Rundveehouderij

Nieuws

Melkkoppel scheiden in vaarzen en oudere koeien loont

Chazy (VS) – Het verschil in productie tussen vaarzen en koeien loopt op van 2,7 kilo melk tot 6,5 kilo melk per dier per dag als de bezettingsgraad van een stal waarin beide leeftijdsgroepen samengevoegd zijn oploopt van 100 naar 113 procent.

Dat meldt Hoards Dairyman op basis van onderzoek van het Miner Institute in de staat New York.

Veehouders die groepen koeien willen houden hebben meerdere mogelijkheden. Ze kunnen scheiden op lactatiestadium, productieniveau of pariteit. Dat laatste zou vernieuwde aandacht moeten hebben gezien het verlies aan melk die vaarzen tentoonspreiden als ze onder druk komen te staan. Het Miner Institute wijst op data uit Spanje dat vaarzen die zich moeten meten met oudere koeien meer conditieverlies toonden, een lagere efficiëntie halen en minder drinktijd hebben even als een lagere herkauwactiviteit.

Het is bekend dat vaarzen in competitie met koeien een lagere drogestofopname laten zien, minder liggen en minder melk geven dan wanneer ze apart in groepen worden gehouden. Onderzoek wijst uit dat alleen al apart houden van de vaarzen in de eerste dertig dagen van de lactatie al leidt tot gemiddeld 230 kilo melk meer over de hele lactatie.

Vaarzen ontwijken de drukte ook. Voorlopige resultaten uit aanvullend onderzoek op het Miner Institute duidt er op dat vaarzen, wanneer ze vrij kunnen kiezen uit verblijf in meerdere stallen, slechts 5 procent van de ruimte in beslag nemen in de meest competetieve stal, ofwel de stal waar zich vooral oudere koeien ophouden. Vaarzen die zich toch bevinden in de stal waar oudere koeien hun voorkeur aan geven, laten 40 procent minder herkauwactiviteit zien.

Of registreer je om te kunnen reageren.