Rundveehouderij

Foto & video 4 reacties

Bijzondere stal met koetshuis en villa

Hassink gaat villa Bakhuis-vlees produceren en natuur beheren in een fraaie, nieuwe natuurboerderij aan de IJssel. 23 mei is er een open dag.

Foto

 • <p>Albert Hassink (33) zit in het Gelderse Oene in vof met oom Wim (65), tante Riekie (57) en broer Teun (29). De vof heeft een bedrijf met 150 melkkoeien, 150 stuks jongvee en 100 Fleckvieh-stieren. De vof maakt een bijzondere stap vooruit. In samenwerking met Stichting de Nijensteen, die zich inzet voor duurzame landbouw, natuurbeheer en behoud van cultuurhistorische elementen in het landschap, realiseerde het een natuurboerderij. Op een fraaie plek, pal aan de Gelderse kant van de IJssel.</p>

  Albert Hassink (33) zit in het Gelderse Oene in vof met oom Wim (65), tante Riekie (57) en broer Teun (29). De vof heeft een bedrijf met 150 melkkoeien, 150 stuks jongvee en 100 Fleckvieh-stieren. De vof maakt een bijzondere stap vooruit. In samenwerking met Stichting de Nijensteen, die zich inzet voor duurzame landbouw, natuurbeheer en behoud van cultuurhistorische elementen in het landschap, realiseerde het een natuurboerderij. Op een fraaie plek, pal aan de Gelderse kant van de IJssel.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • <p>Dit is die natuurboerderij. De aanleiding voor de samenwerking tussen Hassink en de stichting was een Boerderij-advertentie in december 2012. Kortweg: stichting zocht boer. Het idee: een erfpachtconstructie met daarin het bouwblok, 15 hectare grasland en 16 hectare natuur om te beheren. Én een nieuwe stal voor 135 Fleckvieh-stieren en 150 stuks jongvee. Voor Hassink een mooie kans. Hij kon op zijn oude bedrijfslocatie niet verder groeien en had al ervaring met natuurbeheer in de uiterwaarden van de IJssel. Bovendien juichten gemeente en provincie de stap toe. Zo kon de stalbouw eind vorig jaar van start gaan.</p>

  Dit is die natuurboerderij. De aanleiding voor de samenwerking tussen Hassink en de stichting was een Boerderij-advertentie in december 2012. Kortweg: stichting zocht boer. Het idee: een erfpachtconstructie met daarin het bouwblok, 15 hectare grasland en 16 hectare natuur om te beheren. Én een nieuwe stal voor 135 Fleckvieh-stieren en 150 stuks jongvee. Voor Hassink een mooie kans. Hij kon op zijn oude bedrijfslocatie niet verder groeien en had al ervaring met natuurbeheer in de uiterwaarden van de IJssel. Bovendien juichten gemeente en provincie de stap toe. Zo kon de stalbouw eind vorig jaar van start gaan.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • <p>Een 'omvangrijk' cultuurhistorisch element vlak voor de stal. Dit zijn - op ware grootte - de contouren van villa Bakhuis. Deze villa stond voorheen op deze locatie en er is nu een fraai kunstwerk van gemaakt.</p>

  Een 'omvangrijk' cultuurhistorisch element vlak voor de stal. Dit zijn - op ware grootte - de contouren van villa Bakhuis. Deze villa stond voorheen op deze locatie en er is nu een fraai kunstwerk van gemaakt.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • <p>En dit is de stal. Een architectonische, zwarte stal die bijna even breed als lang is: 40 om 50 meter. De natuurboerderij moest aan meerdere eisen voldoen. Voor de stal waren dat duurzaamheid (zonnepanelen, ledverlichting) en dierenwelzijn (stroverdeler, borstels). Maar ook natuurbeheer, openheid (achtererf is open voor bezoekers) en cultuurhistorische elementen (villa Bakhuis en koetshuis) waren voorwaarden.</p>

  En dit is de stal. Een architectonische, zwarte stal die bijna even breed als lang is: 40 om 50 meter. De natuurboerderij moest aan meerdere eisen voldoen. Voor de stal waren dat duurzaamheid (zonnepanelen, ledverlichting) en dierenwelzijn (stroverdeler, borstels). Maar ook natuurbeheer, openheid (achtererf is open voor bezoekers) en cultuurhistorische elementen (villa Bakhuis en koetshuis) waren voorwaarden.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • <p>Een overzicht in de hier nog grotendeels lege stal. Van links naar rechts: jongveegedeelte (150 dieren), voergang 1, eerste rij stierenhokken (leeg), tweede rij stierenhokken (stro) en voergang 2. In totaal is er capaciteit voor 135 stieren. Tijdens deze reportage stonden er krap 50 stieren in de stal en zat de stalbouw in de afrondende fase.</p>

  Een overzicht in de hier nog grotendeels lege stal. Van links naar rechts: jongveegedeelte (150 dieren), voergang 1, eerste rij stierenhokken (leeg), tweede rij stierenhokken (stro) en voergang 2. In totaal is er capaciteit voor 135 stieren. Tijdens deze reportage stonden er krap 50 stieren in de stal en zat de stalbouw in de afrondende fase.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • <p>Het dak van de architectonische stal is bepaald niet standaard. Het dak boven de linkervoergang is plat en links en rechts daarvan zijn puntdaken. Die zijn elk voorzien van een lichtstraat van 4 meter breed.</p>

  Het dak van de architectonische stal is bepaald niet standaard. Het dak boven de linkervoergang is plat en links en rechts daarvan zijn puntdaken. Die zijn elk voorzien van een lichtstraat van 4 meter breed.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • <p>Het dak boven de linkervoergang is dus plat. Hierdoor ontstaat volgens de architect een fraaie landschappelijke inpassing. Licht is er ook voldoende. Praktische vraag is wel hoe dit qua ventilatie uitpakt. Dat is even afwachten.</p>

  Het dak boven de linkervoergang is dus plat. Hierdoor ontstaat volgens de architect een fraaie landschappelijke inpassing. Licht is er ook voldoende. Praktische vraag is wel hoe dit qua ventilatie uitpakt. Dat is even afwachten.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • <p>En dit is de rechtervoergang met links ervan de stierenhokken met de eerste Fleckvieh-stieren. Wat opvalt, is dat de stalbouw bijna volledig prefab is. Zowel de voergang- als de roosterelementen. Dit 'bouwpakket' luisterde zeer nauw.</p>

  En dit is de rechtervoergang met links ervan de stierenhokken met de eerste Fleckvieh-stieren. Wat opvalt, is dat de stalbouw bijna volledig prefab is. Zowel de voergang- als de roosterelementen. Dit 'bouwpakket' luisterde zeer nauw.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • <p>Een overzicht in een van een van de zestien ruime strohokken met daarvoor de roosters en het voerhek. De stieren staan in verschillende leeftijdsgroepen bij elkaar. Het is de bedoeling dat er straks zes tot acht dieren in een hok komen te staan.</p>

  Een overzicht in een van een van de zestien ruime strohokken met daarvoor de roosters en het voerhek. De stieren staan in verschillende leeftijdsgroepen bij elkaar. Het is de bedoeling dat er straks zes tot acht dieren in een hok komen te staan.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • <p>Alle stieren komen van het eigen bedrijf. Hassink handelt niet, alles is eigen opfok. Het is dus echt lokaal vlees. Dit vlees wil de veehouder straks als villa Bakhuis-vlees in de regio afzetten. Daarvoor is hij al in gesprek met een slager in het nabijgelegen Oene. Hassink verwacht dan 85 stieren per jaar te kunnen laten slachten. Bezoekers van de natuurboerderij kunnen straks bij wijze van spreken hun eigen stier uitkiezen. Let ook op de borstel achterin het hok. Ook dit was een welzijnseis.</p>

  Alle stieren komen van het eigen bedrijf. Hassink handelt niet, alles is eigen opfok. Het is dus echt lokaal vlees. Dit vlees wil de veehouder straks als villa Bakhuis-vlees in de regio afzetten. Daarvoor is hij al in gesprek met een slager in het nabijgelegen Oene. Hassink verwacht dan 85 stieren per jaar te kunnen laten slachten. Bezoekers van de natuurboerderij kunnen straks bij wijze van spreken hun eigen stier uitkiezen. Let ook op de borstel achterin het hok. Ook dit was een welzijnseis.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • <p>Maar er waren meer eisen. Deze automatische stroverdeler bijvoorbeeld. Maar Hassink werkte daar - tot zijn tevredenheid - op zijn oude bedrijfslocatie ook al mee.</p>

  Maar er waren meer eisen. Deze automatische stroverdeler bijvoorbeeld. Maar Hassink werkte daar - tot zijn tevredenheid - op zijn oude bedrijfslocatie ook al mee.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • <p>Ledverlichting was eveneens een eis. Net als zonnepanelen. Die liggen midden op het dak en waren niet te fotografen. In totaal gaat het om 148 panelen; goed voor 17.000 kilowatt op jaarbasis. De terugverdientijd is vooralsnog berekend op tien jaar. Daarnaast is de bedrijfsvoering klimaatneutraal.</p>

  Ledverlichting was eveneens een eis. Net als zonnepanelen. Die liggen midden op het dak en waren niet te fotografen. In totaal gaat het om 148 panelen; goed voor 17.000 kilowatt op jaarbasis. De terugverdientijd is vooralsnog berekend op tien jaar. Daarnaast is de bedrijfsvoering klimaatneutraal.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • <p>De eerste rij stierenhokken stond tijdens de Boerderij-reportage nog leeg. De ronde voerbuizen op de voorgrond zijn gegalvaniseerd. Hier zijn de prefab elementen ook weer goed zichtbaar.</p>

  De eerste rij stierenhokken stond tijdens de Boerderij-reportage nog leeg. De ronde voerbuizen op de voorgrond zijn gegalvaniseerd. Hier zijn de prefab elementen ook weer goed zichtbaar.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • <p>En dit is het jongveegedeelte met capaciteit voor 150 dieren. Een paar dagen voordat de dieren zouden arriveren. Het jongvee schuift op leeftijd door in de stal.</p>

  En dit is het jongveegedeelte met capaciteit voor 150 dieren. Een paar dagen voordat de dieren zouden arriveren. Het jongvee schuift op leeftijd door in de stal.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • <p>Villa Bakhuis is niet het enige cultuurhistorische element van de natuurboerderij. Het oude koetshuis is ook helemaal opgeknapt.</p>

  Villa Bakhuis is niet het enige cultuurhistorische element van de natuurboerderij. Het oude koetshuis is ook helemaal opgeknapt.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • <p>Het koetshuis wordt in eerste instantie deels voor stro-opslag gebruikt. Maar het wordt uiteindelijk een multifunctionele ruimte.</p>

  Het koetshuis wordt in eerste instantie deels voor stro-opslag gebruikt. Maar het wordt uiteindelijk een multifunctionele ruimte.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • <p>Hassink moet ook 16 hectare natuur beheren. Die natuur - vooral bos - ligt direct naast de bedrijfslocatie. De veehouder moest ook een fietspad (rechts) aanleggen. Dat is nu nog zand, maar wordt straks beton. Fietsers kunnen dan een fraaie, anderhalf kilometer lange route door het bos fietsen. Het fietspad eindigt vervolgens op het achtererf. Publiek zal er genoeg zijn. De Gelderse dijk en de rand van de Veluwe zijn allebei zeer toeristisch en trekken veel fietsers.</p>

  Hassink moet ook 16 hectare natuur beheren. Die natuur - vooral bos - ligt direct naast de bedrijfslocatie. De veehouder moest ook een fietspad (rechts) aanleggen. Dat is nu nog zand, maar wordt straks beton. Fietsers kunnen dan een fraaie, anderhalf kilometer lange route door het bos fietsen. Het fietspad eindigt vervolgens op het achtererf. Publiek zal er genoeg zijn. De Gelderse dijk en de rand van de Veluwe zijn allebei zeer toeristisch en trekken veel fietsers.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • <p>De 16 hectare natuur is fraai en bestaat naast bos ook nog uit oevers, kolken, poeltjes en houtwallen. Het beheer ervan neemt ongeveer een dag in de week in beslag. Daar heeft Hassink zelf geen tijd voor. Hij huurt er iemand voor in.</p>

  De 16 hectare natuur is fraai en bestaat naast bos ook nog uit oevers, kolken, poeltjes en houtwallen. Het beheer ervan neemt ongeveer een dag in de week in beslag. Daar heeft Hassink zelf geen tijd voor. Hij huurt er iemand voor in.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • <p>Aan het eind van het fietspad wacht het achtererf. Fietsers kunnen hier elke dag terecht (let wel: alleen het achtererf is toegankelijk). Achterin de stal is een skybox waar de bezoekers een kijkje in de stal kunnen nemen.</p>

  Aan het eind van het fietspad wacht het achtererf. Fietsers kunnen hier elke dag terecht (let wel: alleen het achtererf is toegankelijk). Achterin de stal is een skybox waar de bezoekers een kijkje in de stal kunnen nemen.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • <p>Op de hoek van het erf is ook nog een fraai gebouw neergezet dat als informatiecentrum dienst gaat doen.</p>

  Op de hoek van het erf is ook nog een fraai gebouw neergezet dat als informatiecentrum dienst gaat doen.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • <p>In de achtergevel zit in het midden plastic. Bezoekers kunnen ook hier naar binnen kijken. Ze hebben van hieruit direct zicht op de eerste stierenhokken.</p>

  In de achtergevel zit in het midden plastic. Bezoekers kunnen ook hier naar binnen kijken. Ze hebben van hieruit direct zicht op de eerste stierenhokken.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • <p>Maar voor het beste zicht moeten de bezoekers toch echt de skybox in. Die is vanaf het achtererf via een trap eenvoudig te bereiken.</p>

  Maar voor het beste zicht moeten de bezoekers toch echt de skybox in. Die is vanaf het achtererf via een trap eenvoudig te bereiken.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • <p>Hier is op de achtergrond goed te zien hoe groot de skybox is. De box steekt een heel eind de stal in.</p>

  Hier is op de achtergrond goed te zien hoe groot de skybox is. De box steekt een heel eind de stal in.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • <p>Natuurbeheer is voor Hassink geen nieuwe tak van sport. In de uiterwaarden van de nabijgelegen IJssel beheert hij meerdere hectares natuur voor het Gelders Landschap en Staatsbosbeheer.</p>

  Natuurbeheer is voor Hassink geen nieuwe tak van sport. In de uiterwaarden van de nabijgelegen IJssel beheert hij meerdere hectares natuur voor het Gelders Landschap en Staatsbosbeheer.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • <p>Hassink en Stichting De Nijensteen houden zaterdag 23 mei van 10.00 tot 16.00 uur << <a title="open dag" href="https://dub122.mail.live.com/mail/ViewOfficePreview.aspx?messageid=mgNS9l2Bf-5BGQHgAjfeRhsg2&folderid=flinbox&attindex=1&cp=-1&attdepth=1&n=50807791">open dag</a> >>. Adres: IJsseldijk 3, Veessen.</p>

  Hassink en Stichting De Nijensteen houden zaterdag 23 mei van 10.00 tot 16.00 uur << open dag >>. Adres: IJsseldijk 3, Veessen.

  Foto: Jan Willem Schouten

Laatste reacties

 • boerke brabant

  een natuurboederijmet 285 stuks vee op 15 hectare grond ?

 • LUCTOR


  Dit soort gesubsidieerde projecten zetten de reguliere vleesvee houders op een nog grotere achterstand. Jammer dat de stichting die zich prefereerd als maatschappelijk hiervoor een persoon aantrekt die al een fultime baan heeft aan zijn eigen bedrijf. Voor het natuuronderhoud moet er iemand van buitenaf worden aangetrokken. Hiervoor zou ook een traject uitgezet kunnen worden dat het werk rondgezet werd door mensen met een achterstand op de arbeids markt zodat het economisch gezien ook nog wat rendement opleverd voor de maatschappij. Door dit op deze wijze in te vullen zal het voor de vleesvee houders die een economische bijdrage leveren steeds moeilijker worden om een fractie rendement te behalen.

 • pinkeltje


  Ziet er prachtig uit. Je kunt je voorstellen dat er elders in de wereld mensen zijn die menen dat die Nederlanders nog wel wat te besteden hebben. En feitelijk hebben we dat ook. Als ik dan moet kiezen tussen ons geld uitgeven aan een songfestival of een natuurboerderij, als het geld dan toch op moet doe dan maar een natuurboerderij. Ook heel wat beter dan de boel onder water zetten waar ook altijd geld voor beschikbaar blijkt te zijn.  Moet alleen de nietsvermoedende burger niet gaan denken 'zo kan het ook, weg met die moderne zogenaamde megastallen'. In die zin blijft het een beetje luchtfietserij. Ben benieuwd hoe het er over 20 jaar uit zal zien.

 • agratax2

  @Boerke Brabant. Deze totaal 31 ha zijn gevoegd bij het bestaande bedrijf, waar ookal heel wat vee rond loopt. 

Of registreer je om te kunnen reageren.