Rundveehouderij

Nieuws

Sri Lanka haalt deel producten Fonterra uit de schappen

Auckland – De Sri Lankaanse autoriteiten hebben de verkoop van een aantal melkpoederproducten van Fonterra stilgelegd. Het gaat om kindervoeding dat onder het eigen Anchor-merk in de markt wordt gezet. Dat melden diverse media.

Aanleiding voor de maatregel zijn klachten over voedselvergiftiging. Kinderen in het ruim 200 kilometer onder Colombo gelegen Girandurukotte zouden na consumptie van de kindervoeding ziek zijn geworden.

Volgens persbureau Reuters gaat het om drie partijen met een totaal volume van 76 ton melkpoeder, dat deels van de markt is gehaald. Merendeel is echter al verkocht. Volgens de Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming is de kindervoeding veilig voor consumptie. In overleg met de overheid wordt geprobeerd het verkoopverbod op te heffen.

Fonterra kent een roerige tijd in Sri Lanka waar het al zo'n 50 jaar aanwezig is. Vorig jaar augustus zag de zuivelonderneming zich gedwongen haar activiteiten in het land stil te leggen na een vermeende besmetting van melkpoeder met nitrificatieremmer. Eind vorig jaar konden de activiteiten worden hervat.

Fonterra (Anchor) is met een marktaandeel van zo'n 60 procent sterk aanwezig op de Sri Lankaanse markt. Nieuw-Zeelandse media speculeren over de bedoelingen van de autoriteiten in Sri Lanka, die de opbouw van een lokale melkveehouderij willen stimuleren. Sri Lanka is goed voor ongeveer 2 procent van de Nieuw-Zeelandse export van melkpoeder.

Of registreer je om te kunnen reageren.