Rundveehouderij

Nieuws

Melkkwaliteit Vlaanderen opnieuw verbeterd

Lier – De kwaliteit van rauwe melk in Vlaanderen is afgelopen jaar opnieuw verbeterd. Dat meldt het Melkcontrolecentrum (MCC) Vlaanderen in haar jaarverslag. Daardoor blijft 97,3 procent van de melkveebedrijven zonder 'strafpunten'. Wel nam het aantal leveringsverboden met zo'n tien procent toe naar 94 bedrijven.

Het aantal geleverde liters steeg met ongeveer 5 procent naar 2,126 miljard liter melk. In 2013 werden 705.000 melkkwaliteitsbepalingen uitgevoerd. Na een eerdere gunstige ontwikkeling bleef het kiemgetal in 2013 stabiel op 10.300 kiemen per milliliter (ml). Het celgetal verbeterde naar een jaargemiddelde van 213.800 per ml melk. 40 procent van de melkmonsters zit onder de gewenste grens van 200.000. Voor wat betreft kiemgroeiremmende substanties leverde 99,96 procent van de analyses een gunstig resultaat op.

Of registreer je om te kunnen reageren.