Rundveehouderij

Foto & video 3 reactieslaatste update:4 jul 2016

Meer arbeidsbesparing met voerrobot

Verweij verlengde in 2014 de ligboxenstal, deed hetzelfde een jaar later met de melkstal en investeerde onlangs in een automatisch voersysteem.

Foto

 • Cock (40) en Pieter (31) Verweij vormen samen met hun broer Jaco (28), Cock's vrouw Wilma (40) kaasboerderij Verweij cv. In Polsbroek (Utrecht) heeft de cv een veebedrijf met 330 melkkoeien, 190 stuks jongvee en 115 hectare land.</p>
<p>Foto's: Roel Dijkstra

  Cock (40) en Pieter (31) Verweij vormen samen met hun broer Jaco (28), Cock's vrouw Wilma (40) kaasboerderij Verweij cv. In Polsbroek (Utrecht) heeft de cv een veebedrijf met 330 melkkoeien, 190 stuks jongvee en 115 hectare land.

  Foto's: Roel Dijkstra

 • Het bedrijf groeide de laatste jaren flink. De stal biedt plaats aan 550 melkkoeien. Maar groei is geen doel op zich. Verweij ziet wel wat er op zijn pad komt. Hij anticipeert wel. De NB-vergunning voor 550 melkkoeien is hiervan het voorbeeld.

  Het bedrijf groeide de laatste jaren flink. De stal biedt plaats aan 550 melkkoeien. Maar groei is geen doel op zich. Verweij ziet wel wat er op zijn pad komt. Hij anticipeert wel. De NB-vergunning voor 550 melkkoeien is hiervan het voorbeeld.

 • Door de groei, de huidige 330 melkkoeien en de 115 hectare land kan de mestafzet niet uit. Maar die kostenpost is ingecalculeerd. Verweij moet jaarlijks 3.000 kuub à €16 per kuub afzetten. Het alternatief - grond bijkopen - is lastiger én duurder.

  Door de groei, de huidige 330 melkkoeien en de 115 hectare land kan de mestafzet niet uit. Maar die kostenpost is ingecalculeerd. Verweij moet jaarlijks 3.000 kuub à €16 per kuub afzetten. Het alternatief - grond bijkopen - is lastiger én duurder.

 • Alle bedrijfsmelk wordt in de eigen kaasmakerij verwerkt. Soms komt Verweij zelfs melk tekort. Dan koopt hij extra melk aan via coöperatie Farmel. Het zegt iets over de goede marktvraag. Gemiddeld gaat jaarlijks 4 miljoen liter melk de kaasbak in.

  Alle bedrijfsmelk wordt in de eigen kaasmakerij verwerkt. Soms komt Verweij zelfs melk tekort. Dan koopt hij extra melk aan via coöperatie Farmel. Het zegt iets over de goede marktvraag. Gemiddeld gaat jaarlijks 4 miljoen liter melk de kaasbak in.

 • Hier wordt pestokaas gemaakt. Jaarlijks gaat bijna 500.000 kg kaas naar De Producent. Dit is een coöperatie van 40 melkveehouders. Verweij ontvangt dus geen melkprijs, maar een boerenkaasprijs. Die is de laatste jaren stabiel, rond de €4,40 per kg.

  Hier wordt pestokaas gemaakt. Jaarlijks gaat bijna 500.000 kg kaas naar De Producent. Dit is een coöperatie van 40 melkveehouders. Verweij ontvangt dus geen melkprijs, maar een boerenkaasprijs. Die is de laatste jaren stabiel, rond de €4,40 per kg.

 • Hier liggen de kazen in het pekelwater. De kazen op de achtergrond worden door Cock Verweij naar de opslag gereden.

  Hier liggen de kazen in het pekelwater. De kazen op de achtergrond worden door Cock Verweij naar de opslag gereden.

 • Kazen in alle soorten en maten: lavendel, truffel, pesto. Die kazen belanden als Verweij- of boerenkaas in het schap. Volledig traceerbaar. Ze gaan naar Nederlandse speciaalzaken, maar ook naar het buitenland. De coöperatie regelt de vermarkting.

  Kazen in alle soorten en maten: lavendel, truffel, pesto. Die kazen belanden als Verweij- of boerenkaas in het schap. Volledig traceerbaar. Ze gaan naar Nederlandse speciaalzaken, maar ook naar het buitenland. De coöperatie regelt de vermarkting.

 • De stal is in 2000 gebouwd en in 2014 verlengd. Het nieuwe deel kostte inclusief automatisch voersysteem én renovatie van het oude deel €3.200 per koeplaats. Dit deel heeft capaciteit voor 450 melkkoeien. In het oude deel zijn er 100 gehuisvest.

  De stal is in 2000 gebouwd en in 2014 verlengd. Het nieuwe deel kostte inclusief automatisch voersysteem én renovatie van het oude deel €3.200 per koeplaats. Dit deel heeft capaciteit voor 450 melkkoeien. In het oude deel zijn er 100 gehuisvest.

 • De vrij lage kosten per koeplaats zijn het gevolg van een zeer efficiënte stalinrichting. Er is relatief weinig ruimte gemaakt voor separatieruimtes/strohokken zoals hier. Ook zit de melkstal niet in de begroting. Die staat in het oude staldeel.

  De vrij lage kosten per koeplaats zijn het gevolg van een zeer efficiënte stalinrichting. Er is relatief weinig ruimte gemaakt voor separatieruimtes/strohokken zoals hier. Ook zit de melkstal niet in de begroting. Die staat in het oude staldeel.

 • Na het melken worden de koeien automatisch gesepareerd. In de rest van de stal wordt meer arbeid gevraagd. Er zijn vier ophaalbruggen in de voergang om te kunnen separeren. Twee daarvan zijn hydraulisch, de andere twee moet Verweij zelf opklappen.

  Na het melken worden de koeien automatisch gesepareerd. In de rest van de stal wordt meer arbeid gevraagd. Er zijn vier ophaalbruggen in de voergang om te kunnen separeren. Twee daarvan zijn hydraulisch, de andere twee moet Verweij zelf opklappen.

 • In de stal voor 550 melkkoeien staan nu 330 stuks melkvee en jongvee . Desondanks staat nog een behoorlijk gedeelte van de stal leeg. Zoals hier is te zien. Let ook op de lichtstraat. Die is liefst 5 meter breed.

  In de stal voor 550 melkkoeien staan nu 330 stuks melkvee en jongvee . Desondanks staat nog een behoorlijk gedeelte van de stal leeg. Zoals hier is te zien. Let ook op de lichtstraat. Die is liefst 5 meter breed.

 • De koeien lopen op een emissiearme EA-vloer. Een dichte vloer met gaatjes en om de 1,80 meter een afstort. De berekende uitstoot is 5,5 kg per dier per jaar (opstallen). De dieren lopen goed op deze ruwe vloer, merkt Verweij.

  De koeien lopen op een emissiearme EA-vloer. Een dichte vloer met gaatjes en om de 1,80 meter een afstort. De berekende uitstoot is 5,5 kg per dier per jaar (opstallen). De dieren lopen goed op deze ruwe vloer, merkt Verweij.

 • Verweij koos voor mestschuiven om de dichte vloer schoon te houden. Overigens ligt in de doorsteken de emissiearme Eko-roostervloer voor een goede mestdoorlaat. De reden laat zich raden: de schuif kan hier niet komen.

  Verweij koos voor mestschuiven om de dichte vloer schoon te houden. Overigens ligt in de doorsteken de emissiearme Eko-roostervloer voor een goede mestdoorlaat. De reden laat zich raden: de schuif kan hier niet komen.

 • De mestschuiven krijgen hulp van sproeiers die achter de boxen gemonteerd zijn. Zo blijven de vloeren schoon en goed beloopbaar tijdens warme, sterk drogende dagen in de zomer.

  De mestschuiven krijgen hulp van sproeiers die achter de boxen gemonteerd zijn. Zo blijven de vloeren schoon en goed beloopbaar tijdens warme, sterk drogende dagen in de zomer.

 • De koeien liggen op matrassen met zaagsel. Een keuze uit arbeidsgemak. De boxen zelf zijn van Cowhouse. Let vooral op het gebrek aan hekwerk aan de rechterkant. De koeien hebben veel bewegingsvrijheid. Al glipt er soms een aan de voorkant uit.

  De koeien liggen op matrassen met zaagsel. Een keuze uit arbeidsgemak. De boxen zelf zijn van Cowhouse. Let vooral op het gebrek aan hekwerk aan de rechterkant. De koeien hebben veel bewegingsvrijheid. Al glipt er soms een aan de voorkant uit.

 • Verweij investeerde begin april in een automatisch voersysteem. Inclusief opslag en silo's kostte dit €250.000. Een flink prijskaartje, maar alles werkt goed en het arbeidsgemak is groot. De robot maakt 30 rondes per dag en neemt telkens 800 kg mee.

  Verweij investeerde begin april in een automatisch voersysteem. Inclusief opslag en silo's kostte dit €250.000. Een flink prijskaartje, maar alles werkt goed en het arbeidsgemak is groot. De robot maakt 30 rondes per dag en neemt telkens 800 kg mee.

 • Hier wordt de robot automatisch bijgevuld. Dat gebeurt in een stal/loods parallel aan de ligboxenstal. De diergroepen krijgen mais, perspulp, stro, grassoorten en krachtvoer. In de opstartperiode waren er wel wat problemen met de nieuwe software.

  Hier wordt de robot automatisch bijgevuld. Dat gebeurt in een stal/loods parallel aan de ligboxenstal. De diergroepen krijgen mais, perspulp, stro, grassoorten en krachtvoer. In de opstartperiode waren er wel wat problemen met de nieuwe software.

 • In het begin zijn wel de messen voor het snijden van het voer anders afgesteld. Dit is overigens geen 'ouderwets' kuilsnijsysteem, het zijn twee cirkelzagen. De capaciteit is zo groter en de slijtage minder.

  In het begin zijn wel de messen voor het snijden van het voer anders afgesteld. Dit is overigens geen 'ouderwets' kuilsnijsysteem, het zijn twee cirkelzagen. De capaciteit is zo groter en de slijtage minder.

 • Verweij werkt met vaste voerblokken, zoals hier. Dit doet hij om broei te voorkomen. Het systeem kan dit altijd goed verwerken, ook gras. De bunkers worden één keer in de drie dagen gevuld.

  Verweij werkt met vaste voerblokken, zoals hier. Dit doet hij om broei te voorkomen. Het systeem kan dit altijd goed verwerken, ook gras. De bunkers worden één keer in de drie dagen gevuld.

 • Als de robot is gevuld maakt die via het erf weer de oversteek naar de ligboxenstal rechts.

  Als de robot is gevuld maakt die via het erf weer de oversteek naar de ligboxenstal rechts.

 • De koeien worden gemolken in een 2x36-melkstal. Dit is de wachtruimte met automatisch opdrijfhek. Hier kunnen 200 koeien staan.

  De koeien worden gemolken in een 2x36-melkstal. Dit is de wachtruimte met automatisch opdrijfhek. Hier kunnen 200 koeien staan.

 • Een overzicht in de 2x36-melkstal. Ook de melkstal is verlengd, in 2015. Verweij vindt het vlotte melken en de hoge capaciteit van de 2x36 grote plussen. Hij melkt gemiddeld 170 koeien per uur.

  Een overzicht in de 2x36-melkstal. Ook de melkstal is verlengd, in 2015. Verweij vindt het vlotte melken en de hoge capaciteit van de 2x36 grote plussen. Hij melkt gemiddeld 170 koeien per uur.

 • Na het melken worden de koeien automatische gesepareerd via deze 5-wegselectiepoort.

  Na het melken worden de koeien automatische gesepareerd via deze 5-wegselectiepoort.

 • De achterwand kan open. Ventilatie is er voldoende in deze grote stal.

  De achterwand kan open. Ventilatie is er voldoende in deze grote stal.

Laatste reacties

 • timo

  Keurig, topondernemers !!!!

 • farmerbn

  Zeker maar ik lees niks over weiden. Het lijkt dat niet weiden geen grote invloed heeft op de afzet van hun kaas. Zou het maar gezever zijn wat we allemaal lezen van onze melkafnemers? Ook blijkt uit dit artikel dat hun kaasprijs gewoon gelijk is gebleven. Weer een fabeltje dat we van onze melkfabrieken moeten horen dat de prijzen ook voor hen zijn gedaald?

 • zeugenhouderij!!

  farmerbn ben het eens met je opmerkingen

Of registreer je om te kunnen reageren.