Rundveehouderij

Foto & video 2 reacties

Jonge Swifters klaar voor het voorjaar

Het is volop lammertijd en op het schapenbedrijf van maatschap Plas-Kerperien is de eerste geboortegolf met 300 lammeren achter de rug. Boerderij nam een kijkje.

Foto

 • <p>Jan Plas (41) heeft in het Drentse Weerdinge in maatschap met zijn vrouw Hermien Kerperien (41) een schapenbedrijf met 165 ooien, 8 rammen en - na de eerste geboortegolf - 300 lammeren. Het merendeel van zijn schapenstapel bestaat uit Swifters. Daarnaast zijn er enkele witte Texelaars.</p>

  Jan Plas (41) heeft in het Drentse Weerdinge in maatschap met zijn vrouw Hermien Kerperien (41) een schapenbedrijf met 165 ooien, 8 rammen en - na de eerste geboortegolf - 300 lammeren. Het merendeel van zijn schapenstapel bestaat uit Swifters. Daarnaast zijn er enkele witte Texelaars.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>Dit is het schapenbedrijf van maatschap Plas. Op de achtergrond is nog net een van de twee houten schuren te zien. Daar staan de kraamhokken vol Swifter-ooien en jonge lammeren. Tijdens de eerste en grootste geboortepiek -vanaf 15 februari - hebben zo'n 110 ooien gelamd. Het resultaat: 300 jonge lammeren.</p>

  Dit is het schapenbedrijf van maatschap Plas. Op de achtergrond is nog net een van de twee houten schuren te zien. Daar staan de kraamhokken vol Swifter-ooien en jonge lammeren. Tijdens de eerste en grootste geboortepiek -vanaf 15 februari - hebben zo'n 110 ooien gelamd. Het resultaat: 300 jonge lammeren.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>Het bedrijf van maatschap Plas ligt op een steenworp afstand van het buurtschap Weerdinge, een paar kilometer achter Emmen. De weilanden rondom het bedrijf zijn hier nog leeg. De Swifters mogen begin volgende maand weer naar buiten. De paar Texelaars met hun jonge lammeren staan al wel buiten. Echter, op een andere locatie.</p>

  Het bedrijf van maatschap Plas ligt op een steenworp afstand van het buurtschap Weerdinge, een paar kilometer achter Emmen. De weilanden rondom het bedrijf zijn hier nog leeg. De Swifters mogen begin volgende maand weer naar buiten. De paar Texelaars met hun jonge lammeren staan al wel buiten. Echter, op een andere locatie.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>Een overzicht van de kraamhokken in een van de twee houten schuren. Dochter Ilse (3) kijkt vol belangstelling naar de Swifter-ooien en jonge lammeren. De andere dochter Helen (10) was tijdens de reportage niet thuis. Wat opvalt is dat er bij elke ooi drie lammeren staan. Daar selecteert Plas ook streng op. De ooien op zijn bedrijf moeten dit aankunnen. De Swifters staan onder meer bekend om hun goede vruchtbaarheid en zijn in dit kader dus een geschikt ras.</p>

  Een overzicht van de kraamhokken in een van de twee houten schuren. Dochter Ilse (3) kijkt vol belangstelling naar de Swifter-ooien en jonge lammeren. De andere dochter Helen (10) was tijdens de reportage niet thuis. Wat opvalt is dat er bij elke ooi drie lammeren staan. Daar selecteert Plas ook streng op. De ooien op zijn bedrijf moeten dit aankunnen. De Swifters staan onder meer bekend om hun goede vruchtbaarheid en zijn in dit kader dus een geschikt ras.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>Vers van de pers. Dit lam is nog geen uur oud. Na de massa nog een klein geboortegolfje. Er moeten straks nog bijna 40 ooien aflammeren. Naar verwachting komen er dit voorjaar zo'n 110 lammeren bij.</p>

  Vers van de pers. Dit lam is nog geen uur oud. Na de massa nog een klein geboortegolfje. Er moeten straks nog bijna 40 ooien aflammeren. Naar verwachting komen er dit voorjaar zo'n 110 lammeren bij.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>Plas ontsmet de navel van het lam na de geboorte direct met jodium.</p>

  Plas ontsmet de navel van het lam na de geboorte direct met jodium.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>Eén moederdier, drie lammeren. Het is het beeld dat Plas het liefst ziet op zijn schapenbedrijf.</p>

  Eén moederdier, drie lammeren. Het is het beeld dat Plas het liefst ziet op zijn schapenbedrijf.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>Ook hier weer hetzelfde beeld: een moederdier met drie lammeren. Een ooi die dat aankan, is ook qua arbeid gunstig, stelt Plas. Naast een goede vruchtbaarheid weegt voor de schapenhouder ook gebruiksgemak (makkelijk lammeren) en melkproductie erg zwaar. Pas na die drie hoofdcriteria volgen exterieur, bespiering, beenwerk en staartlengte.</p>

  Ook hier weer hetzelfde beeld: een moederdier met drie lammeren. Een ooi die dat aankan, is ook qua arbeid gunstig, stelt Plas. Naast een goede vruchtbaarheid weegt voor de schapenhouder ook gebruiksgemak (makkelijk lammeren) en melkproductie erg zwaar. Pas na die drie hoofdcriteria volgen exterieur, bespiering, beenwerk en staartlengte.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>De laatste jaren is Plas steeds beter gaan uitselecteren. Idealiter selecteert hij 20 tot 25 procent door. In 2010 lukte dat nog niet. Toen bestond 25 tot 30 procent van zijn schapen uit probleemgevallen. Maar in 2015 is dat percentage teruggebracht naar krap 20 procent. De laatste 5 procent moet Plas 'zoeken'. Dan kijkt hij meer naar exterieur, bespiering en grootte. Het gevolg van dit doorselecteren, is dat er nu genoeg roulatie in zijn schapenstapel zit. En een jonge insteek leidt tot genetische vooruitgang, stelt Plas.</p>

  De laatste jaren is Plas steeds beter gaan uitselecteren. Idealiter selecteert hij 20 tot 25 procent door. In 2010 lukte dat nog niet. Toen bestond 25 tot 30 procent van zijn schapen uit probleemgevallen. Maar in 2015 is dat percentage teruggebracht naar krap 20 procent. De laatste 5 procent moet Plas 'zoeken'. Dan kijkt hij meer naar exterieur, bespiering en grootte. Het gevolg van dit doorselecteren, is dat er nu genoeg roulatie in zijn schapenstapel zit. En een jonge insteek leidt tot genetische vooruitgang, stelt Plas.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>Over de bespiering van zijn schapen is Plas tevreden, maar hij legt er niet de nadruk op. Zo is zijn stapel maar  voor een deel van het myomax-gen voorzien (160 van de lammeren is bijvoorbeeld enkel myomax). Dit gen leidt tot 5 à 10 procent meer bespiering en 7 à 14 procent minder vet. Plas wil echter dat zijn Swifter vooral een productiedier is. Bespiering is bonus. Bovendien wil de schapenhouder geen extra criterium in zijn selectie. Dat beperkt alleen maar.</p>

  Over de bespiering van zijn schapen is Plas tevreden, maar hij legt er niet de nadruk op. Zo is zijn stapel maar  voor een deel van het myomax-gen voorzien (160 van de lammeren is bijvoorbeeld enkel myomax). Dit gen leidt tot 5 à 10 procent meer bespiering en 7 à 14 procent minder vet. Plas wil echter dat zijn Swifter vooral een productiedier is. Bespiering is bonus. Bovendien wil de schapenhouder geen extra criterium in zijn selectie. Dat beperkt alleen maar.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>In dit boek maakt Plas het hele jaar door aantekeningen over zijn schapenstapel. Dieren die veel werk kosten, krijgen een kruisje. Drie kruisjes betekent dat ze het bedrijf moeten verlaten. Dieren die te veel hulp nodig hebben tijdens het werpen bijvoorbeeld. Of extra klauwbehandelingen die nodig zijn. En dan zijn er nog de dieren die qua ontwikkeling of melkproductie achterblijven. Die informatie komt allemaal in dit boekwerkje te staan.</p>

  In dit boek maakt Plas het hele jaar door aantekeningen over zijn schapenstapel. Dieren die veel werk kosten, krijgen een kruisje. Drie kruisjes betekent dat ze het bedrijf moeten verlaten. Dieren die te veel hulp nodig hebben tijdens het werpen bijvoorbeeld. Of extra klauwbehandelingen die nodig zijn. En dan zijn er nog de dieren die qua ontwikkeling of melkproductie achterblijven. Die informatie komt allemaal in dit boekwerkje te staan.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>Een van de lammeren van de eerste geboortegolf. Na de tweede geboortepiek lopen er naar verwachting straks 400 nieuwe lammeren. Plas zet overigens vooral in op vrouwelijk fokmateriaal.</p>

  Een van de lammeren van de eerste geboortegolf. Na de tweede geboortepiek lopen er naar verwachting straks 400 nieuwe lammeren. Plas zet overigens vooral in op vrouwelijk fokmateriaal.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>Een overzicht in de andere houten schuur. Ook hier lopen er gemiddeld drie lammeren bij elke ooi. De lammeren zijn in deze schuur wel wat ouder.</p>

  Een overzicht in de andere houten schuur. Ook hier lopen er gemiddeld drie lammeren bij elke ooi. De lammeren zijn in deze schuur wel wat ouder.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>Mooie plaatjes van de nieuwe lichting. De planning is dat deze lammeren 7 april de wei in mogen. Dit in tegenstelling tot de Texelaars, die nu al buiten staan.</p>

  Mooie plaatjes van de nieuwe lichting. De planning is dat deze lammeren 7 april de wei in mogen. Dit in tegenstelling tot de Texelaars, die nu al buiten staan.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>Van de ooilammeren blijven er straks 80 van de 200 op het eigen bedrijf. De overige 120 vertrekken; 80 gaan er naar vermeerderaars en 40 naar andere fokkers. De dieren zijn dan relatief jong: 13 tot 14 weken oud. Van de 200 ramlammeren gaan er straks 165 naar het slachthuis. De 35 die overblijven gaan vervolgens naar fokkers.</p>

  Van de ooilammeren blijven er straks 80 van de 200 op het eigen bedrijf. De overige 120 vertrekken; 80 gaan er naar vermeerderaars en 40 naar andere fokkers. De dieren zijn dan relatief jong: 13 tot 14 weken oud. Van de 200 ramlammeren gaan er straks 165 naar het slachthuis. De 35 die overblijven gaan vervolgens naar fokkers.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>Plas geeft zijn schapen geen krachtvoer. Dat is vooral een kostenoverweging. De dieren krijgen vooral bietenpulp en bierbostel. Met deze producten is de mest bovendien goed droog en blijven de hokken schoon, stelt Plas.</p>

  Plas geeft zijn schapen geen krachtvoer. Dat is vooral een kostenoverweging. De dieren krijgen vooral bietenpulp en bierbostel. Met deze producten is de mest bovendien goed droog en blijven de hokken schoon, stelt Plas.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>Maar de mooiste plaatjes worden nog altijd buiten gemaakt. Hier liggen twee witte Texelaar-lammeren bij het moederdier in de wei. Het beeld van twee lammeren is ook realistisch. Een gemiddelde Texelaar-ooi is goed voor krap twee lammeren, terwijl Swifters per ooi zeker de drie halen</p>

  Maar de mooiste plaatjes worden nog altijd buiten gemaakt. Hier liggen twee witte Texelaar-lammeren bij het moederdier in de wei. Het beeld van twee lammeren is ook realistisch. Een gemiddelde Texelaar-ooi is goed voor krap twee lammeren, terwijl Swifters per ooi zeker de drie halen

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>In tegenstelling tot de Swifters lopen de witte Texelaars bijna het hele jaar buiten. Tot geluk van de fotograaf...</p>

  In tegenstelling tot de Swifters lopen de witte Texelaars bijna het hele jaar buiten. Tot geluk van de fotograaf...

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>Plas werkt dit jaar met iets meer jonge rammen. Hij heeft de oudere dieren het afgelopen jaar iets te lang aangehouden. Er was dus wat vers bloed nodig.</p>

  Plas werkt dit jaar met iets meer jonge rammen. Hij heeft de oudere dieren het afgelopen jaar iets te lang aangehouden. Er was dus wat vers bloed nodig.

  Foto: Mark Pasveer

Laatste reacties

 • Wiegehts


  waarom is de kop afgeschermd van de schapen op de  laatstefoto?

 • gert jan


  om stoten te voor komen

   

Of registreer je om te kunnen reageren.