Rundveehouderij

Foto & video 13628 x bekeken 18 reactieslaatste update:1 dec 2015

Een melkveebedrijf opbouwen in Canada

Jan en Miriam van der Wal kochten 22 jaar geleden een boerderijtje in Ontario, Canada. De oude varkensstallen werden in gebruik genomen voor jongvee en vleesvee en er kwamen wat melkkoeien. In 2015 bouwden ze een nieuwe stal voor 67 melkkoeien.

Foto

 • Jan en Miriam van der Wal zijn 26 jaar geleden verhuisd naar Ontario, Canada. Jan (51) is begonnen als melker en boerenarbeider. Tweeëntwintig jaar geleden kocht hij nabij Milverton een boerderij met 34 hectare land.

  Jan en Miriam van der Wal zijn 26 jaar geleden verhuisd naar Ontario, Canada. Jan (51) is begonnen als melker en boerenarbeider. Tweeëntwintig jaar geleden kocht hij nabij Milverton een boerderij met 34 hectare land.

  Foto: Robert Prins
 • Er stond een klein huisje en twee varkensstallen op het erf. De varkensstallen werden al snel omgebouwd naar jongveestallen waar Jan, naast zijn werk, mestkalveren of jongvee in grootbracht. Het land werd grotendeels verhuurd.

  Er stond een klein huisje en twee varkensstallen op het erf. De varkensstallen werden al snel omgebouwd naar jongveestallen waar Jan, naast zijn werk, mestkalveren of jongvee in grootbracht. Het land werd grotendeels verhuurd.

 • Jan is nog steeds verbaasd dat hij nu een nieuwe stal kan bouwen voor 67 melkkoeien. 'Hard werken, een dosis geluk, slechte vleesprijzen en een lichaam dat tijdelijk niet meer deed wat gewenst was' zijn de kernwoorden die Jan noemt in zijn verhaal over 'hoe het toch zover gekomen is'.

  Jan is nog steeds verbaasd dat hij nu een nieuwe stal kan bouwen voor 67 melkkoeien. 'Hard werken, een dosis geluk, slechte vleesprijzen en een lichaam dat tijdelijk niet meer deed wat gewenst was' zijn de kernwoorden die Jan noemt in zijn verhaal over 'hoe het toch zover gekomen is'.

 • De nieuwe stal moest met de hand op de knip gebouwd worden. Daarom een rechte stal, drie rijen ligboxen en één zelfsluitend voerhek. Eenvoudig om te bouwen en efficiënt in gebruik. In de stal moeten straks 67 ligboxen voor de melkkoeien komen.

  De nieuwe stal moest met de hand op de knip gebouwd worden. Daarom een rechte stal, drie rijen ligboxen en één zelfsluitend voerhek. Eenvoudig om te bouwen en efficiënt in gebruik. In de stal moeten straks 67 ligboxen voor de melkkoeien komen.

 • Roostervloeren kom je in Canada niet veel tegen. Een dichte vloer en een mestsilo achter de stal heeft ook z'n nadelen; met een roostervloer kan alles mooi compact blijven. Voorin komt de melkput waar tweedehands apparatuur in wordt geplaatst.

  Roostervloeren kom je in Canada niet veel tegen. Een dichte vloer en een mestsilo achter de stal heeft ook z'n nadelen; met een roostervloer kan alles mooi compact blijven. Voorin komt de melkput waar tweedehands apparatuur in wordt geplaatst.

 • De stal is volledig onderkelderd en bevat geen gangen; een systeem dat in Canada gebruikelijk is. De mest wordt dun gehouden met een preparaat.

  De stal is volledig onderkelderd en bevat geen gangen; een systeem dat in Canada gebruikelijk is. De mest wordt dun gehouden met een preparaat.

 • De bovenbouw bestaat uit veel hout en lucht. "In dit gedeelte van Ontario heb je te maken met grote temperatuurverschillen. In de zomer kan het weken ruim boven de 30 graden zijn en 's winters is het regelmatig min 20 graden Celsius." Veel lucht en buffering in de wanden zorgt dat de extremen buiten blijven.

  De bovenbouw bestaat uit veel hout en lucht. "In dit gedeelte van Ontario heb je te maken met grote temperatuurverschillen. In de zomer kan het weken ruim boven de 30 graden zijn en 's winters is het regelmatig min 20 graden Celsius." Veel lucht en buffering in de wanden zorgt dat de extremen buiten blijven.

 • Het geheim voor een goed klimaat blijken de schoorstenen te zijn (hier van de onderkant te zien). In de winter en bij wind worden de zijlen in de wanden opgedraaid en gaan de schoorstenen dicht. Hierdoor wordt het in de stal winddicht. Door te spelen met de schoorsteenopening ontstaat er trek, waardoor warme en vochtige lucht eruit kan en voldoende frisse lucht binnen kan komen.

  Het geheim voor een goed klimaat blijken de schoorstenen te zijn (hier van de onderkant te zien). In de winter en bij wind worden de zijlen in de wanden opgedraaid en gaan de schoorstenen dicht. Hierdoor wordt het in de stal winddicht. Door te spelen met de schoorsteenopening ontstaat er trek, waardoor warme en vochtige lucht eruit kan en voldoende frisse lucht binnen kan komen.

 • In de oude varkensschuren zitten geen verlaagde plafonds, waardoor het klimaat lastiger is te regelen.

  In de oude varkensschuren zitten geen verlaagde plafonds, waardoor het klimaat lastiger is te regelen.

 • Om geld te besparen was Van der Wal van plan de oude melkinrichting over te zetten. De melkmachine werkte goed en er was eenvoudig een swingover-systeem van te maken. Probleem was dat hij alles binnen een dag van de oude naar de nieuwe stal moest overzetten. Door voor €5.600 een tweedehands melkinrichting elders te kopen, heeft hij meer tijd om deze in de melkstal te plaatsen.

  Om geld te besparen was Van der Wal van plan de oude melkinrichting over te zetten. De melkmachine werkte goed en er was eenvoudig een swingover-systeem van te maken. Probleem was dat hij alles binnen een dag van de oude naar de nieuwe stal moest overzetten. Door voor €5.600 een tweedehands melkinrichting elders te kopen, heeft hij meer tijd om deze in de melkstal te plaatsen.

 • De jongveestal zit overvol. De verkoop van gebruiksvee is een van de pijlers van het bedrijf. Van der Wal is enkele jaren vertegenwoordiger geweest, waardoor hij een grote kennissenkring heeft.

  De jongveestal zit overvol. De verkoop van gebruiksvee is een van de pijlers van het bedrijf. Van der Wal is enkele jaren vertegenwoordiger geweest, waardoor hij een grote kennissenkring heeft.

 • De graskuil ligt in betonnen silo's. Dit jaar werd er door weersomstandigheden laat gekuild. Van der Wal streeft naar 4 sneden van het luzerne/raaigras, met veel suikers en eiwit. Door de sneden over elkaar te kuilen is er een kuil met een constante samenstelling.

  De graskuil ligt in betonnen silo's. Dit jaar werd er door weersomstandigheden laat gekuild. Van der Wal streeft naar 4 sneden van het luzerne/raaigras, met veel suikers en eiwit. Door de sneden over elkaar te kuilen is er een kuil met een constante samenstelling.

 • De bedrijfsvoering bij Van der Wal wordt beïnvloed door zijn ervaringen uit veel landen. De ladewagen komt uit Nederland. De afrastering voor de weide uit Nieuw Zeeland en de huisvesting is ook een mix van stijlen.

  De bedrijfsvoering bij Van der Wal wordt beïnvloed door zijn ervaringen uit veel landen. De ladewagen komt uit Nederland. De afrastering voor de weide uit Nieuw Zeeland en de huisvesting is ook een mix van stijlen.

 • Het meest bijzondere zijn de Montbéliarde-koeien in het Canadese land. Gedurende zijn werk als verkoper kwam Jan in aanraking met het ras. Tijdens een bezoek aan Noordoost-Frankrijk erkende hij de kwaliteiten van de Monties. Sterke en functionele dieren met voldoende melkaanleg.

  Het meest bijzondere zijn de Montbéliarde-koeien in het Canadese land. Gedurende zijn werk als verkoper kwam Jan in aanraking met het ras. Tijdens een bezoek aan Noordoost-Frankrijk erkende hij de kwaliteiten van de Monties. Sterke en functionele dieren met voldoende melkaanleg.

 • Dit is een voorbeeldkoe. Een mix van Montbéliarde en een klein beetje Holstein ziet Van der Wal het liefst. De bespiering geeft extra kracht en reserve. Tijdens ziekte of klachten denkt de Montbéliarde eerst aan zichzelf en wordt gezond. Holstein-koeien blijven tijdens ziekte te veel melk geven en  worden dan te zwak, volgens Van der Wal.

  Dit is een voorbeeldkoe. Een mix van Montbéliarde en een klein beetje Holstein ziet Van der Wal het liefst. De bespiering geeft extra kracht en reserve. Tijdens ziekte of klachten denkt de Montbéliarde eerst aan zichzelf en wordt gezond. Holstein-koeien blijven tijdens ziekte te veel melk geven en  worden dan te zwak, volgens Van der Wal.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Succes gewenst. Hard voor gewerkt zo te zien. Geluk erbij.

 • janlookamp

  respect voor zo"n man!

 • Koen123

  Mooie reportage, knap om zo een bedrijf op te bouwen, veel succes in de toekomst.

 • oude lenferink

  Goed zo Boerderij, eindelijk ook eens een reportage van een mooi bedrijf met passie voor dier en bedrijf , met zorg opgebouwd. En waar het niet altijd gaat om groot, groter grootst en waar toeleverende bedrijven de grootste belangen hebben. Veel succes jan en miriam

 • landboer

  Mest wordt dun gehouden met een preparaat? Agrimestmix?

 • Robert P

  Geen enzymen, geen bacteriën. Volgens Jan wel een heel verhaal dat hier maar achterwege is gebleven. Het werkte volgens hem best.

 • m.en.mh.miedema

  Ik sluit mij helemaal aan bij de vorige reacties, mooie reportage. Het met eigen handen en middelen opbouwen van een bedrijf is nou net wat het boeren zo mooi maakt.
  Ben ook erg benieuwd naar de werking van dat preparaat om de mest dun te houden, kan daar iets meer informatie over worden gegeven, of er zelfs een aparte reportage aan besteden? Het zoals hier in NL gebruikelijke mixen vd mest is ook niet het" je van het", als dat beter kan dan graag.

 • Robert P

  ik zal Jan eens vragen

 • qq

  @ Robert Prins foto 8: zijlen of zeilen?

 • Hodalen

  De trek in de stal geeft geen tocht in de winter? Hier in NO dezelfde temperaturen als in Canada namelijk, en wij zijn hard op zoek naar een betere ventilatie in de stal. Zaten ook te denken aan windgaas/doek.

 • verhoefcolby

  in de noordelijk gedeelte van de usa bouwen we veel tunnel ventilatie. in de winter niet bevriezen en in de zomer 5 graden koelen en altijd luchtverplaatsing over de koeien

 • denker1234

  Tweede hands melkmachine geplaatst om kosten te besparen??,dacht dat het Canadese melkquotasysteem een hoog inkomen garandeert !! Over het aanschaffen van melkquota is niets vermeld in deze reportage is wel veruit de grootste kostenpost in Canada op een melkveebedrijf.

 • Robert P

  @ denker, er is nog veel meer te vertellen maar dat past niet allemaal. En al maak je er een artikel over dan zijn er nog zaken die niet aan de orde komen

  @Miedema.
  Er wordt met het preparaat SOP gewerkt. Ik ken het vanuit Engeland, maar of het in Nederland te krijgen is, dat weet ik zo niet. Google op -Sirio Operating Process (SOP) - en je krijgt meer informatie

 • Hallo,

  Kwan Jan van der Wal uit Zwolle of omgeving?
  Als dat zo is, hebben we samen regio bestuur 83/84 gedaan in de Hanze hal te zutphen,waar Cor de curses leider was.

 • Robert P

  Nee, Jubbega

 • hansvanbergen

  Dankzij dat sop preparaat heeft hij veel goedkoper kunnen bouwen. Dat is dus cruciaal! Ik hoop wel dat het werkt. Daar willen we dus ALLES van weten. Leuke repo!

 • Sjaak

  Tja, dat sop preparaat zou een uitkomst kunnen zijn.... vermindert zelfs emissie. Of er in Engeland niet gemixt wordt, betwijfel ik. Er wordt zelfs gesteld, dat men juíst goed kan mixen, doordat dit preparaat gebruikt wordt. Dat is dus wel effe iets anders... Men heeft het dan wel over lagunes als opslag. Dus inderdaad geen muren
  Overigens betwijfel ik of dit goedkoper bouwen is, dan een slalomsysteem in de put. Al die lateien en staanders vergen nogal wat werk en ijzer.
  Het ventilatiesysteem daarentegen, vind ik wel doordacht. vooral 's winters... heb echter wel mijn twijfels of er voldoende luchtverversing plaatsvindt. De zijwanden zijn immers dicht en de schoorstenen ook.

 • hansvanbergen

  Ik betwijfel dat helemaal niet. Het scheelt een enorme hoeveelheid beton en ijzer.En werk. Men hoeft alleen maar de staanders te storten, liggers eroverheen te leggen en de roosters kunnen er al op.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.