Rundveehouderij

Foto & video 6 reacties

Compacte stal met open karakter

Vof Keuper-Hoftijzer liet dit jaar een serrestal bouwen. Onder meer met melkrobots en automatisch boxvulsysteem. 28 augustus is er open dag.

Foto

 • Manfred Keuper (40) heeft samen met zijn vrouw Jolanda (34) in vof in De Heurne (Gld.) een veebedrijf met 84 melkkoeien, 78 stuks jongvee en 53 hectare land, waarvan 18 hectare pacht. Hij liet begin dit jaar een serrestal voor 125 melkkoeien bouwen. Die vervangt de oude met capaciteit voor 72 dieren. Die stal wordt opnieuw ingericht voor het jongvee.

  Manfred Keuper (40) heeft samen met zijn vrouw Jolanda (34) in vof in De Heurne (Gld.) een veebedrijf met 84 melkkoeien, 78 stuks jongvee en 53 hectare land, waarvan 18 hectare pacht. Hij liet begin dit jaar een serrestal voor 125 melkkoeien bouwen. Die vervangt de oude met capaciteit voor 72 dieren. Die stal wordt opnieuw ingericht voor het jongvee.

  Foto: Hans Prinsen
 • Een fraai overzicht van de antracietblauwe serrestal met vijf bogen. Keuper koos voor een serrestal vanwege de extra ventilatie en het licht. Maar ook vanwege de landschappelijke inpassing. De stalkleur is niet te opvallend en de nokhoogte - 7,5 meter - is beperkt. Bij traditionele stalbouw was dit 12 meter geweest. Wat verder opvalt, is dat de stal compact en bijna vierkant is: 38 meter lang en 36 meter breed.

  Een fraai overzicht van de antracietblauwe serrestal met vijf bogen. Keuper koos voor een serrestal vanwege de extra ventilatie en het licht. Maar ook vanwege de landschappelijke inpassing. De stalkleur is niet te opvallend en de nokhoogte - 7,5 meter - is beperkt. Bij traditionele stalbouw was dit 12 meter geweest. Wat verder opvalt, is dat de stal compact en bijna vierkant is: 38 meter lang en 36 meter breed.

  Foto: Hans Prinsen
 • Een overzicht in de stal, gezien vanaf de separatieruimtes. Daarachter zitten de melkrobots en het ligboxengedeelte. De serrestal voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij en kostte €6.750 per koeplaats. Een behoorlijk prijskaartje, maar dat komt vooral de keuze voor melkrobots en een volledig onderkelderde vloer. In de kelder kan 3.000 kuub mest opgeslagen worden.

  Een overzicht in de stal, gezien vanaf de separatieruimtes. Daarachter zitten de melkrobots en het ligboxengedeelte. De serrestal voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij en kostte €6.750 per koeplaats. Een behoorlijk prijskaartje, maar dat komt vooral de keuze voor melkrobots en een volledig onderkelderde vloer. In de kelder kan 3.000 kuub mest opgeslagen worden.

  Foto: Hans Prinsen
 • De stal is overzichtelijk ingericht en is nagenoeg gespiegeld. De voergang bevindt zich in het midden. Aan beide zijkanten is achtereenvolgens ruimte voor een strohok/separatieruimte, een melkrobot en het ligboxengedeelte. De koeien staan evengoed wel in één groep. Aan het eind van de voergang is een doorsteek die vrij koeverkeer mogelijk maakt. Let ook op de gecoate voergang.

  De stal is overzichtelijk ingericht en is nagenoeg gespiegeld. De voergang bevindt zich in het midden. Aan beide zijkanten is achtereenvolgens ruimte voor een strohok/separatieruimte, een melkrobot en het ligboxengedeelte. De koeien staan evengoed wel in één groep. Aan het eind van de voergang is een doorsteek die vrij koeverkeer mogelijk maakt. Let ook op de gecoate voergang.

  Foto: Hans Prinsen
 • Keuper harkt het diepstrooisel in de boxen aan. Hier is het open karakter van de serrestal nog eens goed te zien. Het landschap rondom de stal is nergens te missen. Zeker niet als de ventilatiegordijnen volledig - 5 meter - openstaan. De veehouder past overigens weidegang toe. Vandaar de lege boxen.

  Keuper harkt het diepstrooisel in de boxen aan. Hier is het open karakter van de serrestal nog eens goed te zien. Het landschap rondom de stal is nergens te missen. Zeker niet als de ventilatiegordijnen volledig - 5 meter - openstaan. De veehouder past overigens weidegang toe. Vandaar de lege boxen.

  Foto: Hans Prinsen
 • De stal is nu een halfjaar in gebruik. De eerste koeien gingen 24 februari naar binnen. Ze lopen op een emissiearme vloer W4-vloer van HCI. Dit is een dichte blokkenvloer met om de 1,20 meter een mestspleet die door een kunststof flap afgesloten wordt. De twee mestgangen naast de voergang zijn overigens extra breed: ruim 4 meter. Een eis voor de maatlat.

  De stal is nu een halfjaar in gebruik. De eerste koeien gingen 24 februari naar binnen. Ze lopen op een emissiearme vloer W4-vloer van HCI. Dit is een dichte blokkenvloer met om de 1,20 meter een mestspleet die door een kunststof flap afgesloten wordt. De twee mestgangen naast de voergang zijn overigens extra breed: ruim 4 meter. Een eis voor de maatlat.

  Foto: Hans Prinsen
 • De koeien lopen goed op de emissiearme vloer. Door het grote loopvlak hebben de dieren veel grip, merkt Keuper. Het gunstigere prijskaartje van een dichte emissiearme vloer had uiteraard ook zo zijn voordeel.

  De koeien lopen goed op de emissiearme vloer. Door het grote loopvlak hebben de dieren veel grip, merkt Keuper. Het gunstigere prijskaartje van een dichte emissiearme vloer had uiteraard ook zo zijn voordeel.

  Foto: Hans Prinsen
 • Een JOZ-mestrobot maakt de vloer schoon. Dat gaat prima, ook in combinatie met het diepstrooisel in de boxen. Soms loopt de robot in een specifieke hoek vast, maar veel problemen geeft dit niet.

  Een JOZ-mestrobot maakt de vloer schoon. Dat gaat prima, ook in combinatie met het diepstrooisel in de boxen. Soms loopt de robot in een specifieke hoek vast, maar veel problemen geeft dit niet.

  Foto: Hans Prinsen
 • De mestrobot krijgt ook hulp van een sproeisysteem. Dit is een druppelslang die in de nok gemonteerd is. Zo blijft de vloer vochtig genoeg. De extra kosten waren te overzien: €1.300. Keuper deed de montage wel zelf.

  De mestrobot krijgt ook hulp van een sproeisysteem. Dit is een druppelslang die in de nok gemonteerd is. Zo blijft de vloer vochtig genoeg. De extra kosten waren te overzien: €1.300. Keuper deed de montage wel zelf.

  Foto: Hans Prinsen
 • Het sproeisysteem staat aan. De vloer wordt vochtig gemaakt voordat de mestrobot zijn ronde maakt.

  Het sproeisysteem staat aan. De vloer wordt vochtig gemaakt voordat de mestrobot zijn ronde maakt.

  Foto: Hans Prinsen
 • Dit is de doorsteek aan de achterkant van de stal. Zo kunnen de koeien de hele stal rondlopen. Linksvoor is nog net de automatische koeborstel te zien.

  Dit is de doorsteek aan de achterkant van de stal. Zo kunnen de koeien de hele stal rondlopen. Linksvoor is nog net de automatische koeborstel te zien.

  Foto: Hans Prinsen
 • In die doorsteek bevinden zich ook twee waterbakken met automatisch rondpompsysteem. Onder beide bakken is een extra mestafstort gemaakt. Hier kan Keuper in geval van nood zelf nog wat mest naartoe schuiven.

  In die doorsteek bevinden zich ook twee waterbakken met automatisch rondpompsysteem. Onder beide bakken is een extra mestafstort gemaakt. Hier kan Keuper in geval van nood zelf nog wat mest naartoe schuiven.

  Foto: Hans Prinsen
 • Keuper kan zo vanaf de voergang naar de doorsteek lopen, en andersom. Hier is ook een kraan gemonteerd, zodat hij zijn laarzen kan afspoelen.

  Keuper kan zo vanaf de voergang naar de doorsteek lopen, en andersom. Hier is ook een kraan gemonteerd, zodat hij zijn laarzen kan afspoelen.

  Foto: Hans Prinsen
 • De mest wordt gescheiden en komt - ook achterin de stal - in de mestscheider rechtsboven terecht. Het diepstrooisel komt vervolgens in deze zwarte bak aan een rails terecht. Dit is het Cobra-systeem. Het is een automatisch boxvulsysteem. Het is een concept waarmee Keuper in de oude stal al werkte. Tot tevredenheid, want de Cobra is meeverhuisd naar de serrestal.

  De mest wordt gescheiden en komt - ook achterin de stal - in de mestscheider rechtsboven terecht. Het diepstrooisel komt vervolgens in deze zwarte bak aan een rails terecht. Dit is het Cobra-systeem. Het is een automatisch boxvulsysteem. Het is een concept waarmee Keuper in de oude stal al werkte. Tot tevredenheid, want de Cobra is meeverhuisd naar de serrestal.

  Foto: Hans Prinsen
 • Als de Cobra gevuld is, maakt deze zijn ronde door de stal. Zowel de boxen links als rechts van de rails worden automatisch met diepstrooisel gevuld. De kosten van dit systeem zijn €150 per koeplaats. In de serrestal liggen die kosten lager, omdat Keuper al niet meer hoefde te investeren in een mestscheider en enkele andere onderdelen.

  Als de Cobra gevuld is, maakt deze zijn ronde door de stal. Zowel de boxen links als rechts van de rails worden automatisch met diepstrooisel gevuld. De kosten van dit systeem zijn €150 per koeplaats. In de serrestal liggen die kosten lager, omdat Keuper al niet meer hoefde te investeren in een mestscheider en enkele andere onderdelen.

  Foto: Hans Prinsen
 • Een Cobra tussen de koeien. De dieren worden er niet warm of koud van. Ze blijven rustig liggen als de boxen volgestrooid worden.

  Een Cobra tussen de koeien. De dieren worden er niet warm of koud van. Ze blijven rustig liggen als de boxen volgestrooid worden.

  Foto: Hans Prinsen
 • Het diepstrooisel bevalt Keuper tot nu toe goed. Het is een mooi zacht ligbed en de koeien hebben geen kale hakken meer. De dieren liggen overigens in zwevende boxen.

  Het diepstrooisel bevalt Keuper tot nu toe goed. Het is een mooi zacht ligbed en de koeien hebben geen kale hakken meer. De dieren liggen overigens in zwevende boxen.

  Foto: Hans Prinsen
 • Een overzicht van de twee Boumatic-melkrobots. Keuper wilde arbeidsverlichting nadat hij jarenlang in een 2x6-visgraat 70 koeien in twee uur tijd moest melken. Nu heeft hij eindelijk arbeidsgemak. Bovendien is hij flexibeler. Grote winstpunten, stelt hij. De gemiddelde melkproductie bedraagt nu 32 liter. Het aantal melkingen zit rond 2,6 per dag.

  Een overzicht van de twee Boumatic-melkrobots. Keuper wilde arbeidsverlichting nadat hij jarenlang in een 2x6-visgraat 70 koeien in twee uur tijd moest melken. Nu heeft hij eindelijk arbeidsgemak. Bovendien is hij flexibeler. Grote winstpunten, stelt hij. De gemiddelde melkproductie bedraagt nu 32 liter. Het aantal melkingen zit rond 2,6 per dag.

  Foto: Hans Prinsen
 • Keuper koos voor een Boumatic vanwege de eenvoudige techniek en de toegankelijkheid. Ook vanuit de separatie - zie foto - kunnen de koeien er vlot bij. De veehouder vindt het daarnaast prettig dat het een compacte melkstal is. Het is geen complete unit met veel tierelantijntjes.

  Keuper koos voor een Boumatic vanwege de eenvoudige techniek en de toegankelijkheid. Ook vanuit de separatie - zie foto - kunnen de koeien er vlot bij. De veehouder vindt het daarnaast prettig dat het een compacte melkstal is. Het is geen complete unit met veel tierelantijntjes.

  Foto: Hans Prinsen
 • De melktank staat buiten en heeft capaciteit voor 15.000 liter melk. Dit was vooral een keuze om ruimte in de stal te besparen.

  De melktank staat buiten en heeft capaciteit voor 15.000 liter melk. Dit was vooral een keuze om ruimte in de stal te besparen.

  Foto: Hans Prinsen
 • Hier is de separatie achter een van de melkrobots te zien. Links een ruim strohok, rechts ervan een separatieruimte en daarnaast weer de robot. Met hekken kan Keuper eenvoudig separeren.

  Hier is de separatie achter een van de melkrobots te zien. Links een ruim strohok, rechts ervan een separatieruimte en daarnaast weer de robot. Met hekken kan Keuper eenvoudig separeren.

  Foto: Hans Prinsen
 • Dit is de separatieruimte. Er zijn twee diepstrooiselboxen. Aan de andere kant van de voergang is dit precies hetzelfde. De rails van de Cobra lopen door naar deze boxen. Geen extra arbeid dus.

  Dit is de separatieruimte. Er zijn twee diepstrooiselboxen. Aan de andere kant van de voergang is dit precies hetzelfde. De rails van de Cobra lopen door naar deze boxen. Geen extra arbeid dus.

  Foto: Hans Prinsen
 • En dit is het ruime strohok, met uitloop naar buiten. Aan de andere kant van de voergang is het strohok iets kleiner. Hier bevindt zich ook de machinekamer.

  En dit is het ruime strohok, met uitloop naar buiten. Aan de andere kant van de voergang is het strohok iets kleiner. Hier bevindt zich ook de machinekamer.

  Foto: Hans Prinsen
 • Keuper heeft nu nog 84 melkkoeien, maar wil in twee tot drie jaar doorgroeien naar 125 dieren. Dat moet met eigen aanwas gebeuren. Dan is wel extra land nodig. Bij een volledige stalbezetting moet daar nog 13 hectare (pacht) bijkomen. Daarop oriënteert de veehouder zich nu al.</p>
<p> </p>
<p>Vof Keuper-Hoftijzer houdt vrijdag 28 augustus van 10.30 tot 18.30 uur open dag. Adres: Lage Heurnseweg 30 in De Heurne.

  Keuper heeft nu nog 84 melkkoeien, maar wil in twee tot drie jaar doorgroeien naar 125 dieren. Dat moet met eigen aanwas gebeuren. Dan is wel extra land nodig. Bij een volledige stalbezetting moet daar nog 13 hectare (pacht) bijkomen. Daarop oriënteert de veehouder zich nu al.

   

  Vof Keuper-Hoftijzer houdt vrijdag 28 augustus van 10.30 tot 18.30 uur open dag. Adres: Lage Heurnseweg 30 in De Heurne.

  Foto: Hans Prinsen

Laatste reacties

 • timo


  Mooie stal !!! Alleen wel een fors prijskaartje..........

 • gvanlaar

  erg mooie stal en doordachte systemen. ook handig zo'n kraantje om laarze  af te spoelen achter in de stal! veel succes alleen wel erg duur!!

 • schoenmakers1

  toch wel raar, zoveel koeien in de boxen liggen, ik zou die maar opruimen, die passen toch niet op een bedrijf dat de koeien buiten wil hebben, of zouden de koeien meer verstand hebben als de mensen

 • flyinghollander

  Snap alleen niet waarom vastzet verstek met 3 rij er kan je toch niet alles vast en met combi robot is toch selectie hoek genoeg voor vastzetten 

 • g.g


  mooie stal, past alleen niet bij de rest van de gebouwen

   

 • melkkoeienboer

  Waterbakken zitten veel te hoog. Dat drinkt niet makkelijk . Waterniveau op 60/65 cm is hoog zat

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.