Rundveehouderij

Foto & video 1 reactie

Jongste kalveren bij elkaar in nieuwe stal (1)

Erik Smale bouwt een ‘nieuwe’ kalverstal en gebruikt veel tweedehands materiaal. Boerderij.nl volgt de stalbouw. Dit is deel 1: keldervloer en putwanden.

Foto

 • Erik Smale (31) heeft in Joppe (Gld.) in maatschap met zijn ouders Jan (62) en Gerri (62) een veebedrijf met 160 melkkoeien, 80 stuks jongvee en 120 hectare land (in gebruik). Hij laat een kalverstal bouwen met een ruim strohok en 16 eenlingboxen. Er is capaciteit voor 34 dieren tot 6 maanden oud. Nu staan de jongste kalveren nog verspreid over het erf. Geen ideale situatie. - Foto: Ronald Hissink

  Erik Smale (31) heeft in Joppe (Gld.) in maatschap met zijn ouders Jan (62) en Gerri (62) een veebedrijf met 160 melkkoeien, 80 stuks jongvee en 120 hectare land (in gebruik). Hij laat een kalverstal bouwen met een ruim strohok en 16 eenlingboxen. Er is capaciteit voor 34 dieren tot 6 maanden oud. Nu staan de jongste kalveren nog verspreid over het erf. Geen ideale situatie. - Foto: Ronald Hissink

 • Op 23 oktober werd de keldervloer gestort van de 13 bij 23 meter grote kalverstal. De stal is begroot op €50.000. Smale doet veel in eigen beheer (elektra, wateraansluiting) en werkt met tweedehands spanten, gordingen en windbreekgaas. Ook bestaat een deel van de muren straks uit oude sleufsilowanden. Het scheelt veel geld. - Foto: Erik Smale

  Op 23 oktober werd de keldervloer gestort van de 13 bij 23 meter grote kalverstal. De stal is begroot op €50.000. Smale doet veel in eigen beheer (elektra, wateraansluiting) en werkt met tweedehands spanten, gordingen en windbreekgaas. Ook bestaat een deel van de muren straks uit oude sleufsilowanden. Het scheelt veel geld. - Foto: Erik Smale

 • Zover is het nog niet. Eerst wordt de keldervloer gestort. Smale werkt hiervoor samen met aannemer Klein Haar. In totaal is 9 kuub beton nodig voor de vloer van 27 bij 2 meter. In de mestkelder kan Smale straks 40 kuub mest opslaan.

  Zover is het nog niet. Eerst wordt de keldervloer gestort. Smale werkt hiervoor samen met aannemer Klein Haar. In totaal is 9 kuub beton nodig voor de vloer van 27 bij 2 meter. In de mestkelder kan Smale straks 40 kuub mest opslaan.

 • Met dit trilapparaat wordt de lucht eruit getrild en wordt de vloer netjes gladgestreken. Rechtsvoor is de steigerbuis te zien waar de 2 houten balken op rusten. De hele bouwput is relatief beperkt uitgegraven; de onderkant bestaat uit bewapening, plastic en een paar stenen.

  Met dit trilapparaat wordt de lucht eruit getrild en wordt de vloer netjes gladgestreken. Rechtsvoor is de steigerbuis te zien waar de 2 houten balken op rusten. De hele bouwput is relatief beperkt uitgegraven; de onderkant bestaat uit bewapening, plastic en een paar stenen.

 • Het beton storten verliep voorspoedig en de keldervloer lag er na 1,5 tot 2 uur in. De put is overigens zowel aan de voor- als achterkant 1 meter langer dan de stal. Zo kan Smale straks vlot de mest eruit pompen.

  Het beton storten verliep voorspoedig en de keldervloer lag er na 1,5 tot 2 uur in. De put is overigens zowel aan de voor- als achterkant 1 meter langer dan de stal. Zo kan Smale straks vlot de mest eruit pompen.

 • Een week later was het de beurt aan de putwanden. De kelder is 1,20 meter diep en de 2 muren staan 1,30 meter uit elkaar. Op de voorgrond staat aannemer Gerrit Klein Haar. Ook het metselen ging voorspoedig. Na 4 dagen was alles klaar.

  Een week later was het de beurt aan de putwanden. De kelder is 1,20 meter diep en de 2 muren staan 1,30 meter uit elkaar. Op de voorgrond staat aannemer Gerrit Klein Haar. Ook het metselen ging voorspoedig. Na 4 dagen was alles klaar.

 • Ondertussen draait de betonmolen door. Op de achtergrond is de ligboxenstal te zien.

  Ondertussen draait de betonmolen door. Op de achtergrond is de ligboxenstal te zien.

 • Stagelopers Mark Bakker (BBL, links op de foto) en Harm Nikkels (4 dagen op het bedrijf) laten specie via een trechter in de gaten in de bovenste stenenrij lopen. De reden is simpel: als er water in komt en het gaat vervolgens vriezen, knapt het kapot. Extra specie moet dat voorkomen.

  Stagelopers Mark Bakker (BBL, links op de foto) en Harm Nikkels (4 dagen op het bedrijf) laten specie via een trechter in de gaten in de bovenste stenenrij lopen. De reden is simpel: als er water in komt en het gaat vervolgens vriezen, knapt het kapot. Extra specie moet dat voorkomen.

 • Vervolgens worden de gaten met specie netjes afgevlakt.

  Vervolgens worden de gaten met specie netjes afgevlakt.

 • Het werk vordert gestaag. Op de achtergrond zijn de werktuigenloods (links) en de jongveestal te zien.

  Het werk vordert gestaag. Op de achtergrond zijn de werktuigenloods (links) en de jongveestal te zien.

 • De putwanden zijn bijna klaar.

  De putwanden zijn bijna klaar.

 • De (gele) leiding van de beregeningsinstallatie is vanwege het begin van de stalbouw verlegd. Ook heeft Smale extra sleuven gemaakt. Die zijn bedoeld voor krachtstroom, gewone stroom, internetkabel en een dubbele waterleiding.

  De (gele) leiding van de beregeningsinstallatie is vanwege het begin van de stalbouw verlegd. Ook heeft Smale extra sleuven gemaakt. Die zijn bedoeld voor krachtstroom, gewone stroom, internetkabel en een dubbele waterleiding.

 • Begin november waren de eerste werkzaamheden afgerond; de keldervloer gestort en de putwanden gemetseld. De leidingen worden nu verder aangepakt en binnenkort worden de eerste roosters gelegd.

  Begin november waren de eerste werkzaamheden afgerond; de keldervloer gestort en de putwanden gemetseld. De leidingen worden nu verder aangepakt en binnenkort worden de eerste roosters gelegd.

 • Het jongvee tot 6 maanden oud is nu niet optimaal gehuisvest en staat verspreid. Er zijn 3 strohokken achter het woonhuis, 20 ligboxen en 16 eenlingboxen (in dit gebouw). Logistiek gezien is dat lastig en qua klimaat kan het ook zeker beter. De nieuwe kalverstal moet uitkomst bieden.

  Het jongvee tot 6 maanden oud is nu niet optimaal gehuisvest en staat verspreid. Er zijn 3 strohokken achter het woonhuis, 20 ligboxen en 16 eenlingboxen (in dit gebouw). Logistiek gezien is dat lastig en qua klimaat kan het ook zeker beter. De nieuwe kalverstal moet uitkomst bieden.

 • In de huidige situatie is arbeid zeker ook een factor. Vooral de eenlingboxen vragen veel tijd. Smale kan de jongste kalveren niet lang genoeg op stro houden. De arbeidstijd is nu nog 1 uur per dag. De veehouder verwacht dat daar straks minimaal een kwartier van afgaat. Nog een onpraktisch detail: het afschot loopt in dit hok de verkeerde kant op.

  In de huidige situatie is arbeid zeker ook een factor. Vooral de eenlingboxen vragen veel tijd. Smale kan de jongste kalveren niet lang genoeg op stro houden. De arbeidstijd is nu nog 1 uur per dag. De veehouder verwacht dat daar straks minimaal een kwartier van afgaat. Nog een onpraktisch detail: het afschot loopt in dit hok de verkeerde kant op.

Eén reactie

 • melkkoeienboer

  Waarom put en roosters bij kleine kalfjes? Icm strohok is een drama om put leeg te maken

Of registreer je om te kunnen reageren.