Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

EU verwacht kleine opleving stierenhouderij

Brussel - De Europese stierenhouderij kan volgend jaar een kleine opleving van de prijzen tegemoet zien. De prijzen voor koeienvlees blijven dalen, maar minder hard dan dit jaar.

Dat voorziet de Europese Commissie in een vooruitblik op de marktontwikkelingen. De verwachting is dat de rundvleesproductie in de 'oude' EU (de EU-15) volgend jaar met 0,71 procent zal dalen tot 6,841 miljoen ton. De consumptie daalt iets minder snel naar 7,012 miljoen ton, waardoor een tekort resteert van 171.000 ton. Dat is fractioneel hoger dan vorig jaar, maar fors kleiner dan in 2013 en 2012. In die jaren stegen de Europese rundvleesprijzen dan ook hard, maar dit jaar zijn ze juist weer flink gedaald. Stierenvlees daalde dit jaar gemiddeld ruim 4 procent in prijs, koeienvlees daalde bijna 6,6 procent. Volgend jaar zal het stierenvlees naar verwachting 0,53 procent in prijs stijgen, terwijl koeienvlees ruim 3,2 procent verder in prijs daalt.

Door de lagere rundvleesprijzen die dit jaar werden genoteerd, steeg de export flink. In de jaren 2012 en 2013, toen de Europese rundvleesprijs hoog was, daalde de export juist. Dit jaar is tot en met augustus bijna 23 procent meer rundvlees buiten de EU verkocht. Rusland was tot dan verreweg de belangrijkste markt, maar de export naar Hongkong, Libanon, Bosnië, Ivoorkust en Angola steeg hard. Ondertussen daalde de import licht. Uitzondering was Australië, dat bijna 30 procent meer naar de EU verkocht. De import vanuit Brazilië bleef stabiel, de invoer vanuit Uruguay en Argentinië daalde.

De EU exporteert veel meer rundvlees dan het importeert. Dit jaar tot en met augustus bedroeg de import bijna 356.000 ton, terwijl de export ruim 217.000 ton bedroeg. Qua waarde is het plaatje omgekeerd. Het exporteerde in die periode voor €945 miljoen, terwijl het voor bijna €1,2 miljard importeerde.

Laatste reacties

  • Elevage

    altijd rommelig met die import en export. Heb altijd het idee dat de hele supermarkt vol ligt met import

  • LUCTOR

    Door import een overschot hierdoor prijzen van autochtone productie reduceren.

Of registreer je om te kunnen reageren.