RundveeNieuws

Dijksma bespreekt verhoging ambitie weidegang

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) wil in het convenant weidegang gaan praten om de ambities voor weidegang te verhogen. Dat heeft zij gezegd tijdens de behandeling van het wetsvoorstel ‘Verantwoorde groei melkveehouderij’ in de Tweede Kamer.

Dijksma doet de toezegging na aandringen van GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver. Vorige week werd een motie van zijn hand aangenomen die vraagt om ervoor te zorgen dat in Nederland alle koeien weidegang krijgen. Dijksma heeft hierop echter gereageerd dat dit niet mogelijk is.

Klaver stelt de wens nu iets bij. Hij vraagt Dijksma om een plan van aanpak te schrijven hoe de doelstelling op termijn gerealiseerd zou kunnen worden. Ook Klaver begrijpt dat het niet op korte termijn te regelen is om alle koeien in de wei te krijgen, maar hij vraagt Dijksma wel om in ieder geval een route te bepalen waarop deze maatschappelijke wens gerealiseerd kan worden.

Jaco Geurts (CDA) diende een motie in waarin hij vraagt Dijksma om in beeld te brengen wat de gevolgen voor melkveebedrijven en de economie zullen zijn als weidegang verplicht wordt. “Het lijkt mij goed dat de woordvoerders in de Tweede Kamer kunnen zien welke effecten het zou hebben om vervolgens een besluit te kunnen nemen”, zegt Dijksma. Ze verwacht dat de Kamer hierin anders zal oordelen dan zij zelf. Dijksma waarschuwt al dat ze geen maatregelen wil nemen die ertoe leiden dat honderden bedrijven zullen moeten sluiten.

Kees Romijn van LTO Rundveehouderij reageert dat hij blij is dat Dijksma voorstander is om weidegang vrijwillig te houden en het niet als verplichting op te leggen. Over het aanscherpen van de ambitie van het convenant weidegang om meer koeien in de wei te krijgen zegt Romijn dat het ministerie een van de 63 partners is in het Convenant Weidegang, maar dat alle partijen, zowel van binnen als buiten de sector hechten aan dierenwelzijn.

Het convenant weidegang wil koeien zoveel mogelijk weidegang bieden. De convenantpartners zien een gezamenlijke verantwoordelijkheid om tenminste het huidige niveau van melkveebedrijven met weidegang te behouden.

Beheer
WP Admin