Rundveehouderij

Nieuws 7 reacties

Dierenartsen stellen eerste AB-richtlijnen vast

Houten - De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD), koepel van dierenartsen in Nederland, heeft de Richtlijn Antimicrobiële middelen bij het droogzetten van koeien vastgesteld. Het is een van de eerste richtlijnen voor veterinair handelen van de organisatie.

De richtlijn is ontwikkeld om dierenartsen te ondersteunen bij het bij het maken van afwegingen en het nemen van beslissingen over de inzet van antibiotica bij de droogzet. "Preventief inzetten van antibiotica is hoogst ongewenst en bij wet verboden. Om in de praktijk antibiotica verantwoord te kunnen inzetten zijn richtlijnen nodig", aldus KNMvD-voorzitter Ludo Hellebrekers. Hij signaleert dat de sectorale partners de richtlijn ondersteunen, "omdat deze bijdraagt aan het terughoudend en zorgvuldig inzetten van antibiotica".

Laatste reacties

 • Trot

  hoe kan het dat de dierartsen zeggen dat het iets is van de knmvd en deze roepen van 'breed gedragen' Wij als boeren zeggen 'dit komt niet goed' maar zitten wel met het dierenleed, vandaar een workshop om te kunnen wennen aan zieke koeien. is toch van de zotte

 • Ishtar

  Raar toch een eerste richtlijn?
  Moet ik dan vaststellen dat dierenartsen gewoon eerder keken wat ze het meeste geld op leveren, en daar naar handelen?
  Klinkt niet echt een professionele organisatie, toch?
  Immers AB verkoop was een business model.

 • lepercheron 46

  Dit is het domste waar ze mee aankomen, er komen straks veel meer uier ontstekingen voor en moeten ook behandeld worden, met als gevolg dat je veel meer antibiotica nodig hebt. plus meer dieren leed en meer narigheid voor de boer. Klinische uier ontsteking kan niet zonder droogzetter. Juist door de droogzetter is in ons land het gemiddelde cel getal de afgelopen tien jaar gehalveerd.

 • landboer

  als je aantoont dat je aureus hebt mag je wel droogzetters gebruiken op advies van de dierenarts

 • Jongman

  Met een tarief van 175 euro voor het eerste uur (inc. voorrijkosten) komt de arts niet meer op het bedrijf alleen in nood. Gevolg: koeien op tijd van je bedrijf afvoeren en dan nog als het mis gaat met een koe ......!!! De dierenarts staat niet meer met de benen in het boerenbedrijf maar in zijn eigen portemonnee.

 • harrrie111

  Het probleem licht niet nu maaar in de jaren voor ons. Veehouders zijn ook mensen, en mensen gaan wel eens naar de dokter de dokter zegt wat er mis is en daar krijg je dan medicijnen voor. Zo ging het ook met de dieren de dierenarts kwam als er iets was en schreef een medicijn voor en dat ging goed en dat ging steeds makkelijker en meer en meer en wij veehouders dachten wat hun voor schrijven en doen kunnen wij in sommige gevallen ook en de dieren artsen samen met de farmacutise industrie dachten zolang de kassa rinkelt is komt ut wel goed.
  Waarom hoorde we toen de Dierenartsen en KNMvD niet???
  Nee maar nu er steeds meer negatief wordt gedaan richting antibiotica
  willen de dierenartsen en hun KNMvD de grote jongen uit hangen.
  Of dat de veehouder alleen het probleem zijn !!! De Dierenartsen en de KNMvD hebben een geluk ze worden gesteund door LTO en iedereen die naar LTO luistert,

 • harrrie111

  Het probleem licht niet nu maaar in de jaren voor ons. Veehouders zijn ook mensen, en mensen gaan wel eens naar de dokter de dokter zegt wat er mis is en daar krijg je dan medicijnen voor. Zo ging het ook met de dieren de dierenarts kwam als er iets was en schreef een medicijn voor en dat ging goed en dat ging steeds makkelijker en meer en meer en wij veehouders dachten wat hun voor schrijven en doen kunnen wij in sommige gevallen ook en de dieren artsen samen met de farmacutise industrie dachten zolang de kassa rinkelt is komt ut wel goed.
  Waarom hoorde we toen de Dierenartsen en KNMvD niet???
  Nee maar nu er steeds meer negatief wordt gedaan richting antibiotica
  willen de dierenartsen en hun KNMvD de grote jongen uit hangen.
  Of dat de veehouder alleen het probleem zijn !!! De Dierenartsen en de KNMvD hebben een geluk ze worden gesteund door LTO en iedereen die naar LTO luistert,

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.