Foto: Matthijs Verhagen RundveeFoto

Eerste snede massaal de kuil in

Nadat sommige veehouders eind april al hun eerste snede binnenhaalden, ging het rond donderdag 4 mei echt los. Boerderij maakte een rondje en zag prima spul, maar wisselende opbrengsten.

Deze ochtend is er wat neerslag gevallen, maar inmiddels is het sterk drogend weer met een flinke wind, die volgens de Feyter maakt dat het gras op zwad nog flink zal nadrogen.

Henk de Feyter harkt op maandag 8 mei in Andel (N.-Br.) een perceel gras voor de buurman. Het is de vrijdag ervoor zonder kneuzer gemaaid.

Schudden, harken en inkuilen gaat gelijkop. Het gras is daags ervoor gemaaid en één keer geschud. De loonwerker maakt zondag vast een begin met inkuilen, om het werk op maandag af te kunnen ronden.

Met de Kuhn-schudder (17 meter breed) schiet dat lekker op. Er ligt dan ook 100 hectare plat. Buys is, ondanks de kou, redelijk tevreden over de opbrengst en zeker over de kwaliteit.

Melkveehouder Ad Buys is zondag 7 mei aan het schudden in Rosmalen (N.-Br.).

Een nieuwe opbergplek voor slijtdelen en een vetspuit. Ernaast onder de kap plaatste Claas een watertank voor het wassen van de handen.

Zelfzuivelaar Noordam melkt 300 koeien en heeft 125 hectare gras staan. Dat gaat er in drie gelijke etappes af, omdat alle werk zelf wordt gedaan. De eerste 40 hectare zit al in de kuil, op donderdag 4 mei maait hij hier het tweede deel.

Luuk Noordam zet de New Holland T6030 in een perceel van 5 hectare te Hellouw (Gld). Hij schat dat er zo'n 3.500 kilogram drogestof op staat.

De massa van de eerste snede wordt meestal gekuild, een klein deel gaat in balen. Hier perst de loonwerker voor Kees Nap in Waarder (Z.-H.).

Johan Eilander is op woensdag 10 mei nog laat op de avond aan het schudden in Maarsbergen, voor melkveehouder Van der Wind in Woudenberg (U.).

Nadat sommige veehouders eind april al hun eerste snede binnenhaalden, ging het rond donderdag 4 mei echt los. Hier wordt dan gemaaid in het West Brabantse Klundert. In de verte de contouren van de Amercentrale, toch zo'n 20 kilometer verderop. Tot en met vandaag is er praktisch non stop gemaaid en gekuild, waardoor het werk voor de loonwerkers nog enigszins gespreid kwam.

Mooi spul, maar wisselende opbrengsten. De afgelopen zeven dagen hebben veehouders en loonwerkers vrijwel doorlopend en onder prima omstandigheden gemaaid en gekuild. Op de zware gronden valt de opbrengst niet mee. Foto's: Matthijs Verhagen

Ondertussen gaat links en rechts de laatste mais nog de grond in. Ook wordt er alweer volop bemest op de gemaaide percelen, met het oog op de voorspelde regen.

Bij maatschap Doornenbal in Linschoten (U.) kuilt loonbedrijf Stigter 15 hectare in. De opbrengst valt mee. Zoon Simon is iets verrast als de loonwerker inschat dat er nog vier wagens zullen komen.

Chiel Markus in Papekop (U.) heeft net de laatste wagen leeggedraaid. "Mooi op tijd klaar", zegt de jonge veehouder opgewekt. Markus rijdt zelf met zijn opraapwagen en laat de loonwerker met een tweede wagen en trekker met kuilverdeler komen.

Beheer
WP Admin