Foto's: Robert Prins RundveeFoto

Open dag: koeien kijken, trekker rijden én praten

Op de open dag van KI Kampen bij een landbouwmechanisatiebedrijf konden bezoekers 5 goede tot zeer goede dochtergroepen zien.

Gespreksstof was er voldoende onder de bezoekers. Gesprekken over koeien, ervaringen en ontwikkelingen waar veehouders veelal geen invloed op hebben. Hierdoor was de open dag van Ki Kampen meer een relatie- dan een verkoopbeurs.

In de Lukoki-dochters is de invloed van grootvader Paramount terug te zien. De fijne botten, kleine spenen en dunne huid zijn kenmerken van melktype.

Baarlinger Martijn was de meest onbekende stier waarvan 6 tweedekalfs dieren werden gepresenteerd. Net als bij Lukoki zijn de dochters ook melktypisch. Binnen de groep zat wel variatie in uier en benen.

Enkele Martijn-dochters lieten wat smalle kruizen zien. Toch waren deze proefstierdochters voldoende in balans om oud te kunnen worden.

Danshot (Danillo x Shottle) liet voor de tweede keer een dochtergroep zien. De 6 tweedekalfs koeien maakten indruk met veel ruimte in het skelet. Bekken en kruis zijn breed.

De uiers waren goed van vorm met een mooie beadering. Voor tweedekalfs dieren hoefden enkele uiers niet ruimer. De Danshot-dochters stonden op rechte benen.

Jotani is de nummer 1 exterieurstier van Nederland met een index van 118 voor totaal exterieur. Zijn 6 tentoongestelde dochters konden de verwachting niet helemaal waarmaken. Hoewel er dieren met prachtige uiers stonden.

De Jotani-dochters maakten vorig jaar op de NRM indruk met hun perfecte kruizen en beste benen. Als tweedekalfs zijn ze niet zo zwaar en compleet als verwacht was. De platte open ribben en schouderpartij van de dochters maken het tot echte Holstein-koeien.

Het verschil in bouw tussen Jotani- (rechts) en Lukoki- (Maik x Paramount) dochters blijkt uit deze foto. De Lukoki-dochters hebben meer ronding in de ribben, maar lijken daardoor niet zo diep.

De fokkerij is nu heel anders dan 10 jaar geleden. Dat bleek wel uit de aanwezigheid van witte Belgisch Blauwe stier voor de gebruikskruising. 40% van de inseminaties komt tegenwoordig voor rekening van de Belgisch Blauwe stieren. Dat heeft niet met fokkerij te maken, maar met korte-termijneconomie.

Ki Kampen hield bij landbouwmechanisatiebedrijf van der Sluis Agri in Genemuiden (Ov.) een redelijk goed bezochte open dag. 5 dochtergroepen en een keur aan machines werden tentoongesteld. - Foto's: Robert Prins

Dat Brown Vigor - een Brown Swiss-stier die als jonge stier in Nederland is getest - de meest opzienbarende dochtergroep had, was opvallend. Nederlandse Ki s richten zich op Holstein en Roodbont, maar de Brown Swiss-kruislingen trokken de meeste aandacht.

De donkerbruine dieren zijn sterk en ruim gebouwd. Met voldoende ruimte in voor- en achterhand. Daarbij hebben ze sterke botten.

Er was een rechte beenstand te zien en de uiers hadden iets te veel volume. Wel waren de uiers vast aangehecht en met name de speenplaatsing en -lengte vielen in positieve zin op. Prima dieren die elke boer graag door de melkstal ziet lopen.

Beheer
WP Admin