Rundveehouderij

Foto & video 4 reacties

Blaarkop past beter dan Holsteins

Melkveebedrijf De Hooilanden in Bennekom (Gld.) houdt op 53 hectare grasland 86 Groninger blaarkoppen. Op dit extensieve biologische bedrijf past het zeldzame runderras prima bij het 24 uursbeweidingssysteem.

Foto

 • Het biologische melkveebedrijf van Lodewijk Pool en Floor de Kanter heeft een melkveestapel met 86 Groninger Blaarkopkoeien. De koeien passen prima bij het 24 uursbeweidingssysteem dat op dit bedrijf wordt gehanteerd. - Foto's: Koos Groenewold

  Het biologische melkveebedrijf van Lodewijk Pool en Floor de Kanter heeft een melkveestapel met 86 Groninger Blaarkopkoeien. De koeien passen prima bij het 24 uursbeweidingssysteem dat op dit bedrijf wordt gehanteerd. - Foto's: Koos Groenewold

 • Het bedrijf De Hooilanden is al drie generaties in de familie. Lodewijk Pool en Floor de Kanter gooiden de bedrijfsvoering in 2004 over een andere boeg. Ze vormden het bedrijf om van een intensief melkveebedrijf naar een extensief biologisch bedrijf.

  Het bedrijf De Hooilanden is al drie generaties in de familie. Lodewijk Pool en Floor de Kanter gooiden de bedrijfsvoering in 2004 over een andere boeg. Ze vormden het bedrijf om van een intensief melkveebedrijf naar een extensief biologisch bedrijf.

 • Rond het bedrijf liggen relatief natte natuurgronden. De blaarkoppen gedijen goed op die gronden. Ze hebben weinig moeite met het structuurrijke gras. Daarnaast hebben ze weinig klauwproblemen.

  Rond het bedrijf liggen relatief natte natuurgronden. De blaarkoppen gedijen goed op die gronden. Ze hebben weinig moeite met het structuurrijke gras. Daarnaast hebben ze weinig klauwproblemen.

 • In Nederland zijn nog zo’n 1.600 blaarkoppen en behoort daarmee tot de zeldzame runderrassen. Pool en De Kanter zijn vanaf 2004 de toen aanwezige Holsteins gaan inkruisen met dit zeldzame runderras. Inmiddels beschikt de gehele veestapel over meer dan 82% blaarkopbloed.

  In Nederland zijn nog zo’n 1.600 blaarkoppen en behoort daarmee tot de zeldzame runderrassen. Pool en De Kanter zijn vanaf 2004 de toen aanwezige Holsteins gaan inkruisen met dit zeldzame runderras. Inmiddels beschikt de gehele veestapel over meer dan 82% blaarkopbloed.

 • Tussen de melkkoeien loopt een Blaarkopstier. Deze zorgt voor de natuurlijke dekking. Het streven is om alle koeien in het vroege voorjaar af te laten kalven, zodat de koeien optimaal gebruik kunnen maken van het verse gras. In tegenstelling tot andere bedrijven wordt de eerste snede niet gebruikt voor de ruwvoerwinning, maar is direct beschikbaar voor het vee.

  Tussen de melkkoeien loopt een Blaarkopstier. Deze zorgt voor de natuurlijke dekking. Het streven is om alle koeien in het vroege voorjaar af te laten kalven, zodat de koeien optimaal gebruik kunnen maken van het verse gras. In tegenstelling tot andere bedrijven wordt de eerste snede niet gebruikt voor de ruwvoerwinning, maar is direct beschikbaar voor het vee.

 • Alleen in de melkstal krijgen de koeien maximaal 4 kilo krachtvoer per dag. Het menu van de koeien bestaat uit vers gras en in de winter uit hooi.

  Alleen in de melkstal krijgen de koeien maximaal 4 kilo krachtvoer per dag. Het menu van de koeien bestaat uit vers gras en in de winter uit hooi.

 • Een potstal fungeert als afkalfstal. Om optimaal van het verse gras gebruik te maken, wordt geprobeerd de koeien in het vroege voorjaar af te laten kalven.

  Een potstal fungeert als afkalfstal. Om optimaal van het verse gras gebruik te maken, wordt geprobeerd de koeien in het vroege voorjaar af te laten kalven.

 • Jaarlijks worden er zo’n zestien kalveren aangehouden om later te kunnen melken. De stiertjes worden afgezet via een biologische mesterij. De vaarskalveren worden veelal via marktplaats.nl aan particulieren verkocht.

  Jaarlijks worden er zo’n zestien kalveren aangehouden om later te kunnen melken. De stiertjes worden afgezet via een biologische mesterij. De vaarskalveren worden veelal via marktplaats.nl aan particulieren verkocht.

 • Eind mei worden de laatste kalfjes geboren. Het is elk jaar een hele uitdaging om de koeien netjes op tijd -dat wil zeggen in het vroege voorjaar- te laten afkalven.

  Eind mei worden de laatste kalfjes geboren. Het is elk jaar een hele uitdaging om de koeien netjes op tijd -dat wil zeggen in het vroege voorjaar- te laten afkalven.

 • De koeien worden zo min mogelijk in de ligboxenstal gehuisvest, omdat de regel is dat ‘zodra het kan’ de koeien 24 uur per dag naar buiten gaan. Alleen in de echte wintermaanden en als het te nat of te heet is, wordt de ligboxenstal gebruikt. In de winterperiode kunnen de koeien wel naar buiten om even de benen te strekken.

  De koeien worden zo min mogelijk in de ligboxenstal gehuisvest, omdat de regel is dat ‘zodra het kan’ de koeien 24 uur per dag naar buiten gaan. Alleen in de echte wintermaanden en als het te nat of te heet is, wordt de ligboxenstal gebruikt. In de winterperiode kunnen de koeien wel naar buiten om even de benen te strekken.

 • In het beweidingsseizoen van de koeien, maart tot oktober, wordt er rauwmelkse boter gemaakt in de eigen boterkarn. De ochtendmelk wordt afgeroomd. Hierna wordt de room aangezuurd en na 48 uur rijpen, gekarnd. Hierbij ontstaat een smaakvolle rauwmelkse grasboter.

  In het beweidingsseizoen van de koeien, maart tot oktober, wordt er rauwmelkse boter gemaakt in de eigen boterkarn. De ochtendmelk wordt afgeroomd. Hierna wordt de room aangezuurd en na 48 uur rijpen, gekarnd. Hierbij ontstaat een smaakvolle rauwmelkse grasboter.

 • Een deel van de melk wordt verkaasd door Meester-affineurs. Zij maken van de melk twee soorten kaas: Goudse Hooilander Graskaas en Hooilander Blaarkop, een kaas met een natuurkorst van een vochtige rijping.

  Een deel van de melk wordt verkaasd door Meester-affineurs. Zij maken van de melk twee soorten kaas: Goudse Hooilander Graskaas en Hooilander Blaarkop, een kaas met een natuurkorst van een vochtige rijping.

 • In de boerderijwinkel is het vlees van de blaarkoppen en de zuivelproducten verkrijgbaar. Het is een winkel met zelfbediening. De Hooilanden heeft zo’n 30 klanten, voornamelijk uit het nabijgelegen Wageningen.

  In de boerderijwinkel is het vlees van de blaarkoppen en de zuivelproducten verkrijgbaar. Het is een winkel met zelfbediening. De Hooilanden heeft zo’n 30 klanten, voornamelijk uit het nabijgelegen Wageningen.

 • Het biologische melkveebedrijf heeft ook de beschikking over een mooie vergaderruimte, kookstudio en een terras met uitzicht op de blaarkoppen.

  Het biologische melkveebedrijf heeft ook de beschikking over een mooie vergaderruimte, kookstudio en een terras met uitzicht op de blaarkoppen.

Laatste reacties

 • NoordHollander

  het blijft een vrije keuze welk ras je kiest; maar om veel moeite doen om die te bewaren lijkt me niet zinvol van te melktypisch naar gewoon dubbeldoel is maar een korte weg immers dan zou t alleen nog gaan over kleuraftekening immers

 • veldzicht

  40 jaar geleden waren nog 70 % hier rond Leiden nog blaarkop koeien,
  nu is het een zeldzaamheid en ook niet zonder reden,ze gaven geen fluit wat je er ook voor gooide.

 • IkBenBoerHarms

  Hele sterke koeien, zeer goede klauwen en goede vruchtbaarheid. Wij hebben er ook veel gemolken. Vooral de eerste kruising met HF met stieren Rocket en Superstar waren echt SUPERKOEIEN. We hadden er een die 20.000 liter in een normale lijst gaf. Later echt nooit meer zulke koeien gehad.

 • kleine boer

  Neem rassen die bij je passen ieder boert zoals ie boert!!

Of registreer je om te kunnen reageren.