Rundveehouderij

Foto & video 10 reactieslaatste update:25 apr 2016

Koeientuin succes, stroverdeler niet optimaal

Welzijn en compostering zijn grote pluspunten in de vrijloopstal van Duijndam. Er kwam een extra voerrobot bij voor meer voercapaciteit.

Foto

 • Tim van Bregt (28) en Jan Duijndam (56) zitten samen met Mieke Duijndam (58) in maatschap in Delfgauw (Z-H). De maatschap heeft een biologisch dynamisch veebedrijf: Hoeve Biesland. Het bedrijf telt 155 melkkoeien, 170 stuks jongvee en 190 hectare land. Daarvan is 50 hectare natuurgrond. Vorig jaar voorjaar liet de maatschap een vrijloopstal bouwen; een koeientuin voor meer dan 150 melkkoeien. Boerderij bezocht het bedrijf een jaar later opnieuw en vroeg naar de ervaringen. <br /><em>Foto's: Roel Dijkstra</em>

  Tim van Bregt (28) en Jan Duijndam (56) zitten samen met Mieke Duijndam (58) in maatschap in Delfgauw (Z-H). De maatschap heeft een biologisch dynamisch veebedrijf: Hoeve Biesland. Het bedrijf telt 155 melkkoeien, 170 stuks jongvee en 190 hectare land. Daarvan is 50 hectare natuurgrond. Vorig jaar voorjaar liet de maatschap een vrijloopstal bouwen; een koeientuin voor meer dan 150 melkkoeien. Boerderij bezocht het bedrijf een jaar later opnieuw en vroeg naar de ervaringen. 
  Foto's: Roel Dijkstra

 • Het stalconcept was belangrijk tijdens de bouw, want landschappelijke inpassing was een vereiste. Het bedrijf is ingeklemd tussen een natuurgebied en de steden Delft en Den Haag. Toch springt de stal met een lengte van 167 meter en een hoogte van slechts 6,5 meter wel degelijk in het oog.

  Het stalconcept was belangrijk tijdens de bouw, want landschappelijke inpassing was een vereiste. Het bedrijf is ingeklemd tussen een natuurgebied en de steden Delft en Den Haag. Toch springt de stal met een lengte van 167 meter en een hoogte van slechts 6,5 meter wel degelijk in het oog.

 • Een fraai overzicht in de vrijloopstal. Ventilatie en licht is er voldoende, ook door de witte en transparante gordijnen in het lage dak. Duijndam zette ook in op automatisering. Voorbeelden daarvan zijn deze stroverdeler en twee voerrobots die dagelijks rondjes op het erf maken tussen vrijloop, jongveestal en voeropslag.

  Een fraai overzicht in de vrijloopstal. Ventilatie en licht is er voldoende, ook door de witte en transparante gordijnen in het lage dak. Duijndam zette ook in op automatisering. Voorbeelden daarvan zijn deze stroverdeler en twee voerrobots die dagelijks rondjes op het erf maken tussen vrijloop, jongveestal en voeropslag.

 • Duijndam is erg tevreden over de diergezondheid in de open vrijloopstal. Na het eerste jaar zijn er 80% minder klauwproblemen en het antibioticagebruik is van 0,6 naar 0,4 gezakt. De weerstand van de Fleckvieh-Montbeliarde-koeien is flink vooruitgegaan, stelt hij.

  Duijndam is erg tevreden over de diergezondheid in de open vrijloopstal. Na het eerste jaar zijn er 80% minder klauwproblemen en het antibioticagebruik is van 0,6 naar 0,4 gezakt. De weerstand van de Fleckvieh-Montbeliarde-koeien is flink vooruitgegaan, stelt hij.

 • Op dit moment heeft 20% van de koeien hoorns. Bij de dieren tussen 1 en 2 jaar is dat 50 tot 60%. Bij het jongvee tot 1 jaar is dat 80 à 90%. Bij de melkkoeien valt vooral de rust in de vrijloop op. Van agressie van dominante dieren is geen sprake, terwijl ze elkaar in de separatie wel de tent uit kunnen vechten. Met 30 m² ruimte per dier is er in de vrijloop ook plek genoeg.

  Op dit moment heeft 20% van de koeien hoorns. Bij de dieren tussen 1 en 2 jaar is dat 50 tot 60%. Bij het jongvee tot 1 jaar is dat 80 à 90%. Bij de melkkoeien valt vooral de rust in de vrijloop op. Van agressie van dominante dieren is geen sprake, terwijl ze elkaar in de separatie wel de tent uit kunnen vechten. Met 30 m² ruimte per dier is er in de vrijloop ook plek genoeg.

 • De bodem van de vrijloop bestaat uit 'natuurafval' van het land dat Duijndam beheert. Hij merkt dat het composteren met koeienmest goed gaat. In februari haalde hij een deel van de bodem weg en onder de eerste 10/15 centimeter bleek alles perfect gecomposteerd. Qua mestafzet bleef de gehoopte 1.500 ton nog buiten bereik. Duijndam zette 700 ton af. Ook was het soms lastig om geen verlies te maken. De opbrengstprijs kwam niet altijd in de buurt van de kostprijs van €12 per kuub.

  De bodem van de vrijloop bestaat uit 'natuurafval' van het land dat Duijndam beheert. Hij merkt dat het composteren met koeienmest goed gaat. In februari haalde hij een deel van de bodem weg en onder de eerste 10/15 centimeter bleek alles perfect gecomposteerd. Qua mestafzet bleef de gehoopte 1.500 ton nog buiten bereik. Duijndam zette 700 ton af. Ook was het soms lastig om geen verlies te maken. De opbrengstprijs kwam niet altijd in de buurt van de kostprijs van €12 per kuub.

 • Afgelopen herfst vloog liefst 80% van de voervoorraad (natuurafval) in de fik. Het product was niet optimaal gestapeld en toen er in augustus veel regen viel, drong de nattigheid overal door. Zo werd opnieuw de kiem gelegd voor broei. Brand was het gevolg. Duijndam moest zodoende in de maanden die volgden voor €26.000 aan stro bijkopen.

  Afgelopen herfst vloog liefst 80% van de voervoorraad (natuurafval) in de fik. Het product was niet optimaal gestapeld en toen er in augustus veel regen viel, drong de nattigheid overal door. Zo werd opnieuw de kiem gelegd voor broei. Brand was het gevolg. Duijndam moest zodoende in de maanden die volgden voor €26.000 aan stro bijkopen.

 • Er was nog een brand, en die gaf meer schade. Door een mechanische storing ontstond er vorig jaar brand in de automatische stroverdeler. De hooitouwtjes waren om de assen gaan wikkelen en vielen vervolgens brandend in de vrijloop. Ook smolt een deel van de dakconstructie weg. Totale schade: €80.000. Gelukkig was Duijndam goed verzekerd.

  Er was nog een brand, en die gaf meer schade. Door een mechanische storing ontstond er vorig jaar brand in de automatische stroverdeler. De hooitouwtjes waren om de assen gaan wikkelen en vielen vervolgens brandend in de vrijloop. Ook smolt een deel van de dakconstructie weg. Totale schade: €80.000. Gelukkig was Duijndam goed verzekerd.

 • Los van de brand is er sowieso veel gefinetuned aan de elektronica van de stroverdeler. In het begin stond de machine bij lichte storingen (te) snel stil. Nu draait de stroverdeler technisch goed, maar nog niet optimaal. In het ideaalplaatje van Duijndam strooit de stroverdeler drie keer per dag volautomatisch kleinere porties in. Maar tot nu toe is een keer dagelijks instrooien het maximum. Op dit moment is de veehouder met nieuwe software bezig om dit aan te passen.

  Los van de brand is er sowieso veel gefinetuned aan de elektronica van de stroverdeler. In het begin stond de machine bij lichte storingen (te) snel stil. Nu draait de stroverdeler technisch goed, maar nog niet optimaal. In het ideaalplaatje van Duijndam strooit de stroverdeler drie keer per dag volautomatisch kleinere porties in. Maar tot nu toe is een keer dagelijks instrooien het maximum. Op dit moment is de veehouder met nieuwe software bezig om dit aan te passen.

 • Het finetunen gold niet alleen voor de stroverdeler zelf. Ook het vullen van de machine met strobalen gaat nog niet optimaal.

  Het finetunen gold niet alleen voor de stroverdeler zelf. Ook het vullen van de machine met strobalen gaat nog niet optimaal.

 • De voerrobot wordt bijgevuld in de voeropslag. In 2015 werkte Duijndam nog met een robot, maar begin dit jaar is daar een tweede à €55.000 bijgekomen. Een robot bleek onvoldoende vanwege de stalafstanden, de veestapelgrootte, maar vooral vanwege het product gras. Met dat product ligt de voercapaciteit namelijk veel lager dan bij bijproducten; 350 om 700/800 kilo. Omdat op het bedrijf van Duijndam gras de hoofdmoot van het rantsoen vormt (90%), was dat een probleem.

  De voerrobot wordt bijgevuld in de voeropslag. In 2015 werkte Duijndam nog met een robot, maar begin dit jaar is daar een tweede à €55.000 bijgekomen. Een robot bleek onvoldoende vanwege de stalafstanden, de veestapelgrootte, maar vooral vanwege het product gras. Met dat product ligt de voercapaciteit namelijk veel lager dan bij bijproducten; 350 om 700/800 kilo. Omdat op het bedrijf van Duijndam gras de hoofdmoot van het rantsoen vormt (90%), was dat een probleem.

 • Met een extra voerrobot is er overcapaciteit, maar dat vindt Duijndam ook wel prettig. Als er een keer iets misgaat, is er marge. En met twee robots kan hij de pieken tijdens de weidegang gemakkelijk wegwerken.

  Met een extra voerrobot is er overcapaciteit, maar dat vindt Duijndam ook wel prettig. Als er een keer iets misgaat, is er marge. En met twee robots kan hij de pieken tijdens de weidegang gemakkelijk wegwerken.

 • Duijndam koos aan de zijkant van de stal voor een band in plaats van een voerhek. Het geeft meer welzijn en het is goedkoop, stelt hij. De koeien kunnen ook niet zomaar de stal uit. De mestgang ligt ruim 30 centimeter lager dan het voerpad buiten.

  Duijndam koos aan de zijkant van de stal voor een band in plaats van een voerhek. Het geeft meer welzijn en het is goedkoop, stelt hij. De koeien kunnen ook niet zomaar de stal uit. De mestgang ligt ruim 30 centimeter lager dan het voerpad buiten.

 • Tussen de vrijloop en de 'voerband' lopen de koeien op een dichte vloer. Die wordt schoongehouden door een vaste mestschuif. Hoe dat in zo'n open stal in een strenge winter uitpakt, is lastig te zeggen. Afgelopen winter is er niet of nauwelijks vorst geweest.

  Tussen de vrijloop en de 'voerband' lopen de koeien op een dichte vloer. Die wordt schoongehouden door een vaste mestschuif. Hoe dat in zo'n open stal in een strenge winter uitpakt, is lastig te zeggen. Afgelopen winter is er niet of nauwelijks vorst geweest.

 • Handig: op meerdere plekken op de dichte vloer kan Duijndam een fontein aanzetten. Zo kan de mestschuif ook bij ongunstig (sterk drogend) weer goed zijn werk blijven doen. Het water is percolaatwater van de compostplaats dat via een buizensysteem op de vloer terechtkomt.

  Handig: op meerdere plekken op de dichte vloer kan Duijndam een fontein aanzetten. Zo kan de mestschuif ook bij ongunstig (sterk drogend) weer goed zijn werk blijven doen. Het water is percolaatwater van de compostplaats dat via een buizensysteem op de vloer terechtkomt.

 • Duijndam melkt in een 2x15-zij-aan-zijmelkstal. De koeien waren in de oude situatie een open tandem gewend, maar pasten zich snel aan. Na drie dagen draaide het al perfect. De melkproductie is in een jaar tijd met 1,5 liter per dag gestegen. De gemiddelde jaarproductie is nu 5.500 kg. Duijndam koos er in 2015 voor om geen wachtruimte te maken. Dat bleek een goede keuze. 90 tot 95% van de koeien komt automatisch. Er zijn weinig ophaalkoeien. Een nadeel is de melkmeting. Die werkt nog niet goed en geeft teveel afwijkingen.

  Duijndam melkt in een 2x15-zij-aan-zijmelkstal. De koeien waren in de oude situatie een open tandem gewend, maar pasten zich snel aan. Na drie dagen draaide het al perfect. De melkproductie is in een jaar tijd met 1,5 liter per dag gestegen. De gemiddelde jaarproductie is nu 5.500 kg. Duijndam koos er in 2015 voor om geen wachtruimte te maken. Dat bleek een goede keuze. 90 tot 95% van de koeien komt automatisch. Er zijn weinig ophaalkoeien. Een nadeel is de melkmeting. Die werkt nog niet goed en geeft teveel afwijkingen.

 • De ophaalbrug staat open. Zo lopen de koeien vanuit de melkstal terug de stal in.

  De ophaalbrug staat open. Zo lopen de koeien vanuit de melkstal terug de stal in.

 • De stal bestaat uit drie delen. Deel één is het grootste vrijloopgedeelte, deel twee de melkstal en deel drie is het kleinere vrijloopdeel. Dit deel was een jaar geleden nog niet in gebruik, maar inmiddels lopen er ruim 40 melkkoeien. Ook zijn er enkele varkens gehuisvest.

  De stal bestaat uit drie delen. Deel één is het grootste vrijloopgedeelte, deel twee de melkstal en deel drie is het kleinere vrijloopdeel. Dit deel was een jaar geleden nog niet in gebruik, maar inmiddels lopen er ruim 40 melkkoeien. Ook zijn er enkele varkens gehuisvest.

 • Een bont gezelschap.

  Een bont gezelschap.

 • Duijndam was met 450 zonnepanelen op de jongveestal energieneutraal. Maar omdat er enkele machines bij zijn gekomen (onder meer een extra voerrobot) moet er weer een tandje bij om energieneutraal te worden. Concreet: 150 extra zonnepanelen.

  Duijndam was met 450 zonnepanelen op de jongveestal energieneutraal. Maar omdat er enkele machines bij zijn gekomen (onder meer een extra voerrobot) moet er weer een tandje bij om energieneutraal te worden. Concreet: 150 extra zonnepanelen.

Laatste reacties

 • Farmer4life2

  Lijkt mij erg duur allemaal, wel leuk natuurlijk om de koningin te ontmoeten etc, maar de rekeningen moeten wel betaald worden

 • Nick1983

  Idd Farmer, is niet realistisch. Bij zulk soort bedrijven gaan kijken geeft een verkeerd beeld van de sector. Men zou gaan denken da het met die lage melkprijs allemaal wel meevalt.

 • flyinghollander

  55.000 voor een vector keer 2 minimaal plus de rest er om heen en dan 90% gras voeren, lijkt mij vrij duur? Liever meer overhouden van het melkgeld.
  Maar word deze bodem ook bewerkt? Of alleen opgestrooid? Dan is het toch gewoon een potstal?

 • vink

  voert vnl gras.. Waarom dan die vectors? zet die balen gewoon
  voor het voerhek.

 • a van Gerwen

  Is het een biologisch of ga gangbaar bedrijf.

 • r.haijtink1

  @ A de v, staat onder de eerste foto... BD. Hebben dus iets andere melkprijs, mooi dat mensen andere wegen durven te bewandelen.

 • Dysa

  Dure systemen, en dan alleen maar gras voeren,heb je wel melkprijs nodig die fors boven gangbaar ligt. Snap hier niet veel van, familie van der Lely loves them.

 • landboer

  Klinkt vrijloop wat beter dan potstal ? Deze mensen hebben geen DOC melkprijs natuurlijk ,heb er eigenlijk wel bewondering voor!

 • DJ-D

  850000 liter leveren met al deze kapitaalintensieve produktiefactoren. Weinig rendement op vermogen.

 • Vhouder

  prachtig

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.