Rundveehouderij

Nieuws 9 reacties

RVO stuurt brief over registratie blijvend grasland

Den Haag – Boeren krijgen binnenkort een brief van uitvoeringsinstantie RVO.nl met een opgave van hun geregistreerde oppervlaktes blijvend grasland.

Het gaat daarbij om de geregistreerde oppervlaktes in 2012, 2013 of 2014. Dat meldt RVO.nl in de nieuwsbrief over het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) van november.

Blijvend grasland is een zeer belangrijk onderdeel van de vergroening in het nieuwe GLB. Het aandeel blijvend grasland mag landelijk gezien niet met meer dan 5 procent dalen ten opzichte van het referentiejaar 2012. Als de daling groter wordt dan kunnen maatregelen volgen op bedrijfsniveau. Grasland is blijvend grasland als het minimaal vijf jaar achter elkaar grasland is. Voor de volledige vergroening is het belangrijk om te weten of iets blijvend grasland is of niet. Daarom stelt RVO binnenkort een kaart ter beschikking waaruit blijkt wat als blijvend grasland wordt gezien op basis van historische gegevens. Het kan zijn dat deze gegevens afwijken van de eigen opgave van de boer, omdat is gecontroleerd of het gras op de juiste wijze is opgegeven, aldus RVO.nl.

Laatste reacties

 • maiskolf

  dus nu ff gauw scheuren mag dus ook al niet meer. Wat een zooitje maken ze er van.

 • koestal

  In Den Haag zitten de beste boeren

 • jan1953

  weer wat uitgedacht om de boeren dwars te zitten

 • farmerbn

  Dit bestaat al jaren in Frankrijk. Hierdoor krijgt elke boer een blijvendgraslandquotum.

 • simpel boerke

  Krijgen wij ook, een blijvendgraslandquotum en het volgende is een maaiverbod voor een bepaalde datum om de weidevogels meer kans te geven.

 • joohoo

  Je wordt dus verplicht je grasland 1x in de 5 jaar op de kop te zetten.Dat wordt continuteelt mais en einde vruchtwisseling!

 • Zuperboer

  Nee he toch niet weer een quotum! Bahh ik wil een vrije wereldmarkt voor grasland.

 • Foxxy

  50000 euro betalen voor 1 ha, en er vervolgens niets over te beslissen hebben! nederland vrij land?, laten wij ons bemoeien over de wooninrichting van onze tweede kamerleden. Kunnen we de VWA direct de keukens en medicijnkastjes laten controleren!

 • farmerbn

  @foxxy. Als je land koopt blijft het quotum bij de verkoper. Heeft die verkoper alleen blijvend grasland dan verandert er voor hem niets want hij moet gewoon al zijn land grasland laten. Heeft hij echter ook ploegland en hij raakt zijn quotum niet kwijt aan de koper dan zal hij ploegland moeten omzetten naar grasland. Dus naast verkoop of huur blijvendgrasland komt er ook verkoop van graslandquotum. Ik neem aan dat graslandquotum een negatieve prijs kan krijgen dus boeren die blijvend grasland kopen en ook het quotum overnemen ,het geheel goedkoper kunnen overnemen. Dus de overheid creeert hiermee een waardedaling van blijvend grasland.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.