Rundveehouderij

Foto & video 3 reacties

'Ik wil niet continu op mijn tenen lopen'

Frank en Sieta Ypma hebben in Oudega Súdwest-Fryslân 90 koeien aan de melk. Na de recente nieuwbouw is hun bedrijf up-to-date. De melkveehouders verkiezen optimalisatie boven schaalvergroting.

Foto

 • Frank Ypma boert in maatschap met zijn vrouw Sieta. Hij heeft 90 koeien aan de melk. De huiskavel is 46 hectare. Op afstand bewerkt Ypma nog 5 hectare. De Fries vindt biodiversiteit belangrijk en doet aan weidevogelbeheer. Hij huurt 12 hectare natuurland.</p>
<p><em>Foto's: Mark Pasveer</em>

  Frank Ypma boert in maatschap met zijn vrouw Sieta. Hij heeft 90 koeien aan de melk. De huiskavel is 46 hectare. Op afstand bewerkt Ypma nog 5 hectare. De Fries vindt biodiversiteit belangrijk en doet aan weidevogelbeheer. Hij huurt 12 hectare natuurland.

  Foto's: Mark Pasveer

 • Vorig jaar nam Ypma een nieuwe ligboxenstal in gebruik. De stal heeft 150 boxen, waarvan 107 voor melkkoeien. "Groeien is geen doel. Ik wil optimaliseren en pas ervoor constant op mijn tenen te moeten lopen", aldus Frank Ypma, wiens vrouw Sieta drieënhalve dag per week werkzaam is in het Antonius Ziekenhuis in Sneek.

  Vorig jaar nam Ypma een nieuwe ligboxenstal in gebruik. De stal heeft 150 boxen, waarvan 107 voor melkkoeien. "Groeien is geen doel. Ik wil optimaliseren en pas ervoor constant op mijn tenen te moeten lopen", aldus Frank Ypma, wiens vrouw Sieta drieënhalve dag per week werkzaam is in het Antonius Ziekenhuis in Sneek.

 • De vernieuwde ligboxental heeft twee kappen en is 35 meter lang en 50 meter breed. De fundering van de oude stal uit 1972 is gebruikt als basis voor de nieuwbouw. "Die stal was extreem plat. Het was daarom geen optie om er tegenaan te bouwen", vertelt Ypma. Naast de bestaande fundering is een nieuwe put gestort om extra stalruimte te creëren. Het bestaande gedeelte is niet onderkelderd.

  De vernieuwde ligboxental heeft twee kappen en is 35 meter lang en 50 meter breed. De fundering van de oude stal uit 1972 is gebruikt als basis voor de nieuwbouw. "Die stal was extreem plat. Het was daarom geen optie om er tegenaan te bouwen", vertelt Ypma. Naast de bestaande fundering is een nieuwe put gestort om extra stalruimte te creëren. Het bestaande gedeelte is niet onderkelderd.

 • De verbrede ligboxenstal heeft nu vijf boxrijen. Verlengen van de bestaande fundering was voor Ypma geen optie, aangezien achter deze stal nog een jongveestal staat. Sinds 1996 staat er een windmolen op het bedrijf. Die levert jaarlijks 130.000 kWh. Dat is genoeg voor drie melkveebedrijven en 30 gezinswoningen, aldus Ypma.

  De verbrede ligboxenstal heeft nu vijf boxrijen. Verlengen van de bestaande fundering was voor Ypma geen optie, aangezien achter deze stal nog een jongveestal staat. Sinds 1996 staat er een windmolen op het bedrijf. Die levert jaarlijks 130.000 kWh. Dat is genoeg voor drie melkveebedrijven en 30 gezinswoningen, aldus Ypma.

 • Vanaf de strozolder kijkt Ypma uit over de boxen. De melkkoeien lopen buiten. Een groep pinken verblijft binnen. Ypma ziet in zichzelf geen manager en past ervoor om met personeel te werken. Hij spitst zich toe op optimalisatie: meer verdienen met hetzelfde aantal koeien. "Ik zet in op meer liters en een langere levensduur. De nieuwe stal draagt daaraan bij", aldus Ypma.

  Vanaf de strozolder kijkt Ypma uit over de boxen. De melkkoeien lopen buiten. Een groep pinken verblijft binnen. Ypma ziet in zichzelf geen manager en past ervoor om met personeel te werken. Hij spitst zich toe op optimalisatie: meer verdienen met hetzelfde aantal koeien. "Ik zet in op meer liters en een langere levensduur. De nieuwe stal draagt daaraan bij", aldus Ypma.

 • Sinds 2010 melkt Ypma in deze 2x10-melkstal, die hij tweedehands kocht. Het rollendjaargemiddelde is 8.255 liter, met 4,51% vet en 3,70% eiwit. Het nieuwe staldeel is sinds de zomer van 2015 in gebruik. De toegenomen stalruimte en het stalvolume doet de koeien goed, evenals de extra lichtinval. Ter indicatie: vorig jaar lag het rjg op 7.665 liter.

  Sinds 2010 melkt Ypma in deze 2x10-melkstal, die hij tweedehands kocht. Het rollendjaargemiddelde is 8.255 liter, met 4,51% vet en 3,70% eiwit. Het nieuwe staldeel is sinds de zomer van 2015 in gebruik. De toegenomen stalruimte en het stalvolume doet de koeien goed, evenals de extra lichtinval. Ter indicatie: vorig jaar lag het rjg op 7.665 liter.

 • Dit is de wachtruimte, achter de melkstal. Met behulp van hekwerk kan Ypma de koeien hier opsluiten. Ypma koos in het nieuwe staldeel voor de emissiearme sleuvenvloer van Swaans beton en vrijligboxen van Wateler. Ypma blijft weidegang toepassen. "De koeien buiten, ik vind het een prachtig gezicht."

  Dit is de wachtruimte, achter de melkstal. Met behulp van hekwerk kan Ypma de koeien hier opsluiten. Ypma koos in het nieuwe staldeel voor de emissiearme sleuvenvloer van Swaans beton en vrijligboxen van Wateler. Ypma blijft weidegang toepassen. "De koeien buiten, ik vind het een prachtig gezicht."

 • Frank en Sieta schromen niet hun nieuwe stal te laten zien aan nieuwsgierige voorbijgangers. Die hebben vrij toegang tot de strozolder. Bij de ingang van de stal kunnen bezoekers iets lezen over de geschiedenis en opbouw van het bedrijf dat al sinds 1946 door de Ypma's wordt bestierd en sinds 1998 familie-eigendom is.

  Frank en Sieta schromen niet hun nieuwe stal te laten zien aan nieuwsgierige voorbijgangers. Die hebben vrij toegang tot de strozolder. Bij de ingang van de stal kunnen bezoekers iets lezen over de geschiedenis en opbouw van het bedrijf dat al sinds 1946 door de Ypma's wordt bestierd en sinds 1998 familie-eigendom is.

 • Vanaf de strozolder kunnen bezoekers een blik werpen op de dieren. Ook het melken is hiervandaan goed te volgen. Een degelijk hekwerk maakt dat kinderen hier veilig kunnen spelen.

  Vanaf de strozolder kunnen bezoekers een blik werpen op de dieren. Ook het melken is hiervandaan goed te volgen. Een degelijk hekwerk maakt dat kinderen hier veilig kunnen spelen.

 • De oude McCormick maakt de strozolder extra geliefd als kinderspeelplaats.

  De oude McCormick maakt de strozolder extra geliefd als kinderspeelplaats.

 • De Ypma's werken sinds augustus 2014 met twee mobiele Iglo Veranda-systemen. Hierin zijn kalveren tot een halfjaar gehuisvest. De Friese melkveehouders hebben goede ervaringen met de buitenopfok. "De kalveren zijn vitaal en gezond. We hebben er geen omkijken naar", aldus Ypma.

  De Ypma's werken sinds augustus 2014 met twee mobiele Iglo Veranda-systemen. Hierin zijn kalveren tot een halfjaar gehuisvest. De Friese melkveehouders hebben goede ervaringen met de buitenopfok. "De kalveren zijn vitaal en gezond. We hebben er geen omkijken naar", aldus Ypma.

 • Ypma vindt kalveropfok uitermate belangrijk. "Een kalf met problemen blijf je tegenkomen", aldus de Fries. Lees in <a href="http://www.boerderij.nl/Digitaal-magazine/?title=28&tn=boerderij%20rundveehouderij">Boerderij Rundveehouderij 34</a> van woensdag 18 mei een uitgebreide reportage over deze wijze van kalveropfok.

  Ypma vindt kalveropfok uitermate belangrijk. "Een kalf met problemen blijf je tegenkomen", aldus de Fries. Lees in Boerderij Rundveehouderij 34 van woensdag 18 mei een uitgebreide reportage over deze wijze van kalveropfok.

Laatste reacties

 • kuiken007

  zo kan het ook!!!!
  is beter bestand tegen prijsdip dan de grote jongens en is groot en interessant genoeg voor afnemers en leveranciers!!!!!

 • kleine boer

  precies super! heeft net als menig ander de gevaarlijke ziekte jaloezie niet en dat maakt gelukkig ook in iets mindere tijden blijven de "gewone"lachen.

 • raika

  prima boer met goede denkwijze!!

Of registreer je om te kunnen reageren.