Rundveehouderij

Nieuws

Deense melkquota blijven relatief duur

Aarhus - De melkquotumprijs in Denemarken houdt het hoge niveau van afgelopen najaar niet helemaal vast, maar een scherpe daling heeft zich maandag bij de februari-ronde van de melkbeurs niet voorgedaan.

Volgens de voorlopige berekening van de quotumbeheersinstantie hebben de kopers 13,6 cent per kilo over voor de nog een jaar geldige productierechten. In november, de voorlaatste ronde, werd 16,1 cent betaald. Vorig jaar februari kostten de quota nog 3,5 cent per kilo.

De vraag was maandag aanzienlijk groter dan het aanbod, namelijk 119 miljoen kilo tegen 48 miljoen kilo. Uiteindelijk werd 45 miljoen kilo verkocht ofwel een kleine 198.000 kilo per koper. De nieuwe productierechten kunnen in gebruik worden genomen per 1 april, dat wil zeggen in het komende en laatste quotumjaar 2014/2015.  In het lopende quotumjaar hangt de Deense melkveehouderij een superheffing van ruim 25 miljoen euro boven het hoofd.

Of registreer je om te kunnen reageren.