Rundveehouderij

Nieuws 1340 x bekeken 4 reacties

Bongrain pakt 'lakse' overheid aan om Heks'nkaas

Rotterdam - De Nederlandse overheid is laks als het gaat om de bescherming van de productnaam kaas, vindt kaasgigant Bongrain.

Aanleiding hiervoor is volgens haar het gedogen van de succesvolle Heks'nkaas van De Zuivelhoeve in Oldenzaal.

Dit product mag volgens Bongrain namelijk geen kaas heten. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) lijkt het daarmee in eerste instantie eens, want het heeft De Zuivelhoeve gevraagd de etikettering te wijzigen en toen dit niet gebeurde, beboet voor het niet naleven van de etiketteringsvoorschriften. Bongrain, dat zelf een reus is in zachte kazen, eiste daar bovenop ook herstelacties van de overheid, maar die blijven uit. De Zuivelhoeve is daar uiteraard blij mee, maar Bongrain niet.

In een zaak die hierover werd aangespannen bij de rechtbank in Rotterdam verklaarde de rechter zich grotendeels onbevoegd.

Het lijkt er nu op dat het geschil verder wordt uitgevochten bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBB). Bongrain wil dat De Zuivelhoeve de naam Heks'nkaas wijzigt. De Zuivelhoeve is dat absoluut niet van plan, zegt een woordvoerder. De woordvoerder van De Zuivelhoeve stelt daarbij dat Heks'nkaas geen kaas is, al zit er wel kaas in het product. "Heks'nkaas is een fantasienaam. Het had ook Heks'nsoep kunnen heten, of iets anders, maar wij hebben gekozen voor Heks'nkaas. Wij zijn ook absoluut niet van plan om die naam te veranderen", aldus de woordvoerder.

Laatste reacties

 • @meelmuisje

  Zolang dit produkt van melk is gemaakt en niet van soja... Hele jonge kaas is toch ook kaas? Wat ik juist verlakkerij vind zijn namen als 'de vegetarische slager(?)' en zijn producten welke vleesnamen hebben gekregen maar waar 0,0%, zegge nul komma nul procent, vlees in zit!
  Dat geldt ook voor Rijst- of Soja'Melk' en Soja'Kaas'.
  Er zijn bijv. soja'kaasjes' verkrijgbaar in de smaken Gouda, Cheddar, Mozzarella en Edam,. Ingrediënten: Water, sojaolie (ongehard), sojaconcentraat, appel-azijn, plantaardige aroma's, zeezout, zeewierextract, niet dierlijke 'melk'zuur en kurkuma..
  Waarom maakt niemand zich daar druk over? Waarom word daar niets aan gedaan?

 • Jaap39

  Deze actie en strategie van Bongrain is sterk. Je zou denken dat er inderdaad ergveel pproducten zijn die een verkeerde naam hebben.

 • Fairint BV

  producenten van pindakaas, leverkaas, hoofdkaas, lokaas zullen de toekomst nu bibberend tegemoet zien. De juristen maar lachen!

 • GerardBlom

  Ze hebben groot gelijk bij Bongrain... Er zitten namelijk helemaal geen heksen in die Heks'nkaas! :-)

Of registreer je om te kunnen reageren.