Rundveehouderij

Foto & video 31 reactieslaatste update:5 nov 2018

Familie van Bakel boert met 2.200 koeien

Ter gelegenheid van de MF Diamond Days stelde familie Van Bakel eind oktober haar bedrijf Vrebamelkvee open voor het publiek. Met rondleidingen en presentaties deed Van Bakel de filosofie van ‘boeren in het groot’ uit de doeken.

Foto

 • Het bedrijf van Van Bakel in Vredepeel (op de grens van Brabant en Limburg) richt zich op 4 hoofdpijlers: dierenwelzijn, klimaat, het wereldvoedselprobleem en het borgen van de gehele voedselketen. Hiervoor werkt Van Bakel sinds 10 jaar samen met Wageningen Universiteit en Research. - Foto's: Hans Prinsen

  Het bedrijf van Van Bakel in Vredepeel (op de grens van Brabant en Limburg) richt zich op 4 hoofdpijlers: dierenwelzijn, klimaat, het wereldvoedselprobleem en het borgen van de gehele voedselketen. Hiervoor werkt Van Bakel sinds 10 jaar samen met Wageningen Universiteit en Research. - Foto's: Hans Prinsen

 • Zolang het weer het toelaat, krijgen de koeien dagelijks vers gras in het rantsoen. Een Pöttinger Jumbo 7210-opraapwagen voorzien van een hydraulisch geveerd tandemstel met acht brede banden haalt dit gras op.

  Zolang het weer het toelaat, krijgen de koeien dagelijks vers gras in het rantsoen. Een Pöttinger Jumbo 7210-opraapwagen voorzien van een hydraulisch geveerd tandemstel met acht brede banden haalt dit gras op.

 • Voeren gebeurt met een getrokken voermengwagen van USA equipment, het merk van Alex van Bakel. Een wiellader laadt deze wagen, die voorzien is van wegtransportbanden. Veel slijtvaster dan banden, waarmee je ook de wei in kunt.

  Voeren gebeurt met een getrokken voermengwagen van USA equipment, het merk van Alex van Bakel. Een wiellader laadt deze wagen, die voorzien is van wegtransportbanden. Veel slijtvaster dan banden, waarmee je ook de wei in kunt.

 • De opslag van bijproducten staat naast de plek waar de voermengwagen wordt gevuld. Hier liggen het eigen krachtvoer Vrebapiekmix, soja, een energiemix bestaande uit onder meer maismeel en bietenpulp, raapschroot en stro.

  De opslag van bijproducten staat naast de plek waar de voermengwagen wordt gevuld. Hier liggen het eigen krachtvoer Vrebapiekmix, soja, een energiemix bestaande uit onder meer maismeel en bietenpulp, raapschroot en stro.

 • De wachtruimte voor de melkstal is voorzien van een automatisch opdrijfhek, er kunnen 500 koeien in. De vloer loopt licht omhoog richting de melkstal. De koeien zijn opgesplitst in groepen van 250 stuks.

  De wachtruimte voor de melkstal is voorzien van een automatisch opdrijfhek, er kunnen 500 koeien in. De vloer loopt licht omhoog richting de melkstal. De koeien zijn opgesplitst in groepen van 250 stuks.

 • Van Bakel melkt de 2.200 koeien driemaal daags. In de nieuwe melkstal duurt dit ongeveer 3,5 uur. Eén medewerker behandelt voor, twee hangen onder. De koeien in de eerste en laatste dagen van hun lactatie gaan door de oude 22-stands carrousel.

  Van Bakel melkt de 2.200 koeien driemaal daags. In de nieuwe melkstal duurt dit ongeveer 3,5 uur. Eén medewerker behandelt voor, twee hangen onder. De koeien in de eerste en laatste dagen van hun lactatie gaan door de oude 22-stands carrousel.

 • In de 80-stands GEA-carrouselmelkstal zit veel denkwerk van Alex van Bakel verwerkt. De draaisnelheid is via software gekoppeld aan de melkflow, zodat de stal altijd de hoogst mogelijke capaciteit haalt. De carrousel is voorbereid op robotarmen.

  In de 80-stands GEA-carrouselmelkstal zit veel denkwerk van Alex van Bakel verwerkt. De draaisnelheid is via software gekoppeld aan de melkflow, zodat de stal altijd de hoogst mogelijke capaciteit haalt. De carrousel is voorbereid op robotarmen.

 • Bij het verlaten van de melkstal moeten de koeien door 2 selectiepoorten, voor klauwbehandeling en inseminatie. Het personeel van het bedrijf insemineert zelf, en er is altijd sperma van 10 stieren voorhanden.

  Bij het verlaten van de melkstal moeten de koeien door 2 selectiepoorten, voor klauwbehandeling en inseminatie. Het personeel van het bedrijf insemineert zelf, en er is altijd sperma van 10 stieren voorhanden.

 • Grote supermarktketens als het Amerikaanse Wall Mart zijn begonnen met het produceren van hun eigen zuivel. Hiervoor richten ze bedrijven op met 30.000 tot 40.000 melkkoeien. Dit doen ze om de voedselveiligheid te kunnen garanderen. Ook Vrebamelkvee denkt, door zelf zuivelproducten te produceren, de voedselveiligheid te kunnen garanderen. De eerste installaties daarvoor zijn inmiddels in aanbouw. Het begint met het scheiden van de melk in room en magere melk. In 2019 hoopt Vreba eigen producten in de winkels te hebben liggen.

  Grote supermarktketens als het Amerikaanse Wall Mart zijn begonnen met het produceren van hun eigen zuivel. Hiervoor richten ze bedrijven op met 30.000 tot 40.000 melkkoeien. Dit doen ze om de voedselveiligheid te kunnen garanderen. Ook Vrebamelkvee denkt, door zelf zuivelproducten te produceren, de voedselveiligheid te kunnen garanderen. De eerste installaties daarvoor zijn inmiddels in aanbouw. Het begint met het scheiden van de melk in room en magere melk. In 2019 hoopt Vreba eigen producten in de winkels te hebben liggen.

 • 3 melkkoeltanks van 33.600 liter per stuk. Elk voldoende voor 1 melkbeurt, zo was de gedachte. En het is ook meteen een volle vrachtwagen. Deze situatie wordt anders nu het bedrijf heeft besloten om zelf zuivel te gaan produceren.

  3 melkkoeltanks van 33.600 liter per stuk. Elk voldoende voor 1 melkbeurt, zo was de gedachte. En het is ook meteen een volle vrachtwagen. Deze situatie wordt anders nu het bedrijf heeft besloten om zelf zuivel te gaan produceren.

 • De transponder in de halsband registreert tochtigheid, wanneer de koe vreet en wanneer ze herkauwt. Op zolder liggen nog honderden halsbanden te wachten op een koe, die het bedrijf vanwege de wetgeving nu niet mag houden.

  De transponder in de halsband registreert tochtigheid, wanneer de koe vreet en wanneer ze herkauwt. Op zolder liggen nog honderden halsbanden te wachten op een koe, die het bedrijf vanwege de wetgeving nu niet mag houden.

 • Willy van Bakel is samen met Wageningen UR bezig met het ontwerp van de Remedy-stal. Doel is om de methaanuitstoot tot nul terug te brengen. Over een bestaande stal komt een volledige overkapping; alle lucht wordt afgezogen. Het methaan (‘aardgas’) wordt hieruit gehaald en kan worden gebruikt om mest mee te drogen. De temperatuur in de stal blijft zomer en winter op 10 graden.

  Willy van Bakel is samen met Wageningen UR bezig met het ontwerp van de Remedy-stal. Doel is om de methaanuitstoot tot nul terug te brengen. Over een bestaande stal komt een volledige overkapping; alle lucht wordt afgezogen. Het methaan (‘aardgas’) wordt hieruit gehaald en kan worden gebruikt om mest mee te drogen. De temperatuur in de stal blijft zomer en winter op 10 graden.

 • René van Bakel houdt zich bezig met het managen van het melkveebedrijf. Daarnaast geeft hij regelmatig presentaties over het bedrijf. “Dit doen we om de melkveesector te promoten, en te laten zien wat we al bereikt hebben op het gebied van milieu. Tevens laten we zien waar we naartoe willen: een CO2-negatief bedrijf zonder methaanuitstoot”, zegt René.

  René van Bakel houdt zich bezig met het managen van het melkveebedrijf. Daarnaast geeft hij regelmatig presentaties over het bedrijf. “Dit doen we om de melkveesector te promoten, en te laten zien wat we al bereikt hebben op het gebied van milieu. Tevens laten we zien waar we naartoe willen: een CO2-negatief bedrijf zonder methaanuitstoot”, zegt René.

Laatste reacties

 • RIEN65

  En daar is Willy ook weer. Dat is een tijdje geleden.

 • daan1908

  Soms moet je even tot 10 tellen , dit is zo'n moment .

 • husky

  Niks mis mee met dit bedrijf, ziet er netjes uit, hoort alleen niet in Nederland vindt , en denk zoals @daan aangeeft, dat er vele melkveehouders en ex melkveehouders die ooit met Van Bakel in zee zijn gegaan met hem mee tellen

 • pelleboer

  Ik heb eens gehoord dat een flinke zand en grind boer dat bedrijf gekocht had.Misschien had Willy noch een paar Big Bags liggen met dollars om het terug te kopen? Dat zelf zuivelen zal nu wel lukken met alle ervaringen van de eerste fabriek hoe het niet moet.

 • Sjaak

  Het imago van de Daltons moet opgepoetst worden...:)

 • 8911077012

  sjaak
  leuke uit spraak maar waar ze de boerderij van afgepakt hebben
  zal dit aferechts werken

 • Jan-Zonderland

  Het is te hopen dat het idee van de overkapping en methaan terugwinning nirt gaat lukken want dan zijn de gevolgen voor veehoudend Nederland niet te overzien.

 • Vhouder

  hoop dat ze er veel aan verdienen kunnen ze de boeren die ze arm gemaakt hebben in Amerika terugbetelen

 • Gat

  @pelle die zand grind boer was Bowie! Had er 1,5 miljoen euro in gestopt meen ik. Niet veel later was het veiling van Bowie! Dus dan weet je ook genoeg.
  Van Bakel verwerkte ook buffelmelk van een boer. Vertelde ze zelf, buffels geven niet zoveel, maar wat gewone melk erbij en de hoop wordt groter. Enigste die er goed mee was, van Bakel zelf. Melk van 35 cent naar een euro. Je kunt er beste met wandelen, maar niet met handelen.

 • pelleboer

  Als je van minstens 150 melkveehouders uit Belgie Nederland en Duitsland met zeg maar gemiddeld 100 melkkoeien de verkoopopbrengst in de zak steekt, moet je door het schaalvoordeel toch minimaal 15000 koeien melken. Als je dan maar 2200 koeien melkt lijkt het net of je bestolen bent.

 • witrug123

  alles wat te mooi lijkt om waar te zijn...…………..

 • boerke brabant

  dat zelf melk gaan verwerken is toch om gratis wat fosfaat ruimte binnen te halen ?

 • themmen

  Laten ze eerst de nederlandse boeren die ze naar amerika gelokt hebben en hun geld verloren hebben in van bakel piramide spel met nieuwe turn de key melkveebedrijfen terug betalen en de rest die in Amerika geld verloren heeft aan de van bakel show ze maken het kapot voor normale Familie bedrijven dat ze in nederland voor zulke aantallen nog vergunning geven als je kijkt naar de mestproblemen in brabant misschien moet de belasting betalerer over 20 jaar de sanering weer betalen

 • Tuig

  Bontrup is bij van bakel ingestapt. Weet niet of het nog zo is. Waarom ook niet, van bakel hebben geen beste naam, ik zou er ook geen zaken mee doen, maar het bedrijf staat er wel.

 • mldijkstra@hetnet.nl

  Tja, ze torsen een geschiedenis mee die vergelijkbaar is met zakenbanken, veel risico nemen maar als het mis gaat een ander er voor op laten draaien. Ik heb een hekel aan banken.

 • drikhend

  Bowie heeft niets met van Bakel te maken . Maar een van de familie Bontrup heeft er belang in of gehad . Dit vertoon is gewoon show om goedwil te kweken en zo meer koeien te kunnen houden . Zij verantwoorden zich zo van wij zijn goed bezig en daar kan niemand iets op tegen hebben .Het zoeken naar mogelijkheden hoe het kan en randje opzoeken is voor hen niet vreemd gezien het verleden .Denk maar niet dat zij iets om gezinsbedrijf geven . Hun zijn deze weg ingeslagen en die blijven ze volgen . Zolang er mensen zijn die hier geld in willen en druven steken gaan zij door . De handel die dit alles mogelijk heeft gemaakt heeft hen eigenlijk aan de afgrond gebracht . Maar kennelijk waren hun een een goede partij voor geld schieters . En dat is hun redding geweest . Maar deze zullen op termijn rendenent willen zien .Dus het einde is nog niet inzicht van groei zolang er mogelijkheden zijn die regels en wetten bieden

 • Alco

  Ze bewijzen in ieder geval met wat voor onzinnigheid de regelgever bezig is.

 • Gat

  <>

 • veehouders

  Kees Koolen zit er nu bij. Die van Booking.com en de Dakar rally. Staat in de Quote 500.

 • Gradje 1966

  Als het nog van de van Bakels is dan moeten alle boeren die door hun opgelicht zijn hun euro maar eens terug halen groot doen over andermans rug hoeft niet

 • info36

  Dat Wageningen UR met zulke dubieuze figuren samenwerkt is natuurlijk al heel vreemd.

 • tinusje

  toch maar weer terug in Nederland....zo slecht nog niet.....weidegang?

 • witrug123

  Hier zou eigelijks de "PLUK ZE"wet ook op van toepassing moeten wezen.

 • Vhouder

  - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie <>. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • drikhend

  Wat ik niet snap dat velen het tegen deze gasten hebben . Maar geen actie ondernemen om hun centen terug te beuren . blijkt uit opmerkingen die hier en elders gemaakt worden . Als men de koppen samensteekt heeft men veel macht . Of durft men niet . het schoppen heeft waarschijnlijk geen zin meer , maar kan waarschuwing zijn voor toekomst . Wettelijk zal het wel zo zijn dat alle personen die menen of denken of werkelijk geld of eits anders te goed te hebben . Geen poot hebben om op te staan .Het randje van de wet zoeken en bij regelgeving van nu kost natuurlijk veel tijd en geld . Maar met zoveel geldomzet als bij deze omvang van deze bedrijven vallen deze in het niet bij financieel gewin.

 • Mbmb

  Zie hier de nabije toekomst: niks gezinsbedrijf, maar keiharde zakenlui die produceren op industriële schaal en de marketingpraatjes mooi voor elkaar hebben. Hun bedrijfsstructuur trouwens ook; we laten gewoon een bv'tje springen als dat goed uitkomt, laat iedereen met de schulden zitten en gaan vrolijk verder. De enorme schaalgrootte geeft financiële voorsprong, maar ook macht richting de bank en de overheid. Klein=gepakt worden, groot =bescherming. Neemt niet weg dat ze waarschijnlijk best goed kunnen boeren.

 • koestal

  boeren in het groot

 • magele

  Walgelijk gewoon.

 • koestal

  Ze lachen iedereen uit,die kritiek heeft.

 • Henk.visscher

  En over de rug van andere boeren , veel boeren krijgen nog geld van deze meneer, dit soort mensen verdienen geen recpect, daar moet je niet eens zaken mee willen doen, laat staan een stuk over schrijven.

 • koestal

  Schone Schijn

Laad alle reacties (27)

Of registreer je om te kunnen reageren.