Rundveehouderij

Foto & video 3066 x bekeken

'Een knaap van een koe'

Bij het Piemontese-stamboek werd Norma 29 uit de stal van Antonie van Gelder algemeen kampioen vrouwelijk tijdens de Nationale Vleesvee Manifestatie (NVM) in Zwolle. Bij de stieren was het algemeen kampioenschap voor Giulio van nieuwkomer Louis Bonestroo.

Foto

 • Het Piemontese-stamboek kwam met fraaie dieren op de proppen tijdens de NVM. Algemeen kampioen vrouwelijk werd deze Norma 29 (v: Natale) van Antonie van Gelder in Hoge Hexel (Ov.). De jury prees het dier om de strakke bovenbouw en goede ontwikkeling; een 'knaap van een koe'. Van Gelder - die er met veel prijzen vandoor ging - was ook een blij man. "Dit is super. Het kan haast niet beter." Norma 29 werd ook kampioen in de categorie 3 tot 5 jaar. Reservekampioen werd hier Fridie 49 (v: Ostu), ook uit de stal van van Gelder. Bijna een kopie van Norma 29, vond de jury. Het dier miste alleen iets in de bovenbouw.

  Het Piemontese-stamboek kwam met fraaie dieren op de proppen tijdens de NVM. Algemeen kampioen vrouwelijk werd deze Norma 29 (v: Natale) van Antonie van Gelder in Hoge Hexel (Ov.). De jury prees het dier om de strakke bovenbouw en goede ontwikkeling; een 'knaap van een koe'. Van Gelder - die er met veel prijzen vandoor ging - was ook een blij man. "Dit is super. Het kan haast niet beter." Norma 29 werd ook kampioen in de categorie 3 tot 5 jaar. Reservekampioen werd hier Fridie 49 (v: Ostu), ook uit de stal van van Gelder. Bijna een kopie van Norma 29, vond de jury. Het dier miste alleen iets in de bovenbouw.

  Foto: Koos Groenewold
 • Bij de stieren won een nieuwkomer. Algemeen kampioen werd Giulio (v: Bonito 79). Eigenaar Louis Bonestroo uit Nunspeet (Gld.) zag zijn zoon Robert met het dier door de ring lopen. "Ik ben nu 20 jaar fokker, maar dit jaar doen we pas voor het eerst mee. Dan is het heel mooi als je dan ook nog wint." De jury was vooral onder de indruk van de fraaie bovenbouw en goede bespiering. Bonestroo had ook de reservekampioen bij de stieren in huis: Bonito 89 (v: Ottmar).

  Bij de stieren won een nieuwkomer. Algemeen kampioen werd Giulio (v: Bonito 79). Eigenaar Louis Bonestroo uit Nunspeet (Gld.) zag zijn zoon Robert met het dier door de ring lopen. "Ik ben nu 20 jaar fokker, maar dit jaar doen we pas voor het eerst mee. Dan is het heel mooi als je dan ook nog wint." De jury was vooral onder de indruk van de fraaie bovenbouw en goede bespiering. Bonestroo had ook de reservekampioen bij de stieren in huis: Bonito 89 (v: Ottmar).

  Foto: Koos Groenewold
 • Robert Bonestroo krijgt de beker en felicitaties van CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik voor Giulio.

  Robert Bonestroo krijgt de beker en felicitaties van CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik voor Giulio.

  Foto: Koos Groenewold
 • Dit is een mooi stel: alle Piemontese-kampioenen keurig op een rij.

  Dit is een mooi stel: alle Piemontese-kampioenen keurig op een rij.

  Foto: Koos Groenewold
 • De jury was erg te spreken over de kwaliteit van de 31 Piemonteses die tijdens de NVM in de ring kwamen. Jurylid Job Vlastuin: "Ik heb zeer beste kopnummers gezien. Maar tegelijkertijd worden de verschillen tussen de dieren ook steeds kleiner. Onze fokkers weten steeds beter wat er gevraagd wordt." Vlastuin lette tijdens het jureren vooral op fijnheid van vel en botstructuur, ontwikkeling, maar zeker ook bespiering.

  De jury was erg te spreken over de kwaliteit van de 31 Piemonteses die tijdens de NVM in de ring kwamen. Jurylid Job Vlastuin: "Ik heb zeer beste kopnummers gezien. Maar tegelijkertijd worden de verschillen tussen de dieren ook steeds kleiner. Onze fokkers weten steeds beter wat er gevraagd wordt." Vlastuin lette tijdens het jureren vooral op fijnheid van vel en botstructuur, ontwikkeling, maar zeker ook bespiering.

  Foto: Koos Groenewold
 • In de categorie vrouwelijk ouder dan 5 jaar won Antonie van Gelder met Lumaca 56 (v: Milord). De jury was erg enthousiast over de ontwikkeling, lengte en bespiering van het dier. Reservekampioen werd Jane (v: Delano) van Henk Seinen in Balkbrug (Ov.), een zeer fraai rastypisch dier dat qua bespiering iets tekort kwam.

  In de categorie vrouwelijk ouder dan 5 jaar won Antonie van Gelder met Lumaca 56 (v: Milord). De jury was erg enthousiast over de ontwikkeling, lengte en bespiering van het dier. Reservekampioen werd Jane (v: Delano) van Henk Seinen in Balkbrug (Ov.), een zeer fraai rastypisch dier dat qua bespiering iets tekort kwam.

  Foto: Koos Groenewold
 • Norma 34 (v: Janick) - ook uit de stal van van Gelder - werd kampioene in de categorie vrouwelijk 2 tot 3 jaar. De goede ontwikkeling en het prima beengebruik sprongen eruit volgens de jury. Griota 28 (v: Pupillo) van Henk Hengsteboer in Nieuwleusen (Ov.) deed hier niet veel voor onder en werd reservekampioene.

  Norma 34 (v: Janick) - ook uit de stal van van Gelder - werd kampioene in de categorie vrouwelijk 2 tot 3 jaar. De goede ontwikkeling en het prima beengebruik sprongen eruit volgens de jury. Griota 28 (v: Pupillo) van Henk Hengsteboer in Nieuwleusen (Ov.) deed hier niet veel voor onder en werd reservekampioene.

  Foto: Koos Groenewold
 • In de categorie vrouwelijk van 1 tot 2 jaar ging Hans van Vught in Oisterwijk (N-Br.) er met de winst vandoor. Kampioene werd Marielle (v: Naso). De jury prees de lengte en goede bespiering van het dier. Reservekampioene was hier Elza 75 (v: Ottmar) van Antonie van Gelder.

  In de categorie vrouwelijk van 1 tot 2 jaar ging Hans van Vught in Oisterwijk (N-Br.) er met de winst vandoor. Kampioene werd Marielle (v: Naso). De jury prees de lengte en goede bespiering van het dier. Reservekampioene was hier Elza 75 (v: Ottmar) van Antonie van Gelder.

  Foto: Koos Groenewold
 • Jeugdige kijkers waren er ook.

  Jeugdige kijkers waren er ook.

  Foto: Koos Groenewold
 • In de categorie vrouwelijk 8 tot 12 maanden werd Fridie 62 (v: Natale) van van Gelder kampioene. Het juryrapport: best ontwikkeld en een goede bespiering. Reservekampioene was Natasja 38 (v: Quadrato) van Henk Hengsteboer. Wat minder sterk in de bovenbouw, aldus de jury.

  In de categorie vrouwelijk 8 tot 12 maanden werd Fridie 62 (v: Natale) van van Gelder kampioene. Het juryrapport: best ontwikkeld en een goede bespiering. Reservekampioene was Natasja 38 (v: Quadrato) van Henk Hengsteboer. Wat minder sterk in de bovenbouw, aldus de jury.

  Foto: Koos Groenewold
 • Het jongvee wordt op een rij gezet. Het is tijd om de kampioene tot 1 jaar bekend te maken.

  Het jongvee wordt op een rij gezet. Het is tijd om de kampioene tot 1 jaar bekend te maken.

  Foto: Koos Groenewold
 • Die prijs ging naar Savana P4 (v: Regalo) van Piet Pijpker in Marum (Gr.). Een zeer goed ontwikkeld dier, volgens de jury, met veel lengte en fijn van vel en botstructuur. Reservekampioene was Norma 42 (v: Rovere) van van Gelder.

  Die prijs ging naar Savana P4 (v: Regalo) van Piet Pijpker in Marum (Gr.). Een zeer goed ontwikkeld dier, volgens de jury, met veel lengte en fijn van vel en botstructuur. Reservekampioene was Norma 42 (v: Rovere) van van Gelder.

  Foto: Koos Groenewold
 • Een 'kleine' Van Vught tijdens de presentatie van de bedrijfsgroepen. De jury prees de goede uniformiteit in de deze rubriek. Maar de winst ging uiteindelijk wel naar een ander bedrijf: Antonie van Gelder.

  Een 'kleine' Van Vught tijdens de presentatie van de bedrijfsgroepen. De jury prees de goede uniformiteit in de deze rubriek. Maar de winst ging uiteindelijk wel naar een ander bedrijf: Antonie van Gelder.

  Foto: Koos Groenewold
 • Bij de zoogstellen was de winst voor Jo van der Heijden in Dedemsvaart (Ov.)

  Bij de zoogstellen was de winst voor Jo van der Heijden in Dedemsvaart (Ov.)

  Foto: Koos Groenewold

Of registreer je om te kunnen reageren.