Rundveehouderij

Foto & video

Nieuw kalverbedrijf in race voor gezondheidsprijs

Bij de bouw van zijn kalverbedrijf hield Tom van Loon maximaal rekening met gezondheid. Binnenkort wordt hij daarvoor mogelijk beloond met een prijs.

Foto

 • Tom van Loon (27) heeft met zijn vriendin Sientje (24) in het Belgische Weelde een bedrijf met 880 blanke kalveren. Het ouderlijk bedrijf telt datzelfde aantal kalveren.

  Tom van Loon (27) heeft met zijn vriendin Sientje (24) in het Belgische Weelde een bedrijf met 880 blanke kalveren. Het ouderlijk bedrijf telt datzelfde aantal kalveren.

 • Tegenover het ouderlijke kalverbedrif verrees vorig jaar de nieuwe stal. Tom, voorheen werkzaam bij een zaadveredelings -en gewasbeschermingsbedrijf, zwaait de scepter over deze locatie. Hij krijgt daarbij hulp van zijn ouders en vriendin.

  Tegenover het ouderlijke kalverbedrif verrees vorig jaar de nieuwe stal. Tom, voorheen werkzaam bij een zaadveredelings -en gewasbeschermingsbedrijf, zwaait de scepter over deze locatie. Hij krijgt daarbij hulp van zijn ouders en vriendin.

 • Over de opzet van het bedrijf heeft hij goed nagedacht, waarbij vooral gezondheid veel aandacht kreeg. Niet voor niks is hij één van de drie genomineerde kalverhouders voor de DGZ Bioveiligheid Award, die medio december wordt uitgereikt.

  Over de opzet van het bedrijf heeft hij goed nagedacht, waarbij vooral gezondheid veel aandacht kreeg. Niet voor niks is hij één van de drie genomineerde kalverhouders voor de DGZ Bioveiligheid Award, die medio december wordt uitgereikt.

 • De stal is te betreden via één deur met slot. Een beperkt aantal mensen heeft de toegangscode, waaronder de dierenarts. Buiten ligt een aparte schone en vuile weg, zodat vrachtwagens voor het afvoeren van kadavers en mest niet het erf op hoeven.

  De stal is te betreden via één deur met slot. Een beperkt aantal mensen heeft de toegangscode, waaronder de dierenarts. Buiten ligt een aparte schone en vuile weg, zodat vrachtwagens voor het afvoeren van kadavers en mest niet het erf op hoeven.

 • Bij binnenkomst kunnen bezoekers zich omkleden en eventueel douchen, maar een echte hygiënerouting ontbreekt. Voor de kalverhouderij vindt hij het niet echt nodig en het kan altijd nog gemaakt worden.

  Bij binnenkomst kunnen bezoekers zich omkleden en eventueel douchen, maar een echte hygiënerouting ontbreekt. Voor de kalverhouderij vindt hij het niet echt nodig en het kan altijd nog gemaakt worden.

 • De kantine is netjes en schoon. Ook alle andere ruimtes, installaties en materialen zijn schoon zijn en alles heeft een eigen plaats. Er ligt geen emmer verkeerd.

  De kantine is netjes en schoon. Ook alle andere ruimtes, installaties en materialen zijn schoon zijn en alles heeft een eigen plaats. Er ligt geen emmer verkeerd.

 • Om een koppel zo goed mogelijk op te kunnen starten, vindt hij het belangrijk dat de afdeling zo snel mogelijk vol wordt gereden. Daarom bestaat de stal uit twee identieke afdelingen.

  Om een koppel zo goed mogelijk op te kunnen starten, vindt hij het belangrijk dat de afdeling zo snel mogelijk vol wordt gereden. Daarom bestaat de stal uit twee identieke afdelingen.

 • In de afdelingen zijn de voergangen niet alleen keurig schoon, maar ook opvallend breed. Ook zit halverwege een brede doorsteek. Lossen en laden van kalveren gaat daardoor gemakkelijker en ze hoeven minder andere hokken door.

  In de afdelingen zijn de voergangen niet alleen keurig schoon, maar ook opvallend breed. Ook zit halverwege een brede doorsteek. Lossen en laden van kalveren gaat daardoor gemakkelijker en ze hoeven minder andere hokken door.

 • Ook voor de melktaxi werkt het gemakkelijk. Hij koos daarvoor omwille van het gemak en de secuurheid. Na elke voerbeurt wordt de melktaxi helemaal gereinigd. In de stal liggen twee aparte circuits voor het automatisch voeren in verband met het voeren van medicijnen.

  Ook voor de melktaxi werkt het gemakkelijk. Hij koos daarvoor omwille van het gemak en de secuurheid. Na elke voerbeurt wordt de melktaxi helemaal gereinigd. In de stal liggen twee aparte circuits voor het automatisch voeren in verband met het voeren van medicijnen.

 • De stal is voorzien van ventielen voor de luchtinlaat en mechanische ventilatie op onderdruk via ventilatoren in de nok.

  De stal is voorzien van ventielen voor de luchtinlaat en mechanische ventilatie op onderdruk via ventilatoren in de nok.

 • Mechanische ventilatie geeft een stabiel klimaat. En met deze techniek kunnen ze het emissiepunt verleggen mocht dat ooit nodig zijn. Het bedrijf ligt namelijk vrij dicht tegen een natuurgebied. Dat was voor nu geen probleem.

  Mechanische ventilatie geeft een stabiel klimaat. En met deze techniek kunnen ze het emissiepunt verleggen mocht dat ooit nodig zijn. Het bedrijf ligt namelijk vrij dicht tegen een natuurgebied. Dat was voor nu geen probleem.

 • Verwarming van water gebeurt met een houtsnipperkachel in de nieuwe loods naast de stal. Hij verwacht daarmee op de stookkosten te besparen. Ook het duurzame karakter spreekt Van Loon aan.

  Verwarming van water gebeurt met een houtsnipperkachel in de nieuwe loods naast de stal. Hij verwacht daarmee op de stookkosten te besparen. Ook het duurzame karakter spreekt Van Loon aan.

 • In deze loods ligt ook een royale voorraad houtsnippers klaar om verstookt te worden. De ondernemer hakselt zelf hout en voorziet zodoende in de eigen brandstof.

  In deze loods ligt ook een royale voorraad houtsnippers klaar om verstookt te worden. De ondernemer hakselt zelf hout en voorziet zodoende in de eigen brandstof.

 • Het warme water is op de eerste plaats nodig in de voerkeuken. Onder deze ruimte vangt Van Loon regenwater op om de stallen te reinigen. Boven de voerkeuken staat de boiler en is een opslagruimte.

  Het warme water is op de eerste plaats nodig in de voerkeuken. Onder deze ruimte vangt Van Loon regenwater op om de stallen te reinigen. Boven de voerkeuken staat de boiler en is een opslagruimte.

 • Met water verwarmt hij ook de afdelingen bij de komst van kalveren. Daarvoor heeft de ondernemer een verplaatsbare warmwaterheater om telkens één afdeling te verwarmen. Een bijkomend voordeel is dat er geen verbrandingsgassen in de afdeling komen.

  Met water verwarmt hij ook de afdelingen bij de komst van kalveren. Daarvoor heeft de ondernemer een verplaatsbare warmwaterheater om telkens één afdeling te verwarmen. Een bijkomend voordeel is dat er geen verbrandingsgassen in de afdeling komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.