Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

175 veehouders moeten melk laten lopen

Zoetermeer - Ongeveer 175 melkveehouders hebben de melk weg moeten laten lopen als gevolg van de standstill door de vogelgriep-uitbraak. Het betreft bedrijven met én melkvee én commercieel pluimvee. Dit meldt de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO).

Om de melk weer te kunnen ophalen, zijn wel aanvullende maatregelen nodig voor de zuivelindustrie. De RMO moet een melkveebedrijf met commercieel pluimvee als laatste in een rit bezoeken, de wagen moet worden ontsmet worden en de melk moet worden verwerkt in een fabriek die gevestigd is een van de door de overheid vastgestelde gebieden (compartimenten). Dit betekent dat de melk niet in alle gevallen naar de eigen fabriek kan worden gebracht.

De waterschappen hebben maandag gewaarschuwd tegen lozing van melk in sloten. Dat is in geen geval toegestaan. Inspecteurs van de schappen mijden echter bedrijven met pluimvee, dus er wordt niet vanaf de weg gecontroleerd. ,,Maar als boeren illegaal gaan lozen, raken we nog veel verder van huis'', aldus Karst Spijkervet van het waterschap Reest en Wieden.

Door melk in de sloot sterven de vissen. Bovendien kan de melk voor verspreiding van het vogelgriepvirus zorgen. Waterzuiveringen kunnen melk in het rioolwater niet verwerken. Als er veel van bij de zuivering terechtkomt, valt de hele installatie stil. Het was maandag niet bekend of er al grote overtredingen zijn waargenomen.

Download hier de kaart van het ministerie van de compartimentering

Bekijk hier de gedetailleerde kaart van de vier regio's die Verbeek Reclame heeft gemaakt

Eén reactie

  • Spotvogel

    Bizar! Hoe een sector zichzelf de das om aan het doen is! Waarom niet ook nog een varkensstal erbij en een koppel geiten?

Of registreer je om te kunnen reageren.