Rundveehouderij

Nieuws 6 reacties

'Stikstofgehaltes in rundermest verder gedaald'

Wageningen - De stikstofgehaltes in rundveedrijfmest zijn sinds 1998 voortdurend gedaald.

Boeren moeten daar op letten en niet uitgaan van oude aannames, anders schaden ze de gewasopbrengst door  te weinig mineralen op te brengen. Dit stelt BLGG AgroXpertus, dat bodem- en gewasanalyses doet.

Het bureau heeft de ontwikkeling door de jaren heen gevolgd. Rond 2012 leken de stikstofgehaltes te stabiliseren, maar het lage gehalte ruw eiwit in de kuilen van 2012 heeft toch geleid tot weer lagere stikstofgehaltes in mest in 2013. Het gemiddelde gehalte stikstof in 2013 bedroeg 4 kilo N per m3. Het fosfaatgehalte is wel sinds jaren stabiel rond 1,6 kilo /m3. Ook de kaligehaltes lijken te stabiliseren rond 5,4 kg/m3. Productmanager Gerard Abbink verwacht dat de gehaltes in 2014 niet opnieuw zullen dalen.

Laatste reacties

 • minasblunders1

  'Boeren moeten daar op letten en niet uitgaan van oude aannames, anders schaden ze de gewasopbrengst door te weinig mineralen op te brengen' ??????????????????????????????

  Boeren zitten nu eenmaal met die achterlijke mestwet! Ze worden GEDWONGEN om hun land te verschralen en hun vee ziek te maken.

  Dit geldt uiteraard niet voor de intensieven die ruim boven de 3 gve per ha. zitten.

 • jordi 1455

  Ik ken een boer die meer dan 30 jaar geleden opmerkte tijdens een voorlichting van de overheid over de mest wat fouten in de berekeningen zaten en niet klopte, de voorlichter was niet echt blij en zou terug bellen. Tot nu toe heeft die boer nog steeds geen telefoontje of brief gekregen over van die voorlichter wat betreft de fouten over de mest.

 • josrodenburg

  als de waardes in mest 5% zakken mogen we dan 5% meer koeien houden?

 • wmeulemanjr1

  Als derogatie niet doorgaat en er zit nog maar weinig stikstof in elke m3 drijfmest dan moet veel mest (eigenlijk te laat) dit jaar afgevoerd worden.

 • alco1

  Je zou haast hopen dat de derogatie niet doorgaat.
  Het gevolg zal zijn dat de naleving en controle één grote puinhoop zal worden en misschien wel het begin van mestregels met boerenverstand.

 • minasblunders1

  Alco, de naleving en controle zijn al jaren één grote puinhoop. Dit zal ook zo blijven (met of zonder derogatie) omdat de berekeningen niet kloppen en de ambtelijke kneusjes dit nooit toe zullen geven.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.