Rundveehouderij

Foto & video 5 reacties

Fokvee en mestvergister stabiele factor bij wisselende melkprijs

Georg Kraus runt midden in Deubach (Duitsland) een melkveebedrijf met 220 koeien. Naast het melkgeld leveren de verkoop van fokvee en een mestvergister een belangrijk aandeel in het bedrijfsinkomen.

Foto

 • Georg Kraus (57) heeft in maatschap met zijn zoons Andreas (32) en Jurgen (25) 220 koeien. De gemiddelde melkproductie is 11.500 liter melk met 4% vet en 3,60% eiwit. De afkalfleeftijd van vaarzen is 26 maanden. De tussenkalftijd is 370 dagen met 1,6 inseminaties per dracht. <br /><em>Foto's: Henk Riswick</em>

  Georg Kraus (57) heeft in maatschap met zijn zoons Andreas (32) en Jurgen (25) 220 koeien. De gemiddelde melkproductie is 11.500 liter melk met 4% vet en 3,60% eiwit. De afkalfleeftijd van vaarzen is 26 maanden. De tussenkalftijd is 370 dagen met 1,6 inseminaties per dracht. 
  Foto's: Henk Riswick

 • Het bedrijf ligt midden in het dorp. De groei van 100 koeien in 1991 naar de huidige omvang, inclusief mestvergister, was mogelijk doordat Kraus bij elke stap in gesprek gaat met de buurt.

  Het bedrijf ligt midden in het dorp. De groei van 100 koeien in 1991 naar de huidige omvang, inclusief mestvergister, was mogelijk doordat Kraus bij elke stap in gesprek gaat met de buurt.

 • De veestapel is gehuisvest in 3 ligboxenstallen die door een uitloop met 50 ligboxen met elkaar verbonden zijn. Voordeel van de uitloop is volgens Georg ook dat burgers vanaf de weg zien wat er op stal gebeurt. Die openheid is belangrijk voor de draagkracht van het bedrijf.

  De veestapel is gehuisvest in 3 ligboxenstallen die door een uitloop met 50 ligboxen met elkaar verbonden zijn. Voordeel van de uitloop is volgens Georg ook dat burgers vanaf de weg zien wat er op stal gebeurt. Die openheid is belangrijk voor de draagkracht van het bedrijf.

 • In 2015 investeerde de maatschap in een 4-box MIOne melkrobot. De capaciteit van de melkstal werd te klein, dagelijks stond de maatschap 6 uur in de melkstal. Door de hoge productie per koe was driemaal daags melken wenselijk, maar onwerkbaar. Personeel is lastig te vinden.

  In 2015 investeerde de maatschap in een 4-box MIOne melkrobot. De capaciteit van de melkstal werd te klein, dagelijks stond de maatschap 6 uur in de melkstal. Door de hoge productie per koe was driemaal daags melken wenselijk, maar onwerkbaar. Personeel is lastig te vinden.

 • De 2x12-visgraat wordt nog gebruikt om vaarzen en probleemkoeien aan te melken. Dat extra stukje individuele aandacht vindt Kraus zeer belangrijk.

  De 2x12-visgraat wordt nog gebruikt om vaarzen en probleemkoeien aan te melken. Dat extra stukje individuele aandacht vindt Kraus zeer belangrijk.

 • De koeien krijgen een rantsoen van snijmais, kuilgras, stro, bierbostel en mengvoer dat de loonwerker maalt uit eigen korrelmais en graan, raapschroot en gedroogde bietenpulp. Per ton kost het eigen voer Kraus €20, daarvoor kan geen voerleverancier een product leveren met hetzelfde energieniveau.

  De koeien krijgen een rantsoen van snijmais, kuilgras, stro, bierbostel en mengvoer dat de loonwerker maalt uit eigen korrelmais en graan, raapschroot en gedroogde bietenpulp. Per ton kost het eigen voer Kraus €20, daarvoor kan geen voerleverancier een product leveren met hetzelfde energieniveau.

 • De melk gaat naar een lokale fabriek, gespecialiseerd in zuiveldranken en yoghurts. De basisprijs in juni/juli lag op 25 cent. Kraus ontving een kwantumtoeslag van 2,5 cent, plus 1,5 cent extra voor het leveren van gentech-vrije melk.

  De melk gaat naar een lokale fabriek, gespecialiseerd in zuiveldranken en yoghurts. De basisprijs in juni/juli lag op 25 cent. Kraus ontving een kwantumtoeslag van 2,5 cent, plus 1,5 cent extra voor het leveren van gentech-vrije melk.

 • De postomzet en aanwas telt zwaar op het bedrijf; die is 10 cent per liter. De stierkalveren brengen jaarlijks €50.000 tot €60.000 op. Daarnaast verkopen de veehouders 30 tot 40 pinken en vaarzen voor €1.600 per stuk, en 10 tot 15 fokstieren.

  De postomzet en aanwas telt zwaar op het bedrijf; die is 10 cent per liter. De stierkalveren brengen jaarlijks €50.000 tot €60.000 op. Daarnaast verkopen de veehouders 30 tot 40 pinken en vaarzen voor €1.600 per stuk, en 10 tot 15 fokstieren.

 • De veestapel heeft een hoge gezondheidsstatus: BVD-, IBR- en salmonellavrij. De uitval over zowel koeien als jongvee is met 8% heel netjes. Voor eventueel zieke kalveren is een speciale ziekenboeg ingericht. Met name de winterperiode blijft lastig voor jonge kalveren.

  De veestapel heeft een hoge gezondheidsstatus: BVD-, IBR- en salmonellavrij. De uitval over zowel koeien als jongvee is met 8% heel netjes. Voor eventueel zieke kalveren is een speciale ziekenboeg ingericht. Met name de winterperiode blijft lastig voor jonge kalveren.

 • De kalveren krijgen onbeperkt aangezuurde koemelk. De opname kan oplopen naar 12 tot 15 liter per dag. Kraus: "Een goed gevoerd kalf kan later haar potentiële melkproductie veel beter waarmaken, omdat ze goed gegroeid en ontwikkeld is."

  De kalveren krijgen onbeperkt aangezuurde koemelk. De opname kan oplopen naar 12 tot 15 liter per dag. Kraus: "Een goed gevoerd kalf kan later haar potentiële melkproductie veel beter waarmaken, omdat ze goed gegroeid en ontwikkeld is."

 • De koeien zijn stuk voor stuk goed gespierd. "Ze kunnen de productie van 11.000 kg met gemak aan en leveren bij slacht ook nog eens een goede prijs op", stelt Kraus. Gemiddeld is het geslacht-gewicht 400 tot 450 kg, met een opbrengstprijs van €3,20 per kilo.

  De koeien zijn stuk voor stuk goed gespierd. "Ze kunnen de productie van 11.000 kg met gemak aan en leveren bij slacht ook nog eens een goede prijs op", stelt Kraus. Gemiddeld is het geslacht-gewicht 400 tot 450 kg, met een opbrengstprijs van €3,20 per kilo.

 • Het bedrijf heeft 170 hectare in gebruik. De meeste grond ligt op afstand, een deel van de mais staat op het huisperceel. Veel landwerk doen de veehouders zelf, alleen de graan- en maisoogst is voor de loonwerker. Reden: de loonwerkers in de buurt hebben te weinig capaciteit.

  Het bedrijf heeft 170 hectare in gebruik. De meeste grond ligt op afstand, een deel van de mais staat op het huisperceel. Veel landwerk doen de veehouders zelf, alleen de graan- en maisoogst is voor de loonwerker. Reden: de loonwerkers in de buurt hebben te weinig capaciteit.

 • In 2011 investeerde Kraus €800.000 in een mestvergister van 180 kWh per uur. Deze brengt maandelijks €30.000 op. Warm water uit de installatie gaat naar 15 huizen aan de overkant van de straat, voor de verwarming.

  In 2011 investeerde Kraus €800.000 in een mestvergister van 180 kWh per uur. Deze brengt maandelijks €30.000 op. Warm water uit de installatie gaat naar 15 huizen aan de overkant van de straat, voor de verwarming.

 • Begin juni is een oude garage omgebouwd tot ruimte voor de melktap. Dagelijks gaat er gemiddeld 50 liter melk doorheen, voor €1 per liter. Kraus kocht de tap vooral om burgers bewuster te maken van de herkomst van hun voedsel. Dat lukt goed; de klanten komen uit de verre omgeving.

  Begin juni is een oude garage omgebouwd tot ruimte voor de melktap. Dagelijks gaat er gemiddeld 50 liter melk doorheen, voor €1 per liter. Kraus kocht de tap vooral om burgers bewuster te maken van de herkomst van hun voedsel. Dat lukt goed; de klanten komen uit de verre omgeving.

Laatste reacties

 • mr

  Daar kunnen mijn holsteiners niet aan tippen!

 • frankrooi

  prachtige hoogproduktieve zuivere Fleckvieh veestapel met massa.

 • .....

  Ziet er goed uit

 • el

  Prachtig bedrijf,maar €20 voor eigen graanmix @ Anne-Marie,is dat wel correct?

 • Timpie

  20 cent per kg of 200 euro per ton denk ik?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.