Rundveehouderij

Foto & video 1 reactie

Erve Nijhuis: meer kilo’s rundvlees met gesekst sperma

Vleesveebedrijf Erve Nijhuis in Hengelo (Overijssel) zet in op natuur, directe verkoop en onlineverkoop van hun vlees van Blonde D‘Aquitaines. Met gesekst sperma willen ze zo veel mogelijk stieren vangen, omdat stierenmesterij het beste rendeert.

Foto

 • Johan (68) en Thomas Harink (32) houden 30 zoogkoeien, 35 stuks jongvee, 30 vleesstieren en 3 fokstieren op gronden van landgoed Twickel in Hengelo (Overijssel). Ze verkopen het rundvlees aan particulieren. Sinds kort leveren de maten ook online via smaakgenot.nl/ervenijhuis. - Foto's: Hans Prinsen

  Johan (68) en Thomas Harink (32) houden 30 zoogkoeien, 35 stuks jongvee, 30 vleesstieren en 3 fokstieren op gronden van landgoed Twickel in Hengelo (Overijssel). Ze verkopen het rundvlees aan particulieren. Sinds kort leveren de maten ook online via smaakgenot.nl/ervenijhuis. - Foto's: Hans Prinsen

 • De luchtfoto geeft een mooi overzicht van het Twentse bedrijf. Johan en Thomas zitten in maatschap met hun vrouwen Bernadette (67) en en Ellen Harink (31).

  De luchtfoto geeft een mooi overzicht van het Twentse bedrijf. Johan en Thomas zitten in maatschap met hun vrouwen Bernadette (67) en en Ellen Harink (31).

 • Johan Harink begon 35 jaar geleden als hobby met enkele Blonde d’Aquitaine-koeien vanwege de goede vleeskwaliteit en voldoende kilo’s in combinatie met afkalfgemak.

  Johan Harink begon 35 jaar geleden als hobby met enkele Blonde d’Aquitaine-koeien vanwege de goede vleeskwaliteit en voldoende kilo’s in combinatie met afkalfgemak.

 • “Onze koeien krijgen gemiddeld 8 kalveren, met uitschieters naar 16 afkalvingen”, vertelt Thomas. Per jaar zijn maar 10 vaarzen nodig voor veevervanging.

  “Onze koeien krijgen gemiddeld 8 kalveren, met uitschieters naar 16 afkalvingen”, vertelt Thomas. Per jaar zijn maar 10 vaarzen nodig voor veevervanging.

 • Sinds twee jaar gebruikt de maatschap gesekst sperma om meer mannelijke nakomelingen te krijgen.

  Sinds twee jaar gebruikt de maatschap gesekst sperma om meer mannelijke nakomelingen te krijgen.

 • Zoveel mogelijk stieren mesten, is het meest efficiënt, omdat stieren veel eerder slachtrijp zijn dan vaarzen en meer kilo’s opbrengen.

  Zoveel mogelijk stieren mesten, is het meest efficiënt, omdat stieren veel eerder slachtrijp zijn dan vaarzen en meer kilo’s opbrengen.

 • In 2011 is een hellingstal gebouwd voor het afmesten van stieren.

  In 2011 is een hellingstal gebouwd voor het afmesten van stieren.

 • Maatschap Harink streeft naar een korte tussenkalftijd van de zoogkoeien, want dat levert per jaar meer rundvlees op.

  Maatschap Harink streeft naar een korte tussenkalftijd van de zoogkoeien, want dat levert per jaar meer rundvlees op.

 • De zender van de SenseHub Beef op de hellingstal signaleert tochtige koeien 24 uur per etmaal op 500 meter afstand.

  De zender van de SenseHub Beef op de hellingstal signaleert tochtige koeien 24 uur per etmaal op 500 meter afstand.

 • De koeien die nog geïnsemineerd moeten worden, dragen halsbanden met bewegingssensoren die tochtigheid detecteren.

  De koeien die nog geïnsemineerd moeten worden, dragen halsbanden met bewegingssensoren die tochtigheid detecteren.

 • Op de smartphone laat een grafiek de bewegingsactiviteit van een koe zien. Op basis van hoge pieken is het juiste inseminatiemoment te bepalen en dat verkort de TKT van 420 naar 390 dagen. Thomas streeft naar 365 dagen.

  Op de smartphone laat een grafiek de bewegingsactiviteit van een koe zien. Op basis van hoge pieken is het juiste inseminatiemoment te bepalen en dat verkort de TKT van 420 naar 390 dagen. Thomas streeft naar 365 dagen.

 • Thomas Harink kan tochtige koeien voor KI eenvoudig vastzetten aan een mobiel hek in de wei.

  Thomas Harink kan tochtige koeien voor KI eenvoudig vastzetten aan een mobiel hek in de wei.

 • Op het eeuwenoude Landgoed Twickel wordt de meeste grond gepacht. Johan Harink heeft de gebouwen in erfpacht.

  Op het eeuwenoude Landgoed Twickel wordt de meeste grond gepacht. Johan Harink heeft de gebouwen in erfpacht.

 • De stieren krijgen afmestbrok, mais, witlofwortels, een mineralenbolus en afmestbrok los verstrekt aan het voerhek.

  De stieren krijgen afmestbrok, mais, witlofwortels, een mineralenbolus en afmestbrok los verstrekt aan het voerhek.

 • Het rundvlees van Erve Nijhuis ligt onder andere in landgoedwinkel Twickel.

  Het rundvlees van Erve Nijhuis ligt onder andere in landgoedwinkel Twickel.

 • Johan opent de vrieskast in de landgoedwinkel waarin het rundvlees wordt afgezet onder het label ‘natuurzuiver Twents Landvlees’.

  Johan opent de vrieskast in de landgoedwinkel waarin het rundvlees wordt afgezet onder het label ‘natuurzuiver Twents Landvlees’.

 • De maten verkopen het vlees ook in een kraam aan huis, via de Buurderij in Kulturhus Hasselo in Hengelo en op de streekmarkt in Delden.

  De maten verkopen het vlees ook in een kraam aan huis, via de Buurderij in Kulturhus Hasselo in Hengelo en op de streekmarkt in Delden.

 • De marge van vleesvee blijft dun, maar het verkorten van de TKT en alleen stieren mesten draagt wel bij aan een beter rendement, stelt maatschap Harink.

  De marge van vleesvee blijft dun, maar het verkorten van de TKT en alleen stieren mesten draagt wel bij aan een beter rendement, stelt maatschap Harink.

Eén reactie

 • EL

  Niet slecht, 30 zoogkoeien en dan met 2 gezinnen een inkomen verdienen!

Of registreer je om te kunnen reageren.