveau.

De kaart met loonbedrijven staat hier vermeld. Loonbedrijven kunnen zich overigens nog steeds melden, de kaart wordt wekelijks geactualiseerd.

Laatste reacties

 • Marcel

  Is volgens mij ook niet gek capaciteit loopt behoorlijk terug en als ze van hogerhand bemesting steeds meer gaan beperken danwel verbieden gaat men niet investeren in machines.

 • alco1

  Eerst was het niet ploegen in trek om zo geen dode grond boven te krijgen.
  Nu rijenbemesting omdat er anders niet genoeg bij de plant kan komen.
  Het volgende is plantbemesting.
  En zo wordt de grond steeds schraler en schraler.

 • groot7731

  @alco1, de grond wordt zo niet schraler, je geeft de plant wat het nodig heeft en de kans op uitspoeling word flink vermindert. Koeien voer je toch ook aan het voerhek, je gooit de hele voergang niet vol.

 • alco1

  DE totale bouwvoor wordt zo wel schraler en de nieuwe methodes zijn hulpmiddelen om toch nog een redelijk gewas te verbouwen tezamen met wat er nog in de grond zit als voorraad, maar deze wordt steeds minder. Uitspoeling is totaal niet vermeldenswaardig.

 • alco1

  We zullen een voorbeeld geven wat ik bedoel.
  In de grond zit een bepaalde voorraad wat te lezen is in de bodemmonsters. Stel dit op 4 eenheden. De bemesting laat ook 4 eenheden toe. Als deze verdeeld wordt over de grond kan niet alles bij de plant komen, bij rijenbemesting wel.
  De plant heeft 8 eenheden nodig. Bij rijenbemesting voldoet dit.
  Dan komt echter het volgende jaar. Bij rijenbemesting is de bemesting op en bij volveldsbemesting blijft er voorraad. Slotsom is dat we de grond verschralen, waarvoor maar één middel is om dit te voorkomen en dat is 'Evenwichtsbemesting'.

 • pietjeeigenwijs

  Zijn de boeren in het zuiden slim? in ieder geval niet zo dom!
  Zaai de mail op 37,5 cm is het probleem opgelost! dus i.p.v. 8 elementen er 16 aan de zelfde machine hangen bespaart heel veel geld.

 • alco1

  @pietje. Ook volvelds hebben we geprobeerd in brede bedden. Maar het lijkt dat zaaien op 75 cm toch het beste is. Het zou te maken hebben met betere zon inval.

 • joohoo

  Mag een gewas wat is onderbemest wel voor humane consumptie?.Als uit onderzoek al blijkt dat voedergewassen die zijn onderbemest een totaal andere samenstelling hebben .

 • koestal

  de grond is daar al jaren overbemest,het groeit ook wel zonder mest

 • husky

  schrale grond??????,dat is gebrek aan organische stof, heeft niets te maken met meer of minder drijfmest

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.