Rundveehouderij

Foto & video

Nok dicht en putten gekoppeld in nieuwe stal

De renovatie en nieuwbouw van de nieuwe stal van Jan Klaasen in Wintelre (N.-Br.) vordert gestaag. De nok van het Italiaanse dak is dichtgemaakt en de putten zijn aan elkaar gekoppeld.

Foto

 • Jan Klaasen renoveert de stal en breidt uit tot 250 plaatsen. Boerderij.nl volgt de renovatie en de nieuwbouw van veehouder Jan en zijn broer Frans in Wintelre (N.-Br.). In de vorige update is de luchtwasser geplaatst en is een begin gemaakt met het afwerken van de vloeren en het dichtleggen van het dak. Het dak is nu helemaal dicht en ook in de stal nadert de voltooiing.<br />Foto's: Bert Jansen

  Jan Klaasen renoveert de stal en breidt uit tot 250 plaatsen. Boerderij.nl volgt de renovatie en de nieuwbouw van veehouder Jan en zijn broer Frans in Wintelre (N.-Br.). In de vorige update is de luchtwasser geplaatst en is een begin gemaakt met het afwerken van de vloeren en het dichtleggen van het dak. Het dak is nu helemaal dicht en ook in de stal nadert de voltooiing.
  Foto's: Bert Jansen

 • Met een hoogwerker wordt de tweede nok van de stal dichtgemaakt met lichtdoorlatende platen. Ondanks de winterse omstandigheden werken de medewerkers van het bouwbedrijf gewoon door.

  Met een hoogwerker wordt de tweede nok van de stal dichtgemaakt met lichtdoorlatende platen. Ondanks de winterse omstandigheden werken de medewerkers van het bouwbedrijf gewoon door.

 • De platen zijn in tegenstelling tot de lichtplaten in het dak niet geïsoleerd. Dat is ook niet nodig omdat het de schaduwzijde van de stal betreft. Deze nok heeft een inlaathoogte van 150 centimeter. Bij de andere nok is dat 275 centimeter.

  De platen zijn in tegenstelling tot de lichtplaten in het dak niet geïsoleerd. Dat is ook niet nodig omdat het de schaduwzijde van de stal betreft. Deze nok heeft een inlaathoogte van 150 centimeter. Bij de andere nok is dat 275 centimeter.

 • Ook binnen in de stal gaat het werk door. De laatste weken ligt de focus vooral op het afwerken van de putten en het verbinden van oude en nieuwe delen met elkaar. In het midden van de stal komt een brede doorsteek dwars door de stal. Hier worden voorzieningen gemaakt in de put.

  Ook binnen in de stal gaat het werk door. De laatste weken ligt de focus vooral op het afwerken van de putten en het verbinden van oude en nieuwe delen met elkaar. In het midden van de stal komt een brede doorsteek dwars door de stal. Hier worden voorzieningen gemaakt in de put.

 • Ook worden bestaande putten opnieuw aan elkaar verbonden. Er worden uitsparingen in het bestaande gedeelte gemaakt. Op de achtergrond één van de twee luchtwassers die in december is geplaatst. Vorige maand kreeg de stal een proefstalstatus met een bijzondere emissiefactor van 7,4 kilo ammoniak per dierplaats per jaar.

  Ook worden bestaande putten opnieuw aan elkaar verbonden. Er worden uitsparingen in het bestaande gedeelte gemaakt. Op de achtergrond één van de twee luchtwassers die in december is geplaatst. Vorige maand kreeg de stal een proefstalstatus met een bijzondere emissiefactor van 7,4 kilo ammoniak per dierplaats per jaar.

 • Links de bestaande put, rechts de nieuwe put. Straks moet het één mixcircuit voor de mest worden. Daarom wordt de bestaande put met een doorsteek aangesloten op de nieuwe put.

  Links de bestaande put, rechts de nieuwe put. Straks moet het één mixcircuit voor de mest worden. Daarom wordt de bestaande put met een doorsteek aangesloten op de nieuwe put.

 • De koeien zijn tijdens de hele operatie in de stal gebleven, omdat het een gedeeltelijke renovatie is. Er is een tijdelijke voerbuis gemaakt, in afwachting van het voerhek. Deze wordt over twee weken geplaatst. De buis functioneert volgens Klaasen prima. Ondanks dat er maar voor de helft van de koeien een tijdelijke vreetplek is, blijft het rustig in de stal.

  De koeien zijn tijdens de hele operatie in de stal gebleven, omdat het een gedeeltelijke renovatie is. Er is een tijdelijke voerbuis gemaakt, in afwachting van het voerhek. Deze wordt over twee weken geplaatst. De buis functioneert volgens Klaasen prima. Ondanks dat er maar voor de helft van de koeien een tijdelijke vreetplek is, blijft het rustig in de stal.

 • Een deel van de stal wordt nog niet ingericht. De veehouder wil deze ruimte reserveren om in de toekomst een automatisch voersysteem te kunnen plaatsen. Tot die tijd gebruikt hij de ruimte voor opslag. De open zijde wordt met een windbreekgordijn afgesloten.

  Een deel van de stal wordt nog niet ingericht. De veehouder wil deze ruimte reserveren om in de toekomst een automatisch voersysteem te kunnen plaatsen. Tot die tijd gebruikt hij de ruimte voor opslag. De open zijde wordt met een windbreekgordijn afgesloten.

Rene Stevens

Of registreer je om te kunnen reageren.