Rundveehouderij

Foto & video 13 reacties

NMV vreest koude sanering melkveesector

Ruim 100 melkveehouders verzamelden zich in Amsterdam bij het Scheepvaartmuseum om te demonstreren voor een betere melkprijs. In het museum kwamen de Europese landbouwministers bijeen voor een informele landbouwvergadering.

De melkveehouders, gelieerd aan de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) en Dutch Dairymen Board (DDB) pleiten voor de invoering van een nieuw marktinstrument om vraag en aanbod beter in balans te brengen. Zonder ingrijpen door de politiek vreest NMV-voorzitter Harm Wiegersma voor een koude sanering van de melkveesector.

Laatste reacties

 • H.Grotenhuis1

  Een sanering zal er (moeten) komen, maar die zal in NL zeker niet koud zijn --> dure gronden en fosfaatrechten zullen melkveehouders zeker niet naar de bijstand en de schuldsanering leiden.

 • Bennie Stevelink

  Wat voor een sanering hebben we gehad in de tijd van het melkquotum en voor een deel ook dóór het melkquotum?
  Vooral kleinere boeren konden de enorme kapitalen die voor melkquotum betaald moesten worden niet opbrengen. Sommigen stopten, anderen gingen naar het buitenland. Het maakt dus weinig uit: ieder systeem heeft zijn nadelen en gaat gepaard met sanering.

 • landboer

  Probleem is alleen dat we toen genoeg verdienden om enorme kapitalen voor quotum te kunnen betalen ,en dat is nu een beetje anders vrees ik...

 • DJ-D

  Gaat nu om kostprijs en gunstigste omstandigheden. Schaalgroote voordeel berekend op 32.5 cent heeft nu een nadeel.

 • Bennie Stevelink

  @landboer, het probleem tijdens het bestaan van het melkquotum was juist dat alleen de grotere boeren genoeg verdienden om kapitalen voor melkquotum te betalen. Kleinere boeren stopten of gingen naar het buitenland.

 • Mfb

  We hoeven er niet om heen te draaien maar degenen die nu eventueel om gaan vallen hebben het nooit in de vingers gehad.
  Als je na een jaar al omvalt dan was het voor die tijd ook al hangen en wurgen of je hebt jezelf gewoon kapot gefinancierd.
  Is trouwens van alle tijden, gewoon proberen om altijd bovengemiddeld te presteren dan overleef je elke crisis.
  NMV moet niet zo zeuren, wek je zeker geen sympathie mee.

 • alco1

  Bonussen voor inkrimping van de melkplas zal totaal geen zode aan de dijk zetten.
  De lage prijs zal de bezinning moeten geven.
  En dan op wereldschaal.

 • koeboertje

  Juist alco 1 inperken van de produktie kost geld dus de kostprijs wordt nog hoger en is het paard achter de wagen spannen .
  De lage melkprijs zorgt er zelf voor dat de kostprijs omlaag gaat , kostprijs is nu te hoog omdat we hiervoor goede jaren hebben gehad en daardoor veel geinvesteerd is !

 • Mfb

  Door minder te melken kan je soms ook kosten besparen zoals voeraankoop, mestafzet, landhuur of arbeid

 • koeboertje

  Maar de vaste kosten worden dan over minder liters gedeeld dus dit verhoogt de kosten weer vooral bij diegene die geen mestafzet ,voeraankoop, arbeid ,en landhuur hebben m.a.w. grondgebonden bedrijven.

 • hylkema.l

  De eventuele sanering in de melkveehouderij is een warme sanering, maar in de varkenshouderij een koude. Als ik nu zie wat voor hoge prijzen nu voor goede grond worden betaald, dan gaat het nog goed in de melkveehouderij.

 • WGeverink

  Klopt koeboertje. je moet juist meer melken zodat je het verlies over meer liters kan uitsmeren...

 • DJ-D

  Dus de fabriek moet gewoon de prijs omhoog doen. Gaat het aanbod naar beneden....

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.