Rundveehouderij

Foto & video 7 reacties

Met Italiaanse stal naar 198 koeien (1)

Familie Siebes laat een Italiaanse stal voor 198 koeien bouwen. Met emissiearme vloer en 2x15 zij-aan-zijmelkstal. Boerderij volgt de stalbouw. Dit is deel één: de onderbouw.

Foto

 • Riny (47) en Jos (46) Siebes hebben in het Gelderse Laag-Keppel in vof een veebedrijf met 130 melkkoeien, 100 stuks jongvee, 1,1 miljoen kg quotum en 80 hectare land in gebruik. Familie Siebes begon medio november aan de bouw van een nieuwe stal. Ze kozen daarbij voor een Italiaanse stal en begeleiding door adviesbureau Wijsman. Halverwege juni moet de stalbouw afgerond zijn.

  Riny (47) en Jos (46) Siebes hebben in het Gelderse Laag-Keppel in vof een veebedrijf met 130 melkkoeien, 100 stuks jongvee, 1,1 miljoen kg quotum en 80 hectare land in gebruik. Familie Siebes begon medio november aan de bouw van een nieuwe stal. Ze kozen daarbij voor een Italiaanse stal en begeleiding door adviesbureau Wijsman. Halverwege juni moet de stalbouw afgerond zijn.

  Foto: Hans Prinsen
 • Dit is de bouwlocatie, met op de achtergrond de oude ligboxenstal die oorspronkelijk uit 1973 stamt. De keuze voor een Italiaanse stal had Siebes snel gemaakt. Lucht, licht en dierenwelzijn waren belangrijke uitgangspunten voor de nieuwe stal. Evenals landschappelijke inpassing. Om die reden viel een staltype als de serrestal af . De stal moest daarnaast betaalbaar blijven. Siebes koos daarom voor een traditionele melkstal (zij-aan-zij) en vaste mestschuiven. Een (duurdere) emissiearme vloer was wel weer verplicht.

  Dit is de bouwlocatie, met op de achtergrond de oude ligboxenstal die oorspronkelijk uit 1973 stamt. De keuze voor een Italiaanse stal had Siebes snel gemaakt. Lucht, licht en dierenwelzijn waren belangrijke uitgangspunten voor de nieuwe stal. Evenals landschappelijke inpassing. Om die reden viel een staltype als de serrestal af . De stal moest daarnaast betaalbaar blijven. Siebes koos daarom voor een traditionele melkstal (zij-aan-zij) en vaste mestschuiven. Een (duurdere) emissiearme vloer was wel weer verplicht.

  Foto: Hans Prinsen
 • Een overzicht van de fundering van de 60 meter lange en 36 meter brede stal, gezien vanaf de bestaande bedrijfsgebouwen. Het meeste beton (ook voor de kelderwanden) is inmiddels gestort. De nieuwe stal, die aan de Maatlat Duurzame Veehouderij voldoet, kan straks 198 melkkoeien herbergen. De berekende kosten zijn €4.500 per koeplaats (inclusief erfverharding). Het jongvee komt in de oude stal te staan.

  Een overzicht van de fundering van de 60 meter lange en 36 meter brede stal, gezien vanaf de bestaande bedrijfsgebouwen. Het meeste beton (ook voor de kelderwanden) is inmiddels gestort. De nieuwe stal, die aan de Maatlat Duurzame Veehouderij voldoet, kan straks 198 melkkoeien herbergen. De berekende kosten zijn €4.500 per koeplaats (inclusief erfverharding). Het jongvee komt in de oude stal te staan.

  Foto: Hans Prinsen
 • Een overzicht vanaf de weg. Hier, in het ligboxengedeelte zijn nog niet alle kelderwanden gestort. Siebes moest voor de milieuvergunning emissiearm bouwen. Hier komt straks een W4-vloer van HCI te liggen. De veehouder koos hiervoor vanwege het gladdere oppervlak. Hij verwacht dat de mest dan minder snel aankoekt. In de doorsteken in de stal komt een W4+-vloer met meer afstortmogelijkheden te liggen. De reden: Siebes gaat met vijf vaste mestschuiven werken en die komen daar niet.

  Een overzicht vanaf de weg. Hier, in het ligboxengedeelte zijn nog niet alle kelderwanden gestort. Siebes moest voor de milieuvergunning emissiearm bouwen. Hier komt straks een W4-vloer van HCI te liggen. De veehouder koos hiervoor vanwege het gladdere oppervlak. Hij verwacht dat de mest dan minder snel aankoekt. In de doorsteken in de stal komt een W4+-vloer met meer afstortmogelijkheden te liggen. De reden: Siebes gaat met vijf vaste mestschuiven werken en die komen daar niet.

  Foto: Hans Prinsen
 • De bekisting is stevig vastgezet. Het beton is net gestort.De mest belandt straks overigens in verschillende kelders met een totale capaciteit van 4.000 kuub. Siebes gaat de mest scheiden. In de boxen komen de koeien namelijk in diepstrooisel te liggen.

  De bekisting is stevig vastgezet. Het beton is net gestort.De mest belandt straks overigens in verschillende kelders met een totale capaciteit van 4.000 kuub. Siebes gaat de mest scheiden. In de boxen komen de koeien namelijk in diepstrooisel te liggen.

  Foto: Hans Prinsen
 • De bekisting voor de volgende stortdag wordt alvast klaargezet.

  De bekisting voor de volgende stortdag wordt alvast klaargezet.

  Foto: Hans Prinsen
 • De bouwvakker maakt de bekisting hier los om te verplaatsen. En op de voorgrond is de bekisting te zien waar die straks tegenaan wordt gezet.

  De bouwvakker maakt de bekisting hier los om te verplaatsen. En op de voorgrond is de bekisting te zien waar die straks tegenaan wordt gezet.

  Foto: Hans Prinsen
 • Een ander overzicht. Linksvoor de plek waar de melkstal komt te staan. Dit deel moet nog afgegraven worden. In deze hoek worden de koeien straks ook gesepareerd. Hier komen een strohok van 70 vierkante meter en een separatieruimte met acht boxen. De technische ruimte komt hier ook. Om ruimte te besparen wil Siebes de melktank straks buiten plaatsen.

  Een ander overzicht. Linksvoor de plek waar de melkstal komt te staan. Dit deel moet nog afgegraven worden. In deze hoek worden de koeien straks ook gesepareerd. Hier komen een strohok van 70 vierkante meter en een separatieruimte met acht boxen. De technische ruimte komt hier ook. Om ruimte te besparen wil Siebes de melktank straks buiten plaatsen.

  Foto: Hans Prinsen
 • Medewerkers van Reusen zijn bezig om één van de bekistingselementen op zijn plek te zetten.

  Medewerkers van Reusen zijn bezig om één van de bekistingselementen op zijn plek te zetten.

  Foto: Hans Prinsen
 • Tussen het werk door moet er natuurlijk ook gegeten worden.

  Tussen het werk door moet er natuurlijk ook gegeten worden.

  Foto: Hans Prinsen
 • Hier is goed te zien dat de oude en de nieuwe stal dichtbij elkaar staan. De afstand is maar tien meter. De droge koeien en de het jongvee worden straks in de oude ligboxenstal gehuisvest.

  Hier is goed te zien dat de oude en de nieuwe stal dichtbij elkaar staan. De afstand is maar tien meter. De droge koeien en de het jongvee worden straks in de oude ligboxenstal gehuisvest.

  Foto: Hans Prinsen
 • Intussen ligt de bewapening voor de volgende bouwfase al klaar.

  Intussen ligt de bewapening voor de volgende bouwfase al klaar.

  Foto: Hans Prinsen
 • Een overzicht in de oude stal waar nu overbezetting is. De stal is oorspronkelijk van 1973 en in de jaren '90 werd er nog een stuk bij aangebouwd. In 2007 kwam Siebes zelf op het bedrijf en toen liet hij ook twee melkrobots plaatsen. Maar die stonden, omdat ze later geplaatst werden, niet op een optimale plek. In de nieuwe stal kiest de veehouder voor een ander, traditioneel melksysteem. Ook omdat het beter bij hem past en bij de weidegang die hij toepast.

  Een overzicht in de oude stal waar nu overbezetting is. De stal is oorspronkelijk van 1973 en in de jaren '90 werd er nog een stuk bij aangebouwd. In 2007 kwam Siebes zelf op het bedrijf en toen liet hij ook twee melkrobots plaatsen. Maar die stonden, omdat ze later geplaatst werden, niet op een optimale plek. In de nieuwe stal kiest de veehouder voor een ander, traditioneel melksysteem. Ook omdat het beter bij hem past en bij de weidegang die hij toepast.

  Foto: Hans Prinsen
 • Eén van de melkrobots in de oude stal. In de Italiaanse stal wordt straks een 2x15 zij-aan-zijmelkstal geplaatst. Ook vanwege het kostenplaatje (drie robots zijn flink aan de prijs). Siebes vindt een zij-aan-zijstal erg efficiënt qua meters, arbeid en kosten. De vrij smalle melkput van een swingover vindt hij bijvoorbeeld een nadeel. De veehouder verwacht straks 110 tot 120 koeien per uur te kunnen melken. Dat gebeurt met meerdere mensen en kan dus goed uit. Maar als de stal volloopt, gaat hij misschien een enkele melkbeurt uitbesteden.

  Eén van de melkrobots in de oude stal. In de Italiaanse stal wordt straks een 2x15 zij-aan-zijmelkstal geplaatst. Ook vanwege het kostenplaatje (drie robots zijn flink aan de prijs). Siebes vindt een zij-aan-zijstal erg efficiënt qua meters, arbeid en kosten. De vrij smalle melkput van een swingover vindt hij bijvoorbeeld een nadeel. De veehouder verwacht straks 110 tot 120 koeien per uur te kunnen melken. Dat gebeurt met meerdere mensen en kan dus goed uit. Maar als de stal volloopt, gaat hij misschien een enkele melkbeurt uitbesteden.

  Foto: Hans Prinsen
 • In de oude stal lopen de koeien nog op gewone roosters. Voor de nieuwbouw was een emissiearme vloer dus verplicht. De W4 en W4+-vloer kosten Siebes respectievelijk €65 en €75 per vierkante meter.

  In de oude stal lopen de koeien nog op gewone roosters. Voor de nieuwbouw was een emissiearme vloer dus verplicht. De W4 en W4+-vloer kosten Siebes respectievelijk €65 en €75 per vierkante meter.

  Foto: Hans Prinsen
 • In de oude stal liggen de koeien op matrassen met zaagsel. Maar in de Italiaanse stal stapt Siebes over op diepstrooiselboxen. Een keuze uit welzijn. Bovendien hadden collega-veehouders hier goede ervaringen mee. Er komt straks ook een mestscheider op het bedrijf.

  In de oude stal liggen de koeien op matrassen met zaagsel. Maar in de Italiaanse stal stapt Siebes over op diepstrooiselboxen. Een keuze uit welzijn. Bovendien hadden collega-veehouders hier goede ervaringen mee. Er komt straks ook een mestscheider op het bedrijf.

  Foto: Hans Prinsen
 • Siebes heeft op dit moment nog 130 melkkoeien, maar hij gaat de stal straks niet in één keer volzetten. Gestage groei is het credo.

  Siebes heeft op dit moment nog 130 melkkoeien, maar hij gaat de stal straks niet in één keer volzetten. Gestage groei is het credo.

  Foto: Hans Prinsen
 • In de berging naast de oude stal liggen de vijf mestschuiven al klaar.

  In de berging naast de oude stal liggen de vijf mestschuiven al klaar.

  Foto: Hans Prinsen
 • En datzelfde geldt voor de mestmixers.

De volgende 'bouwstop' is het kelderdek. Fotoreportage twee volgt in maart.

  En datzelfde geldt voor de mestmixers. De volgende 'bouwstop' is het kelderdek. Fotoreportage twee volgt in maart.

  Foto: Hans Prinsen

Laatste reacties

 • dayo

  succes met de bouw!

 • Zuperboer

  Vraag. Die 4500 Euro is dat inclusief alle stalinrichtingen, melkstal, gordijnen, grondwerk, bronbemaling? Uit pure belangstelling. Reportage zal wel in Boerderij komen denk ik.

 • siebes

  Ja zit alles in incl melkapparatuur, installatiewerk, bronbemaling

 • el

  Ben benieuwt hoe een 'Italiaanse' stal eruit ziet?

 • p.j.dijkstra@hetnet.nl

  Ben zeer benieuwd naar de stal hoe hij er uit ziet en naar evt opendag

 • p.j.dijkstra@hetnet.nl

  Ben zeer benieuwd wacht met spanning naar de opendag .

  Veel succes met het verder .

 • landboer

  Weer 1 die stopt met robotmelken!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.