Rundveehouderij

Foto & video 5 reacties

Vlot melken, wel veel damslapers

Vof Bogaard bouwde in 2015 een opvallende serrestal. Onder meer met 2-box-melkrobot, Groene Vlag-vloer en mestrobot. Boerderij ging opnieuw langs.

Foto

 • Saskia (50) en Pieter (49) Bogaard zitten in vof in het Utrechtse Polsbroek. De vof heeft een veebedrijf met 80 melkkoeien, 50 stuks jongvee en 55 hectare land (in gebruik). Er is ook een goeddraaiende tweede tak: een gastenverblijf (www.boerderijlogeren.nl).- Foto’s: Cor Salverius Fotografie

  Saskia (50) en Pieter (49) Bogaard zitten in vof in het Utrechtse Polsbroek. De vof heeft een veebedrijf met 80 melkkoeien, 50 stuks jongvee en 55 hectare land (in gebruik). Er is ook een goeddraaiende tweede tak: een gastenverblijf (www.boerderijlogeren.nl).- Foto’s: Cor Salverius Fotografie

 • In het najaar van 2015 liet Bogaard een bijzondere stal bouwen: de Greenestfarm. Een serrestal met capaciteit voor 100 melkkoeien. Let ook op de fraaie omgeving. Het melkveebedrijf ligt in het Groene Hart, midden in de Lopikerwaard.

  In het najaar van 2015 liet Bogaard een bijzondere stal bouwen: de Greenestfarm. Een serrestal met capaciteit voor 100 melkkoeien. Let ook op de fraaie omgeving. Het melkveebedrijf ligt in het Groene Hart, midden in de Lopikerwaard.

 • Een fraai overzicht in de serrestal, die overloopt in de oude stal achter. Groen is letterlijk het sleutelwoord. Het is van toepassing op de materialen, de coating op de wanden en op de GEA-melkrobot. Bovendien lopen de koeien op een emissiearme Groene Vlag-vloer. En dat alles in het Groene Hart.

  Een fraai overzicht in de serrestal, die overloopt in de oude stal achter. Groen is letterlijk het sleutelwoord. Het is van toepassing op de materialen, de coating op de wanden en op de GEA-melkrobot. Bovendien lopen de koeien op een emissiearme Groene Vlag-vloer. En dat alles in het Groene Hart.

 • De fosfaatrechtenkwestie raakte dit bedrijf wel. In 2015 had Bogaard nog 63 melkkoeien en 50 stuks jongvee. Via eigen opfok groeide hij in 2017 door tot 80 melkkoeien. Pieter Bogaard moest krimpen, maar kon de schade beperken doordat zijn zus en zwager stopten met hun melkveebedrijf. Er werd een constructie bedacht.

  De fosfaatrechtenkwestie raakte dit bedrijf wel. In 2015 had Bogaard nog 63 melkkoeien en 50 stuks jongvee. Via eigen opfok groeide hij in 2017 door tot 80 melkkoeien. Pieter Bogaard moest krimpen, maar kon de schade beperken doordat zijn zus en zwager stopten met hun melkveebedrijf. Er werd een constructie bedacht.

 • Die constructie was dat zijn zus en zwager bij hem in een fosfaatmaatschap kwamen. Zo kwamen er 23 melkkoeien en ook fosfaatrechten bij. Vee uitstoten moest nog steeds, maar door de extra rechten hoefde Bogaard niet verder te zakken dan naar 80 melkkoeien. Anders had hij nu 60 gehad en was de stalbezetting 60% geweest.

  Die constructie was dat zijn zus en zwager bij hem in een fosfaatmaatschap kwamen. Zo kwamen er 23 melkkoeien en ook fosfaatrechten bij. Vee uitstoten moest nog steeds, maar door de extra rechten hoefde Bogaard niet verder te zakken dan naar 80 melkkoeien. Anders had hij nu 60 gehad en was de stalbezetting 60% geweest.

 • De grote pluspunten in de stal zijn ventilatie en licht. Het vele licht en het prettige stalklimaat geven energie, merkt Bogaard. Voor hem en voor de koeien. Ook opvallend: op enkele plekken in de stal hangen planten. Adel verplicht, Greenestfarm immers.

  De grote pluspunten in de stal zijn ventilatie en licht. Het vele licht en het prettige stalklimaat geven energie, merkt Bogaard. Voor hem en voor de koeien. Ook opvallend: op enkele plekken in de stal hangen planten. Adel verplicht, Greenestfarm immers.

 • Een van de vier kappen van het dak van de serrestal kan helemaal open. Bogaard roemt het open karakter van de stal, maar zegt wel dat de constructie bij storm wat gevoelig is. Dan is het lawaaiig en schudt de stal.

  Een van de vier kappen van het dak van de serrestal kan helemaal open. Bogaard roemt het open karakter van de stal, maar zegt wel dat de constructie bij storm wat gevoelig is. Dan is het lawaaiig en schudt de stal.

 • De koeien liggen in diepstrooiselboxen. Dit is een mengsel van stro, water en lavameel (was eerst kalk). Bogaard deed ook een aanpassing aan de boxen. Hij heeft de gekartelde schoftbomen 15 centimeter naar voren gezet, zodat de koeien beter en rechter liggen.

  De koeien liggen in diepstrooiselboxen. Dit is een mengsel van stro, water en lavameel (was eerst kalk). Bogaard deed ook een aanpassing aan de boxen. Hij heeft de gekartelde schoftbomen 15 centimeter naar voren gezet, zodat de koeien beter en rechter liggen.

 • Lavameel is volgens Bogaard beter voor de vochtopname, de mest en het land (bodemleven). Het liefst wil Bogaard echter paardenmest in de boxen. Dat krijgt hij nu soms van paardenhouders, maar het product is lang niet altijd beschikbaar. Jammer, vindt hij, want koeien lopen paardenmest minder uit de boxen en ze blijven er ook schoner door.

  Lavameel is volgens Bogaard beter voor de vochtopname, de mest en het land (bodemleven). Het liefst wil Bogaard echter paardenmest in de boxen. Dat krijgt hij nu soms van paardenhouders, maar het product is lang niet altijd beschikbaar. Jammer, vindt hij, want koeien lopen paardenmest minder uit de boxen en ze blijven er ook schoner door.

 • In 2017 kwam er een Lely-mestrobot op het bedrijf. Tot die tijd waren de koeien de ‘mestschuif’ en spoot Bogaard af en toe met een hogedrukspuit de vloer schoon. De robot had het in het begin zwaar vanwege het diepstrooisel dat de koeien ‘meenamen’ uit de boxen.

  In 2017 kwam er een Lely-mestrobot op het bedrijf. Tot die tijd waren de koeien de ‘mestschuif’ en spoot Bogaard af en toe met een hogedrukspuit de vloer schoon. De robot had het in het begin zwaar vanwege het diepstrooisel dat de koeien ‘meenamen’ uit de boxen.

 • Het leidde tot veel dikke mest en strooisel op de roosters. Om de mestrobot toch te onlasten, investeerde Bogaard in een druppelsysteem boven de mestgang. Dat lijkt goed te werken. Al heeft de robot het soms nog lastig.

  Het leidde tot veel dikke mest en strooisel op de roosters. Om de mestrobot toch te onlasten, investeerde Bogaard in een druppelsysteem boven de mestgang. Dat lijkt goed te werken. Al heeft de robot het soms nog lastig.

 • De koeien lopen op een emissiearme Groene Vlag-vloer. Die laat de mest goed door en het koecomfort is groot. De dieren lopen er goed op en het beenwerk is er flink op vooruitgegaan. Maar er is ook een nadeel, zegt Bogaard: de Groene Vlag-vloer is de ideale ligbox.

  De koeien lopen op een emissiearme Groene Vlag-vloer. Die laat de mest goed door en het koecomfort is groot. De dieren lopen er goed op en het beenwerk is er flink op vooruitgegaan. Maar er is ook een nadeel, zegt Bogaard: de Groene Vlag-vloer is de ideale ligbox.

 • Dat is hier te zien. In de oude stal met gewone roosters waren er nooit damslapers. Nu zijn het er na 4 jaar nog altijd 5. In het begin waren het er zelfs 20. Vooral in de zomer, als de vloer verkoeling geeft, is het een probleem. Bogaard zou ondanks het koecomfort niet opnieuw een Groene Vlag-vloer kopen.

  Dat is hier te zien. In de oude stal met gewone roosters waren er nooit damslapers. Nu zijn het er na 4 jaar nog altijd 5. In het begin waren het er zelfs 20. Vooral in de zomer, als de vloer verkoeling geeft, is het een probleem. Bogaard zou ondanks het koecomfort niet opnieuw een Groene Vlag-vloer kopen.

 • De koeien worden gemolken in een 2-box GEA MIone-melkrobot, midden in de stal. Voor het melkgedeelte bevindt zich een robotpleintje met plek voor ongeveer 10 dieren. Met robot laat Bogaard de koeien 2 keer 3 uur weiden op de huiskavel van 40 hectare.

  De koeien worden gemolken in een 2-box GEA MIone-melkrobot, midden in de stal. Voor het melkgedeelte bevindt zich een robotpleintje met plek voor ongeveer 10 dieren. Met robot laat Bogaard de koeien 2 keer 3 uur weiden op de huiskavel van 40 hectare.

 • Bogaard vindt het jammer dat GEA met de verkoop van de MIone is gestopt. Hij is enthousiast over het systeem van 1 robotarm en 2 boxen. Het geeft meer vrijheid. Met 2 boxen staat hij nooit stil, hij kan zich een storing permitteren.

  Bogaard vindt het jammer dat GEA met de verkoop van de MIone is gestopt. Hij is enthousiast over het systeem van 1 robotarm en 2 boxen. Het geeft meer vrijheid. Met 2 boxen staat hij nooit stil, hij kan zich een storing permitteren.

 • De melkproductie is na de nieuwbouw gezakt van 8.500 naar 7.900 kilo per jaar. Zeker in het eerste jaar was er veel mastitis: 20 tot 25 koeien. Speenpunten van de robot bleken de oorzaak. Dat probleem is verholpen, maar de productie is nog niet op het oude peil. Het celgetal is wel sterk verbeterd. Van 300 in 2015 naar 130 nu (was 210 in de oude stal).

  De melkproductie is na de nieuwbouw gezakt van 8.500 naar 7.900 kilo per jaar. Zeker in het eerste jaar was er veel mastitis: 20 tot 25 koeien. Speenpunten van de robot bleken de oorzaak. Dat probleem is verholpen, maar de productie is nog niet op het oude peil. Het celgetal is wel sterk verbeterd. Van 300 in 2015 naar 130 nu (was 210 in de oude stal).

 • Een koe loopt na het melken door de selectiepoort. Er zijn 2 opties: terug de stal in of naar de separatieruimte met 11 boxen. Onder meer bedoeld voor de hoogdrachtige vaarzen en net afgekalfde koeien.

  Een koe loopt na het melken door de selectiepoort. Er zijn 2 opties: terug de stal in of naar de separatieruimte met 11 boxen. Onder meer bedoeld voor de hoogdrachtige vaarzen en net afgekalfde koeien.

 • Naast die separatieruimte (achter) bevindt zich het strohok. Als Bogaard koeien hiernaartoe wil brengen, moet hij dat handmatig doen. Hier is geen aparte selectiepoort.

  Naast die separatieruimte (achter) bevindt zich het strohok. Als Bogaard koeien hiernaartoe wil brengen, moet hij dat handmatig doen. Hier is geen aparte selectiepoort.

 • Een handigheidje. Onderin de mestput heeft Bogaard schuifjes laten maken. Er zijn 4 aparte kelders. Hij kan dus 4 keer apart mixen. Met deze stok kan hij de schuifjes bedienen. Zo kan hij de mest van verschillende kelders in elkaar over laten lopen.

  Een handigheidje. Onderin de mestput heeft Bogaard schuifjes laten maken. Er zijn 4 aparte kelders. Hij kan dus 4 keer apart mixen. Met deze stok kan hij de schuifjes bedienen. Zo kan hij de mest van verschillende kelders in elkaar over laten lopen.

 • Met zijn mobiele telefoon kan Bogaard de verlichting in de verschillende staldelen bedienen. Er zijn om die reden geen schakelaars in de stal.

  Met zijn mobiele telefoon kan Bogaard de verlichting in de verschillende staldelen bedienen. Er zijn om die reden geen schakelaars in de stal.

 • De boerderij is zeer fraai. Het is een Rijksmonument: een rietgedekte langhuisboerderij, gebouwd in 1643. Het is ook een gastenverblijf; de tweede bedrijfstak. Door de onderbezetting in de serrestal draait de melkveetak niet optimaal. Het gastenverblijf is de stabiele factor en vangt de (fosfaat)klappen op.

  De boerderij is zeer fraai. Het is een Rijksmonument: een rietgedekte langhuisboerderij, gebouwd in 1643. Het is ook een gastenverblijf; de tweede bedrijfstak. Door de onderbezetting in de serrestal draait de melkveetak niet optimaal. Het gastenverblijf is de stabiele factor en vangt de (fosfaat)klappen op.

Laatste reacties

 • BO(skabout)ER

  ahh ik had die schuiven in de mestkelders ook graag in gehad. Heb er gaten in, is toch lastig mixen

 • eja

  wat bedoel je boer?

 • Sjaak

  De ondernemer zou de Groene Vlag niet meer kopen....
  Maar welke emissie-arme vloer dan?
  Tis allemaal niet best, maar ik heb toen gekozen voor de Groene Vlag, omdat die vloer het best te combineren is met weidegang. Bij weidegang drogen al die andere vloeren snel aan en werkt schuiven niet goed meer, ongeacht of dat een robot of vaste schuif is. De Groene Vlag blijft 'schoon', omdat dat veert... alles springt los. Ook in de winter bij vorst....
  Dat deze ondernemer het aantal damslapers terug heeft weten te brengen van 25 tot 5 vind ik knap.... van de 80 koeien heb ik er soms nog wel 20 op de Groene Vlag liggen. Ben benieuwd hoe deze ondernemer dat voor elkaar heeft gekregen....
  Ben echt niet tevreden over de Groene Vlag, integendeel.... maar als je moet voldoen aan emissie-arm bouwen én je wilt dat combineren met weidegang, is dit toch wel de minst slechte vloer!

 • tinusje

  Hier dik tevreden met ecovloer i.c.m. weiden...roosters drogen zonder water inderdaad wel snel op, maar daarvoor hebben we druppelslangen opgehangen. Deze gaan in de zomer overdag om het uur 2 minuten aan..resultaat schone roosters en geen damslapers...drama zo'n groene vlag vloer...snap niet dat veehouders daarvoor gekozen hebben..probleem met damslapers is al heel lang bekend met deze vloer

 • Morgenstern

  melk 200 koeien op een groene vlag vloer ligt er niet een op de roosters is gewoon een kwestie van opvoeden van jongs af aan en goede instrooiboxen

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.