Rundveehouderij

Nieuws 5003 x bekeken 8 reacties

Intensivering biedt kansen voor Jersey

Lierderholthuis – De verwachte intensivering van de Nederlandse melkveehouderij biedt kansen voor het melkveeras Jersey. De reden is dat Jerseys uitermate efficiënt omgaan met krachtvoer en daar ook hoge hoeveelheden van kunnen verwerken. Dat blijkt uit de presentatie van Anne-Mette Sondergaard tijdens de Jersey-studiedag georganiseerd door Koole & Liebregts.

Walter Liebregts geeft in zijn introductie aan de ruim 60 geïnteresseerde veehouders aan dat op dit moment het aantal inseminaties met Jersey-sperma amper 1 procent van alle inseminaties is. Maar hij verwacht dat dit in vijf jaar tijd zal toenemen tot 5 a 10 procent.

Koole & Liebregts blijft zich profileren met Procross, een rotatiekruising van Holstein, Montbéliarde en Zweeds roodbont. Jerseys passen echter ook goed in de aanpak van de organisatie en kunnen meerwaarde bieden aan veehouders, omdat het een zuiver melkveeras is dat past op de intensieve bedrijven.

Sondergaard is werkzaam als hoofdconsulent van de Deense organisatie Landbo Dairy Advising. De organisatie is opgericht en gefinancierd door de Deense melkveehouders. Ze geeft de verschillen met Holstein aan: de Jersey is efficiënter, heeft geen last van baarmoederproblemen na afkalven en Mortellaro is nagenoeg nooit een probleem bij de geelgekleurde dieren. Daarnaast werkt de pens anders. Ze kunnen veel krachtvoer verdragen en kunnen goed omgaan met graan. Dat bewijzen de Deense veehouders. De kostprijs van eigen ruwvoer varieert namelijk van 10 tot 25 cent per kilo droge stof. Aankoop van graan kost 17 cent per kilo. Dat is veel gemakkelijker en een stabieler voer dan eigen teelt.

In een van de voorbeelden toont Sondergaard een rantsoen voor een melkgevende koppel van 360 dieren van 9,5 kilo droge stof uit ruwvoer gecombineerd met 11,5 krachtvoer voor gemiddeld 35 kilo meetmelk. Omgerekend zo'n 330 gram krachtvoer per kilo meetmelk. De voerefficiëntie komt uit op 1,65 kilo meetmelk per gevoerde kilo droge stof. En de dieren zijn prima gezond op zo'n krachtvoerrijk rantsoen. Sondergaard voegt er wel aan toe dat dit voorbeeld een van de betere bedrijven in haar klantenkring is. Toch is de krachtvoer/ruwvoerverhouding op veel bedrijven, ook die bedrijven waar de productie en daarmee ook de voerefficiëntie iets lager ligt, zo scherp.

Kern van het verhaal is dat hoge krachtvoergiften efficiënter benut kunnen worden dan dat Holsteinkoeien dat (aan)kunnen.

Liebregts zegt dat de Nederlandse veehouderij meer melk zal gaan produceren, maar dat er zeker niet meer grond bij komt. Deze intensivering zal leiden tot hoger krachtvoerverbruik om de melkgift te stimuleren. En omdat Jerseys die hoge krachtvoergiften beter kunnen verdragen dan de Holstein koeien verwacht hij dat een deel van de veehouders zeker baat kunnen hebben bij gebruik van het Jerseyras.

Laatste reacties

 • JACOBSWIER

  maar breng je ze bij de slager dan wordt je banksaldo weer lager grt sint en piet

 • Belgique

  Ja, ben bang dat de Jersey geen succes zal kennen. Stierkalveren leveren helemaal niets op en de productie schommelt rond de 6500-7000 liter op jaarbasis. Weegt deze lagere productie op tegen een lagere voeropname? Ik zou daar graag eens een berekening van willen zien.

 • snip

  de productie op basis van FPCM melk (gecorrigeerd) is niet veel lager als een HF. daarnaast kan door het flexibele kruis een belg in een jersey. zoek maar eens onderzoeken in het engels. genoeg gedaan met veelal voordeel voor de jersey. ook kan je via bex meer koeien melken door jersey

 • farmerbn

  Ik snap wat je bedoelt maar onze Belgische lezers misschien niet.

 • Maike634

  Een Jersey heeft een voerefficiëntie van 1,6, wat uitzonderlijk hoog is en heeft daardoor minder voer nodig om een liter melk te produceren dan een HF. Ook zijn de gehalten zeer hoog, waardoor de melkprijs hoger is voor Jerseyboeren. Daarnaast heeft Jersey lagere kosten, o.a. door een betere gezondheid en een beter geboortegemak. Jerseys hebben o.a. ook een zeer sterk beenwerk en harde zwarte klauwen. Voor het probleem met de stierkalfjes is zeker een oplossing: insemineer je beste koeien met gesekst sperma en de rest met een Belgische Witblauwe.

 • kenijor

  In gebieden waar de rekeningen van het melkgeld betaald moeten worden, zie je opvallend veel jersey's of kruislingen daarvan.

 • Belgique

  @Maike634 Bedankt voor de informatie. Als leek is het altijd fijn om een goed onderbouwd antwoord te krijgen.

  @farmerbn Bedankt voor je ongenuanceerde kritiek. Een Belg houdt zijn mond wanneer hij niets te melden heeft!!!! Kunnen nog veel Onbeschofte Hollanders nog iets van leren!

 • farmerbn

  Misschien hebben de Hollanders meer humor.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.