Rundveehouderij

Nieuws

Nieuw-Zeeland juicht vrijhandelsverdrag met Nederland toe

Wellington – De Nieuw-Zeelands zuivelindustrie (DCANZ) juicht een mogelijk vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en Nieuw-Zeeland toe.

De Nieuw-Zeelandse premier John Key maakte recent bekend dat de mogelijkheden van een handelspact worden onderzocht.

De EU en Nieuw-Zeeland zijn werelds grootste zuivelexporteurs. Beide zijn ze goed voor ongeveer een derde van de wereldhandel. Volgens DCANZ vullen de Europese en Nieuw-Zeelandse melkveesector elkaar goed aan mede vanwege de tegengestelde seizoenen en de daaraan verbonden productiepieken.

Een woordvoerder van de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) laat weten dat de zuivelindustrie de liberalisering van de handel in zijn algemeenheid toejuicht. Over een eventueel vrijhandelsverdrag tussen de EU en Nieuw-Zeeland heeft de NZO geen specifiek standpunt. Een dergelijk akkoord zou voor de Nederlandse zuivelsector minder van belang zijn.

Volgens DCANZ-directeur Kimberly Crewther is de export van Nieuw-Zeelandse zuivel naar de EU  nog maar een fractie van wat het ooit was, veertig jaar geleden toen het Verenigd Koninkrijk toetrad tot de EU. De gedaalde export richting de EU weerspiegelt volgens haar de handelsbetrekkingen en meer nog de sterke vraag naar zuivel vanuit andere regio's. Hoewel een vrijhandelsverdrag van belang is denkt ze niet dat, gezien de sterke vraag naar zuivel in opkomende economieën, de EU opnieuw een dominante rol krijgt als exportbestemming voor Nieuw-Zeelandse zuivel.

Duidelijk is dat een vrijhandelsverdrag tussen de EU en Nieuw-Zeeland er voorlopig nog niet is. Eerst gaat alle energie van Europese onderhandelaars richting het op handen zijnde vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten. Deze onderhandelingen liepen in ieder geval tot voor kort stroef.

Of registreer je om te kunnen reageren.