Rundveehouderij

Nieuws 2656 x bekeken 11 reacties

Deense melkveehouders draaien verlies

Aarhus - De Deense melkveehouderij heeft vorig jaar ondanks de hogere melkprijzen nog te weinig verdiend.

Dat constateert de bedrijfsadviesorganisatie Kvæg, onderdeel van landbouw- en verwerkersfederatie LF. Volgens de berekeningen van Kvæg werd in feite verlies geleden. Uitgaande van de norm dat het vermogen 4 procent rendement moet opbrengen en de veehouder een jaarloon dient te verdienen van ruim 60.000 euro, waren de productiekosten per 100 kilo melk ruim 41 euro. De melkprijs bleef echter steken op €38,47, aldus Kvæg.

De bedrijfsresultaten pakten wel duidelijk hoger uit dan in 2012. Op een gemiddeld bedrijf met een kleine 200 koeien en ruim 170 hectare grond kwam in doorsnee een resultaat uit de bus van 61.600 euro. In 2012 was het nog geen 13.000 euro. De verbetering was niet alleen te danken aan het hogere melkprijsniveau maar ook aan een lagere rente. De hogere loon- en voerkosten zorgen daarentegen voor een negatieve invloed. Het notoir hoge kredietniveau in de Deense melkveehouderij kon vorig jaar iets worden verlicht. Dit daalde met 268 euro per koe. Het aandeel van het eigen vermogen op de bedrijven blijft echter relatief laag, namelijk gemiddeld 13,7 procent.

Laatste reacties

 • gerjan slingenbergh

  Als je het op deze manier voor Nederlandse melkveehouders uitrekent kom je vast niet veel beter uit.

 • Fermer

  @gerjan, waarom het niet zo uitrekenen? Iedereen voor en na de melkveehouder mag wel een bovengemiddeld loon of beloning ontvangen
  (veevoersector, melkfabriek, bank, accountant, slachtsector, overige toeleveringsbedrijven ), wij mogen leven van de tweede tak of de partner die buiten de deur werkt.

 • nak

  @emmerei, omdat je of je inkomen uit vermogen haalt of uit arbeid. De Eur 60,000 aan je zelf betalen is een cigaar uit eigen doos.

 • Fermer

  @nak, ik denk dat U niet geheel op de hoogte bent van de geweldige rendementen die in de primaire landbouw behaald worden.

 • koestal

  boeren zijn altijd zelf de sluitpost van hun onderneming

 • nak

  als je arbeid gaat rekenen als een kosten post wordt het rendement op het vermogen helaas minder. Maar gelukkig heb je dan wel 60k inkomen. Het is net zo lang als het breed is. Zo als in elke vorm van ondernemen, behalve bankieren.

 • W Geverink

  Hier wordt gepraat over bedrijven die gemiddeld veel groter zijn dan de nederlandse bedrijven zonder eigen vermogen van betekenis. Ik ben geen expert maar als ik naar die cijvers kijk zie ik een sector die bizar diep in de problemen zit.

 • John*

  bij 4% rente over het totale bedrijfsvermogen ziet het plaatje er voor nl veehouders er ook anders uit.. koe + jongvee = 2000, stal 5000, halve hectare grond 35000.. zeg maar dat er bijna 50 000 euro vermogen per koe nodig is...(huis machines voorraden) dat is 2000 euro rente per jaar bij 4%... Het zegt ook genoeg dat een melkveehouderij in stukjes verkopen meer oplevert dan een totale bedrijfsoverdracht. Het is Nederland echt niet veel beter dan in Denemarken..

 • poldes

  wij willen werken,
  wij willen professioneel een melkveehouderij exploiteren.
  wij willen tijdens dit spel aan de wetten voldoen.
  wij moeten wat blijven verdienen om onze bedrijven duurzaam(in tijd) te kunnen laten voortbestaan.
  als er dan nog wat overblijft hebben wij een inkomen.
  Denemarken loopt al jaren voorop met geweldige melkveehouderijbedrijven.
  Helaas de inkomens zijn zowel daar als hier nog niet geweldig.

 • joannes

  Ik vrees dat de Deense Banken geen genoegen nemen met 4% over het vreemde vermogen, wanneer zo´n bedrijf voor 86,3% gefinancierd is! Daar zit het het probleem. Het vreemde vermogen neemt nog te veel uit de ruif: in % én Volume.

 • landboer

  Je moet of geen rente of geen arbeid rekenen is altijd al zo geweest.Als je dus teveel rente moet betalen hou je niks over.Maar iemand die de hypotheek op zn huis afgelost heeft rekent toch ook geen rente meer?Als ie het wel doet kan ie beter huren! Dus dat gereken van die banken zegt mij niks

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.