Rundveehouderij

Nieuws 1757 x bekeken 5 reacties

Alternatief voor Mesurol-gecoate mais

Culemborg – De AlcetSound (alarm- en roofvogelgeluiden) en in mindere mate Fireflies (reflecterende kaarten op bamboestokken) blijken effectief om ongecoat maiszaad te beschermen tegen vogelvraat. De twee methoden om vogels te verjagen zijn dit voorjaar succesvol getest door drie Brabantse maistelers onder begeleiding van CLM Onderzoek en Advies in het praktijknetwerk Kraaien, mais en Mesurol.

Agrariërs gebruiken in de gangbare maisteelt Mesurol-gecoat zaad om vraat door vogels te voorkomen. Dit middel werkt effectief, maar spoelt uit naar het grond- en oppervlaktewater. Het heeft volgens CLM een negatief effect op het waterleven, bijen en andere insecten. Daarbij mogen biologische telers geen gecoate mais gebruiken.

Een taxateur van het Faunafonds heeft drie keer de proefpercelen bezocht om de vraatschade te taxeren. Op drie percelen zonder maatregelen bedroeg de gemiddelde schade €114 per hectare. Op de twee percelen met de Fireflies lag de gemiddelde schade op €103 per hectare, al werd de schade hier maar op een van de twee percelen gesignaleerd. Op de twee percelen met de AlcetSound was geen sprake van schade door vogelvraat.

Laatste reacties

 • koestal

  Als de kosten maar niet hoger zijn ,en het resultaat goed is.

 • Trot

  zullen de burgers blij van worden roofvogel gekrijs dag in dag uit krekelgeluid tegen de kraaien en wat nog meer voor geluiden worden verzonnen

 • farmerbn

  Wat een flauwekul. Er is niet veel verschil tussen €103 en €114. En die herriemachine is gelijk aan een knalapparaat en dus ook niet te gebruiken nabij burgers. Mijn buurman verplicht na het maiszaaien zijn dochters om twee weken lang te vliegeren op het perceel. Werkt ook prima. CLM onderzoek en advies moet zich schamen dat ze voor dit onderzoek een factuur hebben gestuurd. Daarnaast kan ik slecht geloven dat dat beetje (nog geen gram per vierkante meter) mesurol uitspoelt. Vaak wordt het veronderstelt en praten de mensen dat dan na.

 • joohoo

  Kan leuk worden met 14 percelen mais.

 • mtseshuis

  Bah, zal mesurol ook binnenkort wel verleden tijd zijn

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.