Rundveehouderij

Foto & video 4 reacties

Luchtwassers gaan door het dak

De renovatie van de stal van Jan en Frans Klaasen nadert de voltooiing. Vorige week is de luchtwasser geplaatst en het dak dichtgelegd.

Foto

 • Jan Klaasen en zijn broer Frans uit het Brabantse Wintelre renoveren hun stal en breiden uit tot 250 plaatsen. Bijzonder zijn het Italiaanse dak en een luchtwasser. Boerderij.nl volgt de renovatie en de nieuwbouw. Op deze foto de situatie bij aanvang van de operatie. <a href="http://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Foto-Video/2015/11/Laatste-asbest-eraf-eerste-spanten-geplaatst-2717452W/">In de vorige update</a> zijn de spanten gezet. Nu wordt de luchtwasser geplaatst. Ook is een begin gemaakt met het afwerken van de vloeren en het dichtleggen van het dak. Foto's: Bert Jansen

  Jan Klaasen en zijn broer Frans uit het Brabantse Wintelre renoveren hun stal en breiden uit tot 250 plaatsen. Bijzonder zijn het Italiaanse dak en een luchtwasser. Boerderij.nl volgt de renovatie en de nieuwbouw. Op deze foto de situatie bij aanvang van de operatie. In de vorige update zijn de spanten gezet. Nu wordt de luchtwasser geplaatst. Ook is een begin gemaakt met het afwerken van de vloeren en het dichtleggen van het dak. Foto's: Bert Jansen

 • De luchtwassers staan te wachten totdat ze kunnen worden geplaatst. In het dak is een uitsparing gemaakt, waarlangs de wassers naar binnen kunnen worden getild.

  De luchtwassers staan te wachten totdat ze kunnen worden geplaatst. In het dak is een uitsparing gemaakt, waarlangs de wassers naar binnen kunnen worden getild.

 • De zogenoemde master wordt als eerste geplaatst. Omdat er twee nokken in de stal zitten is er voor gekozen de wasser in tweeën te 'knippen'; de 'master' is de hoofdwasser, met onder andere de besturing. De tweede wasser heeft de naam 'slave'.

  De zogenoemde master wordt als eerste geplaatst. Omdat er twee nokken in de stal zitten is er voor gekozen de wasser in tweeën te 'knippen'; de 'master' is de hoofdwasser, met onder andere de besturing. De tweede wasser heeft de naam 'slave'.

 • Het is passen en meten, maar het past precies door de uitsparing. De wassers komen in beide nokken te staan. Dat is logisch, omdat de ammoniak zich in beide delen van het dak bevindt.

  Het is passen en meten, maar het past precies door de uitsparing. De wassers komen in beide nokken te staan. Dat is logisch, omdat de ammoniak zich in beide delen van het dak bevindt.

 • De wasser is geplaatst. De capaciteit van de wassers gezamenlijk is 162.000 kuub per uur. Meer over de werking van de luchtwasser in de volgende update.

  De wasser is geplaatst. De capaciteit van de wassers gezamenlijk is 162.000 kuub per uur. Meer over de werking van de luchtwasser in de volgende update.

 • Ook de andere werkzaamheden aan de stal gaan door. Hier worden voorbereidingen getroffen voor het storten van het eerste deel van de voergang.

  Ook de andere werkzaamheden aan de stal gaan door. Hier worden voorbereidingen getroffen voor het storten van het eerste deel van de voergang.

 • Na het storten wordt de betonvloer gevlinderd voor een gladde afwerking.

  Na het storten wordt de betonvloer gevlinderd voor een gladde afwerking.

 • De golfplaten liggen klaar om op het dak te worden gelegd. In totaal is straks een oppervlakte van 3.900 vierkante meter aan golfplaten gemonteerd.

  De golfplaten liggen klaar om op het dak te worden gelegd. In totaal is straks een oppervlakte van 3.900 vierkante meter aan golfplaten gemonteerd.

 • Hier is de vorm van het typische Italiaanse dak goed zichtbaar. Het voordeel van deze dakconstructie is de goede ventilatie bij een minder hoge stal en veel natuurlijk licht in de stal.

  Hier is de vorm van het typische Italiaanse dak goed zichtbaar. Het voordeel van deze dakconstructie is de goede ventilatie bij een minder hoge stal en veel natuurlijk licht in de stal.

Rene Stevens

Laatste reacties

 • beenackers

  een luchtwasser in een stal met een italiaans dak lijkt me toch wel erg vreemd. Door de dakconstructie verdwijnt toch de stallucht naar buiten voordat het door de luchtwasser is gegaan?

 • vof klaasen

  Klopt Beenackers, staat er ook niet helemaal correct. Was zo oorspronkelijk wel bedoeld, maar door de luchtwasser worden nu deze openingen dichtgemaakt met lichtdoorlatende platen. Door de breedte van de stal was 1 nok zowieso geen optie. Groet, jan

 • beenackers

  oke Jan, duidelijk.
  succes met de bouw

 • alco1

  Je moet wat met die luchtwassers, maar ergens is het de grootste onzin die er bestaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.