Rundveehouderij

Foto & video 4 reacties

Zo wordt sperma voor vaarsjes gemaakt

Het Nederlands-Amerikaanse bedrijf ST Benelux (Sexing Technologies) in Deventer is het enige bedrijf in Nederland dat sperma van stieren kan seksen in mannelijk en vrouwelijk sperma. Boerderij neemt een kijkje achter de schermen.

Foto

 • Per jaar gaan bij Sexing Technologies in Nederland tussen de 150.000 en 250.000 gesekste rietjes over de toonbank. Het bedrijf verwerkt sperma van CRV, KI-Samen en KI-Kampen. De techniek van het scheiden is gebaseerd op het gewichtsverschil tussen X- (vrouwelijk) en Y-chromosomen (mannelijk). Het bedrijf maakt per dag meestal 1.200 doses sperma van maximaal drie stieren.

  Per jaar gaan bij Sexing Technologies in Nederland tussen de 150.000 en 250.000 gesekste rietjes over de toonbank. Het bedrijf verwerkt sperma van CRV, KI-Samen en KI-Kampen. De techniek van het scheiden is gebaseerd op het gewichtsverschil tussen X- (vrouwelijk) en Y-chromosomen (mannelijk). Het bedrijf maakt per dag meestal 1.200 doses sperma van maximaal drie stieren.

  Foto: Ronald Hissink
 • Voordat het sperma de scheidingsmachine ingaat, moet het eerst worden bewerkt. Hier voegt een medewerker kleurstof aan het sperma toe. Daardoor is verschil te zien tussen de spermacellen die een vrouwelijke nakomeling (X) zullen geven en een mannelijke (Y).

  Voordat het sperma de scheidingsmachine ingaat, moet het eerst worden bewerkt. Hier voegt een medewerker kleurstof aan het sperma toe. Daardoor is verschil te zien tussen de spermacellen die een vrouwelijke nakomeling (X) zullen geven en een mannelijke (Y).

  Foto: Ronald Hissink
 • Monitoren van het sorteerproces in de modulaire flowcytometer. Detectoren meten de hoeveelheid fluorescentie van de kleurstof. Spermacellen met het X-chromosoom absorberen namelijk meer kleurstof dan die met het Y-chromosoom. De detectoren geven dan een positieve of negatieve lading aan de te selecteren spermacel. Door het grotere X-chromosoom straalt het vrouwelijk sperma lichter dan het mannelijk sperma.

  Monitoren van het sorteerproces in de modulaire flowcytometer. Detectoren meten de hoeveelheid fluorescentie van de kleurstof. Spermacellen met het X-chromosoom absorberen namelijk meer kleurstof dan die met het Y-chromosoom. De detectoren geven dan een positieve of negatieve lading aan de te selecteren spermacel. Door het grotere X-chromosoom straalt het vrouwelijk sperma lichter dan het mannelijk sperma.

  Foto: Ronald Hissink
 • Daarna worden de cellen gescheiden in drie stromen: positief geladen cellen, negatief geladen cellen en niet-geladen cellen waarvan het geslacht niet kan worden vastgesteld. Het gesekste sperma wordt opgevangen, het is hier rechts op de foto te zien.

  Daarna worden de cellen gescheiden in drie stromen: positief geladen cellen, negatief geladen cellen en niet-geladen cellen waarvan het geslacht niet kan worden vastgesteld. Het gesekste sperma wordt opgevangen, het is hier rechts op de foto te zien.

  Foto: Ronald Hissink
 • De spuitmond waar de druppels met zaadcellen uitkomen, met daarnaast en daarachter de objectieven die het sperma beoordelen. Er worden 40.000 tot 50.000 druppeltjes per seconde geproduceerd. Elk druppeltje bevat normaliter één spermacel. Eén voor één worden de spermacellen beoordeeld. Spermacellen die het gewenste geslacht gaan produceren worden gescheiden van de andere cellen. Dit kan met meer dan 90 procent nauwkeurigheid.

  De spuitmond waar de druppels met zaadcellen uitkomen, met daarnaast en daarachter de objectieven die het sperma beoordelen. Er worden 40.000 tot 50.000 druppeltjes per seconde geproduceerd. Elk druppeltje bevat normaliter één spermacel. Eén voor één worden de spermacellen beoordeeld. Spermacellen die het gewenste geslacht gaan produceren worden gescheiden van de andere cellen. Dit kan met meer dan 90 procent nauwkeurigheid.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het gesekst sperma wordt opgevangen in speciale tubes die langzaam moeten afkoelen. Het afkoelen gebeurd in de koelcel. Daarna vindt de verdere verwerking plaats.

  Het gesekst sperma wordt opgevangen in speciale tubes die langzaam moeten afkoelen. Het afkoelen gebeurd in de koelcel. Daarna vindt de verdere verwerking plaats.

  Foto: Ronald Hissink
 • De tubes met gesekst product gaan in een centrifuge om de vloeistof te scheiden van de spermacellen. Daarna worden speciale vloeistoffen (media) toegevoegd om het sperma te beschermen en het bevruchtend vermogen te maximaliseren. Met de nieuwste technieken liggen de vruchtbaarheidsresultaten nu boven de 90 procent ten opzichte van conventioneel sperma.

  De tubes met gesekst product gaan in een centrifuge om de vloeistof te scheiden van de spermacellen. Daarna worden speciale vloeistoffen (media) toegevoegd om het sperma te beschermen en het bevruchtend vermogen te maximaliseren. Met de nieuwste technieken liggen de vruchtbaarheidsresultaten nu boven de 90 procent ten opzichte van conventioneel sperma.

  Foto: Ronald Hissink
 • De laatste fase van het proces: het afvullen van het gesekste sperma in rode rietjes.

  De laatste fase van het proces: het afvullen van het gesekste sperma in rode rietjes.

  Foto: Ronald Hissink
 • Van veelgebruikte topstieren kunnen net zoveel rietjes gesekst sperma (afgevuld op 2 miljoen cellen per rietje) als conventioneel sperma (afgevuld op 15 miljoen cellen per rietje) worden gemaakt.

  Van veelgebruikte topstieren kunnen net zoveel rietjes gesekst sperma (afgevuld op 2 miljoen cellen per rietje) als conventioneel sperma (afgevuld op 15 miljoen cellen per rietje) worden gemaakt.

  Foto: Ronald Hissink
 • Geproduceerde gesekste doses gaan diepgevroren in het vat van de klant. Het scheidingsproces neemt per ejaculaat ongeveer 14 uur tijd in beslag.

  Geproduceerde gesekste doses gaan diepgevroren in het vat van de klant. Het scheidingsproces neemt per ejaculaat ongeveer 14 uur tijd in beslag.

  Foto: Ronald Hissink
 • Gesekst sperma in quarantaine, klaar om verzonden te worden naar de klanten. in Nederland en België.

  Gesekst sperma in quarantaine, klaar om verzonden te worden naar de klanten. in Nederland en België.

  Foto: Ronald Hissink

Rene Stevens

Laatste reacties

 • tikka


  Ik heb altijd gedacht dat Ki-samen bij Cogent in G-Br liet scheiden, en dat Cogent betere apparatuur had dan CRV en dat daarom het gesexte sperma van Samen beter was. 2 miljoen zaadcellen lijkt mij erg weinig per rietje oerigens vind ik 15 mil. voor convetioneel sperma ook aan de lage kant.

 • M.harmsen

  je hebt er maar 1 nodig.....

 • maatje 1904

  ik heb het idee dat ik alleen de stier tjes krijg de laatste jaren

 • koestal

  de prijs van stiertjes stijgt nu ook al

Of registreer je om te kunnen reageren.